Populația de ton, în scădere

Într-o piață de pește din Tokyo: la primele ore ale dimineții, comercianții și bucătarii aleg cele mai bune exemplare de ton. Foto: 123rf

Exploatările tot mai mari ale industriei de pescuit marin amenință populațiile de ton din Pacificul de Est, atrage atenția WWF. Într-un comunicat de presă, organizația îndeamnă guvernele internaționale să reducă cantitățile de pește prins de navele din zonă.

Conform WWF, în ultimii douăzeci de ani mai multe specii de ton au scăzut dramatic din cauza pescuitului excesiv în zona Pacificului de Est. În același timp, acest lucru afectează și oamenii care depind de pește și ecosistemul oceanului per total. 

“Sunt prea multe nave care pescuiesc prea puținul ton din Pacific”, spune Pablo Guerrero, director departament pescuit, WWF-Ecuador.

Situația este cu atât mai gravă cu cât navele vechi sunt scoase din uz și înlocuite cu unele noi, mai performante, care pot prinde cantități și mai mari de ton.

„Este foarte important ca membrii comisiei (n.r.- Inter-American Tropical Tuna Commission – IATTC) să implementeze măsuri suplimentare de conservare pentru populațiile de ton tropical și elimine pescuitul în exces. Ca un stimulent pentru statele membre, comisia ar trebui să includă măsuri prin care să recompenseze statele membre care au demonstrat că au redus capacitatea flotei”, adaugă Guerrero.

Specialiștii organizației mai spun că dispozitivele agregate de pescuit ar trebui gestionate mai bine. Sunt multe specii marine, victime colaterale pe pescuitului excesiv, precum rechii sau țestoasele, care sunt prinse accidental de navele de pescuit. 

„Energia pentru a face schimbările necesare în Pacificul de Est care să susțină sănătatea oceanelor, biodiversitatea și mijloacele de trai ale oamenilor este extraordinară. WWF speră că această energie este folosită pentru a se ajunge la un acord cu privire la aceste probleme urgente”, mai spune Guerrero.

IATTC este responsabilă pentru conservarea și managementul populației de ton și a vieții marine din Pacificul de Est. Belize, Canada, China, Columbia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, UE, Guatemala, Japonia, Kiribati, Corea, Mexic, Nicaragua, Panama, Peru, SUA, Vanuatu, Venezuela sunt între statele membre.

Sursa: WWF
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*