Un nou indice european privind calitatea aerului

În Londra, calitatea aerului este moderată din cauza prezenței particulelor în suspensie PM2,5. Foto: 123rf.

Agenția Europeană de Mediu (AEM) și de Comisia Europeană lansează un nou indice european privind calitatea aerului, potrivit unui comunicat al AEM. Indicele este conceput sub forma unei hărți interactive care le permite utilizatorilor să verifice calitatea actuală a aerului în orașele și regiunile Europei. Acesta este însoțit de fișe informative naționale noi care oferă informații actualizate privind calitatea aerului pentru țările membre ale AEM.

Calitatea aerului în Europa se îmbunătățește și asta datorită noilor politici de mediu și a evoluțiilor tehnologice.

Principalii poluați regăsiți pe hartă sunt: pulberi în suspensie (PM2,5 și PM10), ozon troposferic (O3), dioxid de azot (NO2) și dioxid de sulf (SO2). Se pare că PM2,5 este responsabil pentru aproximativ 428.000 de decese premature în 41 de țări europene în anul 2014.

Informațiile cu privire la situația aerului, care sunt actualizate din oră în oră, se fac pe baza măsurătorilor realizate în peste 2000 de stații de monitorizare a calității aerului din toată Europa.

O hartă interactivă pentru calitatea aerului

Punctele roșii indică orașele unde calitatea aerului este foarte slabă, în timp ce punctele albastre indică o calitate bună a aerului. Foto: eea.europa.eu.

Utilizatorii pot să mărească sau să caute orice oraș sau regiune din Europa pentru a verifica calitatea globală a aerului și măsurătorile pentru fiecare poluant important. Indicele prezintă o valoare globală pentru fiecare stație de monitorizare, marcată printr-un punct colorat pe hartă, care corespunde celei mai slabe evaluări pentru oricare dintre cei cinci poluanți.

Harta poate fi consultată aici: www.eea.europa.eu

„Noul indicator european al calității aerului oferă cetățenilor o modalitate ușoară de a accesa informații privind calitatea aerului local, care poate avea un impact direct asupra sănătății lor. Aceste informații, accesibile tuturor, reprezintă o bază importantă pentru dialog și decizii necesare protejării sănătății oamenilor, îndeosebi în orașe”, spune Hans Bruyninckx, director executiv al AEM, cu ocazia prezentării indicelui în cadrul Forumului pentru aer curat, organizat de Comisia Europeană la Paris.

Karmenu Vella, comisarul UE pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, concluzionează că: „Poluarea aerului este un ucigaș invizibil, de aceea, indicele poluării aerului este necesar pentru a informa cetățenii europeni asupra stării calității aerului pe care îl respiră în cartierul lor. Colaborăm cu orașe, regiuni, țări, precum și cu industria, pentru a contracara sursele acestei poluări, o combinație provenită de la fabrici, gospodării și câmpuri agricole, nu doar din transport. Trebuie să lucrăm toți, împreună, pentru a îmbunătăți calitatea aerului”.

Deocamdată nu există date pentru România, Italia, Turcia, Islanda sau Bulgaria.

Sursa, foto: eea.europa.eu, 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*