Ziua Mondială a Mediului

Vedere exterioară a palatului Akshardham, Delhi. Foto: 123rf

Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită pe 5 iunie 2018, este găzduită în acest an de India.

Prin tema din acest an, “Beat Plastic Pollution”, organizatorii îndeamnă guvernele, industriile și comunitățile să se unească și găsească alternative durabile la utilizarea excesivă a plasticului care poluează oceanele și ne amenință sănătatea.

„India este încântată să găzduiască Ziua Mondială a Mediului. Filozofia indiană și stilul de viață sunt înrădăcinate în conceptul armonie cu natura. Ne-am angajat să facem Planeta Pământ un loc mai curat și mai verde”, spune dr. Harsh Vardhan, ministrul Mediului, Pădurilor și Schimbărilor Climatice din India. „Dacă fiecare dintre noi ar face zilnic o faptă bună în ceea ce privește responsabilitatea socială verde, atunci vor exista zilnic miliarde de fapte bune verzi pe planetă”, mai adaugă acesta.

India, un exemplu

Guvernul Indiei s-a angajat să organizeze și să promoveze Ziua Mondială a Mediului printr-o serie de activități și evenimente care implică participarea publicului. De la acțiuni de curățare simultană a pădurilor sau a plajelor, India și-a propus să devină un exemplu de urmat. India are una dintre cele mai ridicate rate de reciclare din lume, iar prin acțiunile planificate își va consolida rolul de lider în domeniu.

„India va fi o gazdă grozavă a Zilei Mondiale a Mediului din 2018”, spune Erik Solheim, subsecretar general ONU. „Țara și-a demonstrat poziția de lider global în domeniul schimbărilor climatice și al necesității trecerii la o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, iar acum contribuie la reducerea poluării cu materiale plastice. Poluarea cu plastic este o urgență globală care afectează fiecare aspect al vieții noastre. Plasticul este în apa pe care o bem și în alimentele pe care le mâncăm. Distruge plajele și oceanele.”

Despre Ziua Mondială a Mediului

Ziua Mondială a Mediului, un eveniment global, inițiat de ONU, este sărbătorită anual pe 5 iunie de mii de comunități din întreaga lume.

De când a fost inițiată, din 1972, Ziua Mondială a Mediului a devenit un prilej  pentru ca oamenii să se angajeze activ în protejarea mediului.

Date privind poluarea cu plastic:

Conform datelor ONU, în fiecare an, cel puțin 13 milioane de tone de plastic ajung în oceane, echivalentul unui camion complet de gunoi descărcat la fiecare minut.

În ultimul deceniu, am produs mai mult plastic decât în tot secolul trecut.

50% din plasticul pe care îl folosim este de unică folosință.

Cumpărăm 1 milion de sticle de plastic la fiecare minut.

Plasticul reprezintă 10% din totalul deșeurilor generate.

Sursa: ONU
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*