Cele mai poluate țări din lume

Pe străzile din New Delhi, în timpul unei procesiuni. Foto: 123rf

Un raport recent lansat de AirVisual, bazat pe surse publice de monitorizare, dezvăluie topul celor mai poluate țări din lume. 

Raportul AirVisual se referă la anul 2018 și se bazează pe date culese din surse publice de monitorizare, cu accent pe cele publicate în timp real sau aproape în timp real. Sursele includ rețele guvernamentale de monitorizare, precum și date validate de la monitorii de calitate a aerului, operați de persoane fizice și organizații.

Din cele peste 3000 de orașe incluse, 64% au depășit recomandările OMS pentru pulberile fine, cunoscute și ca PM2.5. OMS recomandă un prag anual mediu de expunere de 10 μg / m3 pentru a minimiza riscul de impact al PM2.5 asupra sănătății.

Toate orașele măsurate din Orientul Mijlociu și Africa au depășit recomandările OMS, în timp ce 99% din orașele din Asia de Sud, 95% din orașele din Asia de Sud-Est și 89% din orașele din Asia de Est depășesc și ele recomandările OMS. Pentru că sunt multe zone care nu au informații actualizate privind calitatea aerului public, ele nu sunt reprezentate în acest raport, iar autorii lui se așteaptă ca numărul total al orașelor care depășesc pragul PM2.5 al OMS să fie mai mare.

Orașe din India, China, Pakistan și Bangladesh figurează în topul celor mai poluate din lume, iar Kuweitul, Dubai și Maname depășesc recomandările OMS și cu 500%. Cele mai poluate orașe din Asia de Sud-Est în 2018 au fost capitalele Jakarta și Hanoi.

Foto: AirVisual

La nivel de țară, Bangladeshul apare ca cea mai poluată în medie, urmată îndeaproape de Pakistan și India, apoi de țările din Orientul Mijlociu, Afganistan și Mongolia.

De ce PM2.5

Raportul se concentrează pe PM2.5 – pulberile în suspensie (particule în suspensie în aer), care măsoară dimensiuni de până la 2,5 microni. PM2.5 este în general considerat drept poluantul cu cel mai mare impact asupra sănătății. Datorită dimensiunilor mici, PM2.5 poate să pătrundă adânc în sistemul respirator uman și de acolo în întregul corp, provocând efecte pe termen scurt și lung asupra sănătății.

Particula poate proveni dintr-o serie de surse naturale, precum și de la oameni. Printre sursele comune se numără combustia – de la motoarele vehiculelor, la arderea lemnului și a cărbunelui.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că poluarea aerului contribuie la 7 milioane de decese premature anual. 

Europa de SE pare să fie cea mai poluată regiune de pe continent, cu Bosnia și Herțegovina, Macedonia în top, urmate de Kosovo, Bulgaria, Serbia, Polonia, Croația, Cehia și România. Unul dintre cei mai importanți factori în această zonă o reprezintă încălzirea rezidențială.

Conform acestui raport, cel mai poluat oraș din România este Iași, urmat de Cluj, Brașov și București.

Impact pozitiv asupra reducerii emisiilor

Alegerile personale pot avea un impact pozitiv asupra reducerii emisiilor. Opțiunea pentru un mijloc de transport curat precum bicicleta, mersul pe jos sau transportul în comun, reducerea consumului de energie de uz casnic și a producției de deșeuri personale, sprijinirea inițiativelor locale privind calitatea aerului sunt mici lucruri pe care le putem face și noi.

Sursa: AirVisual
Foto: 123rf

1 Trackback / Pingback

  1. Cele mai poluate țări din lume » Reciclare Club

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*