Apa în Europa

Insula Mykonos din Grecia este una dintre cele mai populara în rândul turiștilor. Foto: 123rf

Poluarea, exploatările și schimbările climatice pun tot mai multă presiune pe resursele de apă dulce și sărată ale Europei. Water is life 2018 este un nou raport al Agenției Europene de Mediu care analizează starea și tendințele apelor din Europa și pune sub semnul întrebării felul în care putem asigura pentru generațiile viitoare resurse de apă sănătoase.

În raport se arată că pentru a asigura lacuri, râuri și mări sănătoase pentru generațiile viitoare, trebuie să schimbăm fundamental modul în care folosim și tratăm apa. Pentru a susține această schimbare, Uniunea Europeană a pus în aplicare o serie de politici pentru îmbunătățirea calității apei și reducerea presiunilor asupra speciilor de apă din Europa.

În prezent, activitățile economice din Europa utilizează în medie aproximativ 243.000 de hectometri cubi de apă anual. Cea mai mare parte a apei se întoarce în mediul înconjurător, dar plină de impurități sau poluanți sau de produse chimice periculoase. 

În același timp, nici starea mărilor din Europa nu este prea bună, în principal din cauza poluării chimice, a pescuitului excesiv și a schimbărilor climatice.

Eforturile europene pentru îmbunătățirea calității apei

În ultimii 30 de ani, statele membre ale UE au făcut progrese pentru îmbunătățirea calității apei, datorită normelor UE. 

Una dintre realizări se referă la îmbunătățirea apelor de îmbăiere ale Europei în zonele de pe coastă și de pe continent în ultimii 40 de ani. În 2017, au fost monitorizate 21.500 de situri, iar 85% dintre acestea au îndeplinit cel mai strict standard, acela de ”excelent”. 

În același raport se mai arată că utilizarea apei în majoritatea sectoarelor economice a scăzut în Europa începând cu anii 1990, datorită măsurilor pentru îmbunătățirea eficienței: cum ar fi o mai bună tarifare a apei sau evoluția electrocasnicelor care consumă tot mai puțină apă.

Cu toate acestea, conform raportului, cererea de apă este în continuă creștere, iar apa va continua să fie exploatată în sectoare precum agricultura și energia, dar și de consumatorii de acasă.

Efectele schimbărilor climatice

Schimbările climatice vor continua să facă presiuni asupra resurselor de apă și în multe regiuni din sud există un risc sporit de secetă. Tendințele demografice vor avea, de asemenea, un rol important. Populația Europei a crescut cu 10% în ultimele două decenii și se așteaptă ca acest trend să continue. În același timp, mai multe persoane se deplasează în zone urbane, lucru care va pune și mai mult presiune pe resursele urbane de apă.

Anumite sectoare, în special turismul în masă, vor amplifica cererea de apă în unele regiuni, în perioadele de concedii sau de sărbători. În fiecare an, milioane de oameni vizitează destinații din Europa, reprezentând aproximativ 9% din totalul consumului anual de apă. 

Presiune suplimentară va fi și pe aprovizionarea cu apă, în special în insulele mediteraneene mici, dintre care multe se confruntă cu un aflux masiv de vizitatori pe timpul verii.

Oamenii și natura au nevoie de apă 

Cu cât luăm mai mult de la sursă, cu atât impactul nostru asupra naturii este mai mare. În plus, în unele regiuni, pur și simplu nu există suficientă apă, se mai arată în raport, iar schimbarea climei va agrava acest deficit de apă. 

Având în vedere toate aceste aspecte, toți trebuie să folosim mult mai eficient apa. Economisirea apei ne va ajuta, de asemenea, economisim alte resurse și să ajutăm la conservarea naturii.

Raportul citat: Water is Life 2018
Sursa: Agenția Europeană de Mediu
Foto: 123rf

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*