Competiția Sustainably Yours – câștigătorii

Premiul publicului: ‘Seed’ © Esengül Yavuz, Sustainably Yours /EEA

Competiția Sustainably Yours, organizată anual de Agenția Europeană de Mediu, și-a desemnat câștigătorii, se arată într-un comunicat de presă.

Felul în care producem, consumăm și aruncăm bunurile și serviciile care contribuie la calitatea vieții noastre exercită presiuni mari asupra mediului și climatului.

Schimbările climatice sunt o realitate crudă și afectează tot mai mult viața pe Pământ. Multe autorități și organizații iau măsuri pentru a reduce impactul negativ al acestor schimbări sau pur și simplu pentru a atrage atenția asupra lor. O astfel de inițiativă, care subliniază importanța unui mod de viață durabil, este competiția foto Sustainably Yours, organizată anual de Agenția Europeană de Mediu.

Câștigătorii și categoriile din acest an

‘Sheep carers’ © Adil Emektar, Sustainably Yours / EEA

Hrană durabilă

Impactul nostru asupra mediului provine din felul în care ne producem hrana, pentru care folosim resurse-cheie cum ar fi pământul, apa, la care se adaugă îngrășămintele și pesticidele. Înainte să ajungă pe mesele noastre, hrana este prelucrată, ambalată și transportată, iar pentru toate acest procese utilizăm energie și apă. Și, să nu uităm că, o mare parte din alimente sunt risipite.

‘Powered by nature’ © Teodora Todorova, Sustainably Yours /EEA

Energie durabilă

Folosim energie provenită din petrol și cărbune – ambele cu impact negativ asupra mediului – pentru a ne încălzi sau răci casele, pentru a spăla rufele sau pentru a găti și a ne deplasa. Mașinile, trenurile, telefoanele mobile și calculatoarele au nevoie de energie pentru a funcționa. Trebuie să avem în vedere că există și surse de energie curată, regenerabilă în jurul nostru, precum cea solară sau eoliană.

‘The journey of life’ © Antonio Atanasio Rincón, Sustainably Yours /EEA

Mobilitate durabilă

În zilele noastre, mobilitatea este esențială: nu doar că ne deplasăm la școală, la locul de muncă sau la întâlnirile cu prietenii, dar și bunurile pe care le producem sunt transportate dintr-o parte în alta a lumii. Conform Agenției Europene de Mediu, sectorul transporturilor contribuie masiv la accentuarea schimbărilor climatice și la calitatea slabă a aerului. Există modalități prin care aceste efecte pot fi reduse: de la planificare mai compactă a orașelor, la utilizarea mijloacelor de transport electrice sau renunțarea la mașina personală în favoarea unei plimbări.

‘To live together’, © Burcu Emektar, Sustainably Yours /EEA

Premiul pentru tineri (18 – 24 ani)

 

Câștigătorii celor trei categorii principale au primit câte 1000 de euro, iar câștigătorii premiului pentru tineri și al publicului au primit câte 500 de euro.

Toate imaginile finaliste în competiția Sustainably Yours pot fi văzute aici.

Citește și

Schimbările climatice amenință animalele și plantele

Schimbările climatice cresc riscul de avalanșe

Statele insulare mici, afectate de schimbările climatice

Sursa: Agenția Europeană de Mediu
Foto: sursele citate

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*