Climă și știință în România – la BSF

Foto: 123rf

La lansarea Bucharest Science Festival, ajuns la 6-a ediție, cercetătorii au pus pe tapet problematica bunelor practici în știință – și a lipsei lor – în domenii vitale precum schimbările climatice sau dezinformarea sistematică prin presă.

Roxana Bojariu, director al Departamentului de Climatologie al ANM, a explicat cum afectează schimbările climatice România și cum trebuie așteptate. Deja primele semne sunt sesizabile: valuri de căldură mai intense și mai frecvente vara. Luna iunie 2018 a fost în România cu 1,7° mai caldă decât media lunilor iunie din intervalul 1961-1990. Modificarea temperaturilor înseamnă și modificarea anotimpurilor, deși, ne asigură Roxana Bojariu, ele vor rămâne tot patru. Tendința din statistici e ca primăverile să fie mai timpurii, verile lungite în septembrie și încălzire generală, mai puțin toamna. Într-un model climatic regional pentru UE, făcut pentru cel mai pesimist scenariu, pe perioada 2021-2050 s-a ajuns și la temperaturi de 50°C.

Foto: 123rf

În ceea ce privește precipitațiile, semnalul nu e la fel de coerent, pentru că fenomenul e în general local. Însă regimul mediu al precipitațiilor de vară are tendință de scădere (crește și evapotransporația), și se prefigurează o creștere a intensității lor, mai mare în zonele de munte. Anul acesta, în iunie, s-a depăsit media lunilor iunie 1981-2010 cu 74%, a anunțat cercetătoarea.

Toate extremele sunt amplificate în mediul urban: efectul de insulă de căldură sporește temperaturile extreme, iar sigilarea solului prin asfaltare crește riscul de inundații. Orașele din Europa se pregătesc deja: reducerea emisiilor, transport public electric, mai multe spații verzi, în Olanda sunt prevăzute prin lege soluții de captare și utilizare a apei de ploaie – pavaje care să lase solul să absoarbă apa, acoperișuri verzi, etc.

Potrivit Roxanei Bojariu, se poate trăi la fel de bine și poate chiar mai bine și în condițiile schimbărilor climatice, cu condiția să te pregătești pentru ele, să treci la o altă logică economică și la altă mentalitate.  „Posibilitatea de a folosi schimbările climatice ca să evoluăm în continuare trebuie să fie o dimensiune a proiectului de țară”, a spus ea.

„Am avut ieri 33,4° în sud-est și, în câteva ore, 1-2° la Arad” a exemplificat cercetătoarea. Concluzia zilei (24 septembrie), când a și nins în regiunea Dornelor, este complexitatea climei românești, influențată de factori locali puternici. „E nevoie de multă cercetare, suținută de modele numerice mai multe pentru previziuni corecte. Iar noi avem cel mai mic buget de cercetare din UE, de 0,2% din PIB”, a conchis ea.

Oana Popescu și Rufin Zamfir, fondatorii think-tank-ului Global Focus, au lărgit discuția dinspre România spre zona geopolitcă mondială, amintind că, în urma schimbărilor climatice, Rusia și Canada vor deveni principalele grânare ale lumii, cu schimbările de rigoare în echilibrul de forțe.

În România însă, a spus Zamfir, schimbările climatice neefiind în dezbaterea publică nimeni nu a avut interesul de a face o campanie de dezinformare. Poate doar prin negarea schimbărilor climatice pe pagini de tipul celor care promovează leacuri miraculoase. Pseudo-argumentul cel mai prezent e că „ideea încălzirii globale e falsă câtă vreme ninge la Cairo sau  în nu știu ce colț călduros de lume temperaturile au fost negative”.

Oana Popescu a subliniat și pericolul deprofesionalizării generale a societății românești: „Dacă oamenii în funcții nu au o educație științifică, vor promova abordări bazate pe emoții.

„Dezinfomarea generală îl bombardează pe omul simplu cu atitudini care desconsideră știința: nu mai contează studiile cercetătorilor, totul e o conspirație”, au spus experții. Pe termen lung, societatea va fi scindată între cei care au acces la progresul tehnologic și cei care nu au – o populație ușor manipulabilă, care cade într-un nou obscurantism, mai pronunțat. Dinamica internațională ar putea fi decisă de conflictul dintre aceste două categorii, a conchis Rufin Zamfir.

Dezbaterea despre „Pseudoștiință și fake news” cu Oana Popescu și Rufin Zamfir are loc sâmbătă, 29 septembrie, la ora 15.00 la Librăria Humanitas.

Pentru alte evenimente, legate de astronomie, robotică, animale, medicină, alimentație, gândire critică, realitate virtuală și cercetare în general – vezi programul complet al festivalului, pe zile și pe orașe.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*