Ziua Mondială a Oceanelor

Cape Reinga, Noua Zeelandă, unde se întâlnesc Oceanul Indian și Oceanul Pacific. Foto: 123rf

Ziua de 8 iunie este, din 1992, Ziua Mondială a Oceanelor. Conceptul a fost propus în acel an de către guvernul Canadei, în cadrul Earth Summit organizat la Rio de Janeiro. Organizația Națiunilor Unite a recunoscut ziua oficial abia în decembrie 2008, la presiunile mai multor organizații de mediu. 

Oceanele

Oceanele lumii – prin temperatura, chimia, curenții și viața lor – fac Pământul locuibil pentru omenire.

Ploaia, apa de băut, vremea, clima, mare parte din mâncarea noastră și chiar oxigenul pe care îl respirăm, sunt până la urmă furnizate de mare. De-a lungul istoriei, oceanele și mările au fost vitale pentru comerț și transport.

Managementul atent al acestei resurse globale esențiale este cheia unui viitor durabil.

În această zi, subliniem problema poluării cu plastic. 80% din poluarea marină provine de pe uscat, inclusiv aproximativ 8 milioane de tone de deșeuri de plastic anual. Plasticul dăunează căilor navigabile, comunităților care depind de pescuit și turism, ucide țestoasele și păsările, balenele și delfinii și ajunge spre cele mai îndepărtate zone ale planetei și, în cele din urmă, în lanțul alimentar. Dacă nu vom schimba acest lucru, deșeurile de plastic ar putea depăși în curând cantitatea de pește din oceane.

Trebuie să lucrăm individual și colectiv pentru a opri această tragedie care poate fi prevenită și pentru a reduce în mod semnificativ poluarea marină de toate tipurile, inclusiv cea cu plastic. Acțiunea începe de acasă și spune mai multe decât cuvintele. Organizația Națiunilor Unite își propune să fie un exempl, așa că pestee 30 de agenții de ale noastre au început să lucreze pentru a pune capăt utilizării plasticului de unică folosință.

Dar toată lumea trebuie să joace un rol. Puteți face astăzi o diferență – și în fiecare zi – prin lucrurile simple cum ar fi transportul propriei dvs. sticle de apă, al propriei căni de cafea sau pungi de cumpărături, reciclarea plasticului pe care îl cumpărați, evitarea produselor care conțin microplastice și voluntariatul în acțiuni de curățare, spune António Guterres, secretar-general ONU.

Un câine se plimbă pe o plajă tropicală invadată de gunoaiele lăsate de turiști. Foto: 123rf

Statistici privind oceanul planetar, conform ONU

 • Oceanul planetar acoperă trei sferturi din suprafața Pământului, conține 97% din apa Pământului și reprezintă 99% din spațiul vieții de pe planetă.
 • Peste trei miliarde de oameni depind de biodiversitatea marină și de coastele marine pentru a trăi.
 • La nivel global, valoarea de piață a resurselor și industriilor marine și de coastă este estimată la 3 trilioane de dolari pe an sau aproximativ 5% din PIB-ul global.
 • În ocean trăiesc aproape 200.000 de specii identificate, dar cifra reală poate ajunge la milioane.
 • Oceanul absoarbe aproximativ 30% din dioxidul de carbon produs de oameni, și acționează ca un tampon la impactul încălzirii globale.
 • Oceanele sunt cea mai mare sursă de proteine ​​din lume. Peste 2,6 miliarde de oameni depind de sursele de proteine din oceane.
 • Pescuitul marin implică direct sau indirect peste 200 de milioane de persoane.
 • Subvențiile pentru pescuit contribuie la epuizarea rapidă a multor specii de pești și împiedică eforturile de salvare și restaurare a pescuitului la nivel mondial și a locurilor de muncă conexe. Astfel, pescuitul generează anual mai puțin cu 50 miliarde de dolari decât ar putea.
 • Peste 40% din oceanele lumii sunt puternic afectate de activitățile umane, inclusiv poluarea, pescuitul epuizat și pierderea habitatelor de coastă.

Vom avea mai puțin plastic în oceane?

În cadrul Summitului Economist World Ocean care a avut loc în Bali la finalul lunii februarie, 2017, ONU a lansat campania globală #CleanSeas, care își propune să elimine sursele majore ale deșeurilor marine. Campania vizează ambalajele produselor cosmetice, paiele, pungile sau sticlele de plastic care distrug fauna și flora marine.

România este semnatară a Declarației Because the Ocean

Declarația „Because the Ocean” s-a născut în 2015, la Paris, din inițiativa inițială a șase state și organizații semnatare și reprezintă eforturile comune pentru protejarea oceanelor și a climatului global. Declarația a fost semnată de doamna secretar de stat Adriana Petcu în noiembrie 2017, la Bonn, în Germania, în cadrul celei de-a XXIII-a Conferinţe a Părţilor la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC).

Surse: ONU, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cop23.unfccc.int
Foto: 123rf

 

5 Trackbacks / Pingbacks

 1. 8 iunie - magrot.ro
 2. 8 iunie- Ziua mondială a oceanelor - Jurnal Spiritual
 3. 8 iunie, Ziua Mondială a Oceanului Planetar - Basilica.ro
 4. 8 iunie- Ziua mondială a oceanelor - ..:: Radio Jurnal Spiritual ::..
 5. 8 iunie- Ziua mondială a oceanelor - Jurnal FM

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*