Speranţe pentru limitarea încălzirii globale la 1,5 °C

Foto: 123rf

Într-o lucrare publicată recent în Nature Geoscience, oamenii de știință arată că, din perspectivă geofizică, limitarea creşterii temperaturii medii globale la 1,5 °C nu este încă imposibilă, dar că acest lucru presupune un angajament mai ambițios de reducere a emisiilor decât cel din prezent.

Acordul de la Paris privind schimbările climatice, la care s-a ajuns pe 12 decembrie 2015, are drept obiectiv pe termen lung să mențină creșterea temperaturii medii la un nivel mondial “mult sub 2 °C” peste nivelurile dinaintea perioadei industriale și să continue eforturile de a limita creșterea la 1,5 °C.

„Acordul rămâne o piatră de temelie pentru eforturile depuse la nivel mondial pentru a combate în mod eficace schimbările climatice și nu poate fi renegociat”, au declarat liderii UE pe 22 iunie 2017, în cadrul Consiliului European.

Limitarea încălzirii globale

Probabilitatea geofizică de a limita încălzirea globală „cu mult sub 2 °C peste nivelurile dinaintea perioadei industriale a fost analizată de mai mulți cercetători internaționali de la Universitatea din Exeter, University College London, Institutul pentru Schimbări de Mediu (ECI) din cadrul Universității Oxford şi de la Şcoala Oxford Martin.

Concluziile acestora au fost reunite în lucrarea „Bugetele de emisie și metodele compatibile cu limitarea încălzirii la 1,5 °C”, apărută de curând în publicaţia Nature Geoscience, și indică faptul că limitarea creşterii temperaturii medii globale la 1,5 °C faţă de nivelurile preindustriale nu este încă imposibilă din perspectiva geofizică, însă cel mai probabil necesită un angajament mai ambiţios de reducere a emisiilor decât cel din prezent.

Pentru a estima „bugetul de carbon” (cantitatea totală de emisii de CO2 compatibilă cu o anumită încălzire medie globală) pentru cele 1,5 °C au fost folosite trei evaluări: recalcularea dovezilor oferite de modelele complexe ale sistemului terestru, noi experimente cu un model de complexitate intermediară, şi evaluarea implicaţiilor actualelor intervale variabile în proprietăţile sistemului climatic, folosind un model simplu. În toate cazurile, nivelul emisiilor încălzirii de până în prezent au fost luate în calcul.

Dr. Richard Millar, autor principal al lucrării şi cercetător postdoctoral la Iniţiativa „Oxford Martin Net Zero Carbon Investment” de la Universitatea Oxford, a declarat: „Este probabil ca limitarea emisiilor totale de CO2 de la începutul lui 2015 la sub 240 de miliarde de tone de carbon (880 de miliarde de tone de CO2) sau circa 20 de ani conform emisiilor din prezent să ducă la atingerea obiectivului de la Paris, de a limita încălzirea la 1,5 °C faţă de nivelurile preindustriale”.

„Estimările anterioare pentru bugetul de carbon rămas pentru cele 1,5 °C, în baza celui de-al 5-lea ciclu de Evaluare IPCC, erau de circa patru ori mai mici, aşa că este o veste foarte bună pentru realismul obiectivelor de la Paris”, observă profesorul Pierre Friedlingstein, de la Universitatea din Exeter, coautor al acestui studiu şi un expert notabil în calcularea bugetelor de carbon pentru IPCC – Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei. „Al 5-lea ciclu de evaluare nu s-a adresat în mod specific implicaţiilor obiectivului foarte ambiţios de 1,5 °C folosind multiple surse de dovezi, aşa cum facem noi aici. Ambiţia Parisului a luat prin surprindere o mare parte din comunitatea ştiinţifică”.

Profesorul Michael Grubb de la Univesity College London, coautor, concluzionează: „Acest studiu arată că obiectivele de la Paris pot fi atinse, dar clarifică ce implică în realitate angajamentul de a depune eforturi pentru a limita creşterea temperaturii la 1,5 °C”.

