Oceane care mor

Marea Barieră de Corali s-a decolorat de patru ori, începând cu anul 1998, iar daunele provocate au fost fără precedent. Foto: 123rf

Recifele de corali mor din cauza încălzirii globale, arată un studiu publicat de curând în jurnalul Science. Este pentru prima dată când o echipă internațională de cercetători măsoară rata de albire a recifelor de corali de la tropice din ultimii 40 de ani.

Studiul arată cum, în urma stresului provocat de temperaturile-record de pe timpul verilor, algele microscopice care trăiesc în țesuturile corarilor se degradează, iar coralii se albesc. După decolorare, coralilii ori își recapătă lent algele și culoarea pe măsură ce temperaturile scad, ori mor.

“Recifele au intrat într-o eră dominată de om – Antropocen”, spune coautorul studiului Dr. C. Mark Eakin de la U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration.

“Timpul scurs între evenimente de albire la fiecare locație s-a diminuat de cinci ori în ultimele trei-patru decenii. De la o perioadă de 25-30 de ani, la începutul anilor ’80, la doar șase ani din 2010”, spune profesorul Terry Hughes, director al Australia’s ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies. “Înainte de 1980, nu se auzise despre decolorarea în masă, nici măcar pe perioada fenomenului El Niño. Dar acum, albirea și mortalitatea în masă a corarilor au devenit normale în toată lumea, pe măsură ce temperaturile continuă să crească”, continuă acesta.

Detaliu macro dintr-un coral decolorat. Foto: 123rf

Studiul „Modele spațiale și temporale de albire în masă a coralilor în Antropocen”, indică trei perioade de albire ale recifelor de corali:

  • înaintea anilor 1980, când apăreau decolorări numai la nivel local
  • o etapă intermediară, între 1980 – 1990, când a fost semnalată albirea în masă în condiții de temperaturi mai ridicate decât cele medii din timpul fenomenului El Niño
  • în prezent, când albirea se produce pe parcursul ciclurilor El Niño

Decolorarea coralilor este un răspuns la stresul cauzat de expunerea acestora la temperaturile ridicate ale oceanelor. Atunci când decolorarea este severă și prelungită, coralilii mor. “Este nevoie de cel puțin zece ani pentru a înlocui chiar și specia cu cea mai rapidă creștere”, explică coautorul studiului, profesorul Andrew Baird.

Marea Barieră de Corali s-a decolorat de patru ori, începând cu anul 1998, iar daunele provocate au fost fără precedent. Cu toate acestea, guvernul australian continuă să sprijine combustibilii fosili.

“Sperăm ca rezultatele studiului nostru să contribuie la accelerarea acțiunilor necesare pentru reducerea gazelor cu efect de seră din Australia, Statele Unite sau din orice altă parte a lumii”, mai spune Hughes.

Un alt studiu publicat în același jurnal arată cum oceanele lumii pierd oxigen – sursa lor de viață. “Oxigenul este fundamental pentru viața oceanelor”, spune Denise Breitburg, autorul principal și ecologul marin al Smithsonian Environmental Research Center. “Scăderea nivelului de oxigen din oceane se numără printre cele mai grave efecte ale activității umane asupra mediului înconjurător”, continuă Breitburg.

La acest studiu a lucrat o echipă de oameni de știință de la Global Ocean Oxygen Network, sau GO2NE, un grup de lucru creat în 2016 de United Nations’ Intergovernmental Oceanographic Commission. Documentul este primul care analizează atât cauzele, consecințele, cât și soluțiile provind nivelul scăzut de oxigen din oceane și din apele de coastă.

Care sunt pericolele

În unele zone de pe planetă, cum ar fi golful Chesapeake sau golful Mexic, cantitatea de oxigen din apă este atât de scăzută încât animalele marine se sufocă și mor. Pe măsură ce peștii evită aceste zone, habitatul lor se micșorează, iar ei devin mai vulnerabili la prădători sau la pescuit. O cantitate scăzută de oxigen poate duce la eliberarea de substanțe chimice periculoase, cum ar fi oxidul de azot, un gaz cu efect de seră de până la 300 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.

Sunt unele animale care se pot dezvolta în astfel de zone, dar per total, biodiversitatea scade.

Principalele cauze pentru decolorarea recifelor de corali și pentru scăderea cantității de oxigen din  ocean lsunt schimbările climatice, spun oamenii de știință. “Aceasta este o problemă pe care o putem rezolva. Stoparea schimbărilor climatice necesită un efort global, dar chiar și acțiunile locale pot ajuta”, conchide Breitburg.

Studiul citat: “Spatial and temporal patterns of mass bleaching of corals in the Anthropocene”
Sursa: ens-newswire.com

Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*