Schimbările climatice cresc riscul de avalanșe

Drumeție în Himalaya. Foto: 123rf

Impactul schimbărilor climatice poate fi foarte puternic în regiunile muntoase, unde creșterea temperaturii este peste medie și afectează atât peisajele glaciare, cât și resursele de apă, constată o echipă de cercetători de la Universitatea din Geneva, arată un comunicat al Environment News Service.

Avalanșele sunt un fenomen natural și apar în mod repetat în zonele montane; totuși, temperaturile în creștere duc la modificarea frecvenței și intensității acestora. Acest lucru poate duce la dezastre și la consecințe grave în zonele montane, unde acestea pot afecta dezvoltarea socio-economică și distrugerea infrastructurii rutiere și a clădirilor.

Oamenii de știință au folosit dendrocronologia – reconstrucția dezastrelor din trecut, așa cum au fost înregistrate în inelele copacilor – pentru a clarifica rolul încălzirii globale în declanșarea avalanșelor. Aceștia au studiat zona statului indian Himachal Pradesh, unde numărul mare al rezidenților și turismul în creștere exercită presiuni asupra utilizării terenurilor. Oamenii de știință au efectuat lucrări pe teren în perioada 2013-2015, într-o vale situată între 3.000 și 4.000 de metri deasupra nivelului mării. Aceștia au descoperit că copacii sunt martori tăcuți la creșterea numărului de avalanșe.

„Din moment ce cunoșteam poziția fiecărui copac afectat, am reușit să reconstruim dinamica, amploarea laterală și distanța de scurgere a fiecărei avalanșe”, explică Juan Antonio Ballesteros-Cánovas, lector senior la Institutul pentru Științele Mediului al  Universității din Geneva.

„Această tehnică ne-a îndemnat să ne întoarcem în 1855 și să înregistrăm 38 de avalanșe în această perioadă. Este cel mai mare studiu efectuat până în prezent în Himalaya”, a spus el.

Rezultatele au fost clare. Din a doua jumătate a secolului al XX-lea, s-a înregistrat o creștere a numărului de avalanșe, atât în ​​ceea ce privește frecvența, cât și intensitatea. Frecvența a crescut de la un eveniment pe deceniu, la aproape un eveniment în fiecare an.

Cercetătorii au descoperit ca avalanșele de azi sunt mai mari, se deplasează pe distanțe mai mari și sunt declanșate mai devreme decât în trecut.

Aceste schimbări pot fi atribuite temperaturilor în creștere, care au atins 0,2 până la 0,4 grade pe an în unele părți din Himalaya. Creșterea temperaturii aerului afectează, de asemenea, criosfera: ghețarii se retrag, iar permafrostul se topește, pierzându-și rolul de stabilizator de sedimente.

Cercetarea s-a desfășurat în cadrul Programului de adaptare a climatului indian Himalaya, un parteneriat condus în comun de autoritățile indiene și elvețiene, cu o contribuție științifică solidă din partea Universității din Geneva.

Rezultatele acestui studiu sunt publicate în jurnalului „Proceedings of the National Academic of Sciences”.

Sursa: Environment News Service
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*