„Începând cu evaluarea globală care are ca termen anul viitor, ţările trebuie să elimine cărbunele şi să îşi consolideze obiectivele existente, pentru a menţine posibilitatea realizării obiectivelor de la Paris. Cu cât vor scădea mai rapid emisiile globale, cu atât va fi mai mic nu doar riscul unor perturbări climatice majore, ci şi al perturbării economice care ar putea fi cauzată de necesitarea unor reduceri ulterioare, la o scară fără precedent în istorie, dacă acţiunile pe termen scurt vor deveni insuficiente”.

Primul oraș cu zero emisii de carbon

Oxford din Marea Britanie și-a propus să devină primul oraș din lume fără emisii de carbon până în 2035. Autoritățile au un plan de interzicere a tuturor vehiculelor pe benzină și motorină în centrul orașului în următorii 20 de ani. Inițiativa se va desfășura în etape, primele restricții fiind introduse în 2020.

Norme obligatorii pentru statele membre UE

În cadrul reuniunii Consiliului de Mediu al UE de pe 13 octombrie 2017, membrii acestuia au convenit asupra unor noi norme obligatorii pentru statele membre, care vor trebui să se asigure că utilizarea terenurilor și a pădurilor în întreaga UE devine mai durabilă și mai prietenoasă cu schimbările climatice pe parcursul perioadei 2021-2030. Acest lucru va asigura reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și o mai bună protejare a climei și va permite UE să se apropie de atingerea obiectivului general de a reduce emisiile cu cel puțin 40% până în 2030 în comparație cu nivelurile din 1990, respectându-și angajamentele asumate în temeiul Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

„Aceste reglementări vor permite UE să reducă emisiile în toate sectoarele și să se asigure că terenurile și pădurile sunt gestionate mai bine. Prin urmare, vom construi un viitor prietenos pentru climă pentru noi toți și vom atinge obiectivele Acordului de la Paris. Întâmpinăm cu entuziasm eforturile statelor membre și suntem gata să începem negocierile cu Parlamentul”, a spus Siim Kiisler, Ministrul Mediului al Republicii Estonia în cadrul reuniunii.

Un text final al acestor reglementări urmează să fie negociat cu Parlamentul European.

Noi prevederi referitoare la adaptarea la schimbările climatice

Noi prevederi cu privire la adaptarea la schimbările climatice se regăsesc și într-un nou articol al Convenției Carpatice, din care face parte și România, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului. În perioada 10-12 octombrie 2017, țara noastră a participat la Lillafüred, Ungaria, la cea de-a 5-a Conferință a Părților la Convenția-cadru privind protecția și dezvoltarea durabilă a Carpaților (Convenția Carpatică). Delegația României la aceste întâlniri a fost condusă de domnul Viorel Toma, Preşedintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. În cadrul reuniunii a fost adoptat un articol nou al Convenției, care introduce prevederi cu privire la adaptarea la schimbările climatice, precum și Protocolul privind agricultura durabilă și dezvoltarea rurală, semnat și de România.

Foto: Greenpeace România

Un soare uriaș pentru a demonstra că există alternative la energia poluantă

Pentru a atrage atenția asupra importanța folosirii energiei regenerabile și implicit asupra Acordului de la Paris, Greenpeace România a amplasat un soare uriaș în Piața Mare din Sibiu.

Activiștii Greenpeace au format “SUN of SIBIU” din 12 raze de soare mari. Pentru a demonstra că există alternative reale la energia poluantă, participanții la eveniment au fost invitați să își încarce telefoanele cu energie curată, la remorca solară Greenpeace adusă special pentru acest eveniment din Slovacia.

„Am ales Sibiul pentru a transmite un mesaj de susținere cu privire la angajamentul pe care Președintele Klaus Iohannis l-a luat, în numele României, prin semnarea acordului climatic de la Paris”, au spus reprezentanții Greenpeace România.

Evenimentul a avut loc în contextul participării țării noastre la Conferința Climatică de la Bonn, Germania, din 6-17 noiembrie, prilej pentru România să rămână angajată pe drumul cel bun prin acțiuni rapide, ferme și ambițioase, care să limiteze efectele schimbărilor climatice prin favorizarea producției și consumului de energie regenerabilă, curată.

Studiul citat: „Emission budgets and pathways consistent with limiting warming to 1.5°C”, Nature Geoscience.
Surse: University of Oxford, Consiliul Europei, Ministerul Mediului, Greenpeace România
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*