Pescuitul excesiv, în creștere

Un pescar își aruncă năvodul pe lacul Bangpra, din Thailanda. Foto: 123rf

Raportul recent „Stadiul Pescuitului și Acvaculturii Mondiale” al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) indică faptul că pescuitul excesiv continuă să crească și reprezintă în prezent o treime din totalul pescuitului evaluat la nivel mondial. Până în anul 2030, producția combinată de pește de captură și de acvacultură va crește la 201 milioane de tone. Aceasta este o creștere cu 18% față de nivelul actual de producție de 171 milioane de tone.

Creșterea producției de pește vine cu provocările ei. Este nevoie de o gestionare mai atentă a regimurilor de pescuit, de reducere a pierderilor și a deșeurilor care ajung în ape, de abordarea unor probleme cum ar fi pescuitul ilegal sau poluarea mediului acvatic.

„Sectorul pescuitului este esențial pentru a atinge obiectivul FAO al unei lumi fără malnutriție, iar contribuția sa la creșterea economică și lupta împotriva sărăciei este în creștere”, spune directorul general al FAO José Graziano da Silva. „Sectorul are însă provocările sale, inclusiv necesitatea de a reduce procentul de pește pescuit dincolo de viabilitatea biologică”, continuă el.

Dacă acum 40 de ani, doar 10% din pescuitul mondial era nesustenabil, situația din prezent, descrisă în raport ca “îngrijorătoare”, ajunge la o treime din totalul pescuitului la nivel mondial. Astfel, se solicită comunității internaționale implementarea unor planuri de management bazate pe știință pentru restabilirea stocurilor de pește.

Tendințe în oferta globală de pește

Raportul ONU arată că 90,9 milioane de tone de pește au fost capturate în sălbăticie în 2016 – o ușoară scădere de 2 milioane de tone față de anul precedent, în principal datorită fenomenelor asociate cu El Niño.

În 2016, producția de pește provenit acvacultură a atins 80 milioane de tone, conform raportului, adică 53% din totalul de pește consumat ca hrană.

Date-cheie din raport

  • Producția globală totală de pește în 2016: 171 milioane de tone 

       Pește de captură: 79,3 milioane de tone

       Pește de captură provenit din apă dulce: 11,6 milioane de tone

       Pește provenit din acvacultură: 80 de milioane de tone

  • Cantitatea de pește consumată de oameni ca hrană: 151,2 milioane de tone
  • Regiunea cu cei mai mulți pescari: Asia (85% din total)
  • Numărul navelor de pescuit de pe planetă: 4,6 milioane
  • Cel mai mare producător și exportator de pește din lume: China
  • Cea mai mare piață de import de pește și produse pescărești: Uniunea Europeană, urmată de Statele Unite și Japonia.
  • Zone unde pescuitul nu este sustenabil: Marea Mediterană și Marea Neagră (62,2% stocuri supraexploatate), Pacificul de Sud-Est (61,5%), Atlanticul de Sud-Vest (58,8%)

Cele mai durabile tipuri de pescuit practicate: Pacificul Est-Central și Vest-Central, Pacificul Nord-Estic, Nord-Vestic și Sud-Vestic (<17% din stocurile supraexploatate).

The State of World Fisheries and Aquaculture este un raport bianual, publicat de FAO care scoate în evidență importanța pescuitului și a pisciculturii pentru oameni. 

Sursa: ONU
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*