Ziua Pământului 2018

Kathmandu, Nepal: o familie care sortează materialele plastice dintr-o groapă de gunoi, în pauza de masă. Foto: 123rf

Earth Day Network, organizația care promovează Ziua Pământului (22 aprilie) la nivel mondial, anunță evenimentele dedicate Zilei Pământului 2018 se vor concentra pe limitarea poluării cu materiale plastice.

Poluarea cu plastic este una dintre cele mai presante probleme de mediu ale lumii noastre. Reprezentanții Earth Day Network își propun să își mobilizeze rețeaua globală de ONG-uri, astfel încât milioane de oameni să afle despre riscurile pe care le are asupra sănătății lor, dar și asupra oceanelor și a faunei sălbatice, utilizarea materialelor plastice. 

„Există un val crescut al interesului pentru limitarea poluării cu materiale plastice, iar unele țări și guverne iau deja măsuri. Earth Day Network consideră că putem transforma acest val într-o soluție permanentă la poluarea cu materiale plastice”, spune Kathleen Rogers, președintele EDN.

Vom mobiliza rețeaua noastră globală de ONG-uri, primari și alți lideri locali, artiști și atleți, studenți și profesori pentru a construi o lume a consumatorilor educați, alegători și activiști de toate vârstele care înțeleg consecințele ecologice, climatice și de sănătate ale utilizării plasticului”, mai spune Rogers.

Calculator online pentru poluarea cu plastic

Ca parte a Zilei Pământului 2018 (22 aprilie), Earth Day Network lansează un calculator online pentru poluarea cu plastic. Astfel, consumatorii pot să calculeze cantitatea de plastic de unică folosință pe care o folosesc într-un an și să facă planuri de reducere a deșeurilor.

În prezent, plasticul generează 6,9 miliarde tone de deșeuri doar în SUA și doar 9% sunt reciclate. Lumea este deja incapabilă să gestioneze în mod corespunzător această cantitate enormă de deșeuri, iar producția de plastic va crește de trei ori în următorii 25 de ani. Știm că micro-materialele plastice poluează apa de băut și peștii pe care îi consumăm și, de asemenea, provoacă probleme de sănătate.

Poluarea cu plastic este acum o provocare omniprezentă. Putem vedea că materiale plastice care plutesc în râuri, oceane și lagune, ne afectează sănătatea și viitorul miliardelor de copii și tineri. Toți am contribuit la această problemă – mai ales în necunoștință de cauză – și trebuie să lucrăm pentru a reduce și, în cele din urmă, pentru a elimina poluarea cu materiale plastice, spune Valeria Merino, vicepreședinte Earth Day Network.

EDN îi încurajează pe consumatori să se alăture luptei pentru reducerea poluării cu plastic. „Mai întâi trebuie să știți unde unde vă aflați”, spune Merino. „Acest calculator pentru poluarea cu plastic vă va ajuta să determinați consumul anual total de articole din plastic de unică folosință.”

În timp ce reciclarea deșeurilor din plastic este importantă, nu este suficientă, notează Merino. „S-ar putea să vă gândiți că este în regulă să consumați produse din plastic de unică folosință pentru că intenționați să le reciclați, dar multe materiale plastice nu pot fi reciclate eficient și vor ajunge în depozitul de deșeuri sau în gunoiul de pe planetă, chiar și în cele mai îndepărtate locuri. De asemenea, unele localități nu dispun de infrastructură pentru gestionarea deșeurilor și pentru sortarea și reciclarea materialelor plastice. Din acest motiv, este mult mai important să vă concentrați asupra reducerii consumului propriu de plastic”, adaugă ea.

Efectele poluării cu plastic: un pescăruș și-a prins ciocul într-un suport de doze de bere. Foto: 123rf

Ce poți face pentru a diminua impactul materialelor plastice:

Întreabă-te de fiecare dată când intenționezi să cumperi un articol din plastic de unică folosință: Am absolut nevoie de asta? Pot să îl înlocuiesc cu un alt obiect pe care îl am deja? Pot să cumpăr ceva pe care îl pot folosi pe termen lung?

Nu arunca produsele din plastic în apropierea căilor navigabile, a plajelor sau în spații deschise pentru a împiedica răspândirea acestora.

Ridică plasticul ori de câte ori îl vezi, în special în iazuri, cursuri, râuri și pe plaje.

Schimbă modul în care îți speli hainele pentru a reduce numărul de microfibre eliminate. Spală hainele sintetice mai rar, cumpără obiecte din fibre naturale atunci când este posibil.

Sursa: Earth Day Network
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*