Cum se văd din spațiu incendiile din Pădurea Amazoniană

Foto: NASA

Fumul dens rezultat în urma incendiilor masive din Pădurea Amazoniană se răspândește rapid în toată emisfera sudică.

 

Incendiile sunt ceva obișnuit în această perioadă în Brazilia, însă imaginea publicată de NASA pe 22 august 2019, în care incendiile sunt atât de puternice, încât fumul este vizibil din spațiu ar trebui nu doar să ne pună pe gânduri, dar și să ne determine să acționăm.

Cifrele publicate recent de Institutului Național de Cercetări Spațiale (Inpe) indică o creștere cu 84% a incendiilor în Brazilia, cele mai afectate sunt statele: Amazonas, Mato Grosso, Rondônia, conform NASA.

Ecologiștii dau vina pe politicile pro agricultură ale președintelui Jair Bolsonaro (fermierii locali defrișează pădurile prin ardere pentru a face loc terenurilor agricole), iar la rândul lui, președintele dă vina pe ONG-uri care ar fi pus focul intenționat. Recunoaște totuși că nu are dovezi în aces sens, iar Brazilia nu dispune de resursele necesare pentru a opri aceste incendii.

Defrișările din Pădurea Amazoniană au mai multe cauze. Pe lângă fermierii care vor să obțină mai mult teren agricol, exploatarea ilegală a lemnului, mineritul, dezvoltarea urbană sau comerțul internațional sunt câțiva dintre factorii care amenință pădurea tropicală.

Ce spune ONG-ul Amazon Watch

Incendiile au fost provocate de fermieri care au declarat în mod explicit că au fost încurajați de retorica lui președintelui Bolsonaro să facă loc terenurilor agricole prin incendiere.

Unul dintre organizatorii protestului „Ziua Focului” a solicitat să fie organizate incendii coordonate pe Amazon: „Trebuie să-i arătăm președintelui că vrem să lucrăm și singura cale este defrișarea. Să creăm pășuni prin eliminarea pădurii, și cu foc”.

În Brazilia au fost semnalate 72.843 de incendii în acest an, mai mult de jumătate având loc în regiunea Amazon, potrivit Institutului Național de Cercetări Spațiale, care monitorizează incendiile folosind imagini din satelit. Aceasta reprezintă o creștere cu 84% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Pădurea Amazoniană este adesea numită plămânul planetei, producând 20% din oxigenul de pe Pământ. Este cea mai diversă pădure de pe Pământ și o soluție naturală la schimbările climatice prin capacitatea sa de a absorbi dioxidul de carbon.

Incendiile fără precedent care afectează Amazonul reprezintă o tragedie internațională și o contribuție periculoasă la haosul climatic. Această situație este direct legată de retorica anti-mediu a președintelui Bolsonaro, care crede în mod eronat că protecția pădurilor și drepturile omului sunt impedimente pentru creșterea economică a Braziliei. Agricultori și fermieri înțelegeți mesajul președintelui ca fiind o permisiune de a provoca incendii pentru a-și extinde agresiv operațiunile în pădure, declară Christian Poirier, Director de programe al Amazon Watch.

Popoarele indigene din Amazon dau alarma privind riscurile la care este supusă pădurea tropicală de ani de zile și rezistă distrugerii, uneori cu prețul propriilor vieți. Acum, când lumea este în sfârșit atentă, este important să înțelegem și că guvernele și companiile din întreaga lume, susțin politicile toxice ale lui Bolsonaro atunci când încheie acorduri comerciale cu guvernul său sau investesc în companii agroalimentare care operează în Amazon, spune Moira Birss, director pe campaniile de finanțare ale Amazon Watch.

Rămâne de văzut cum se va termina această criză internațională, așa cum o numește președintele Emmanuel Macron și care vor fi efectele sale asupra schimbărilor climatice.

1 Trackback / Pingback

  1. Cum se văd din spațiu incendiile din Pădurea Amazoniană » Reciclare Club

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*