Girafele, pentru prima dată protejate

Grup de girafe în rezervația Maasai Mara, Kenya. Foto: 123rf

Girafele (Giraffa camelopardalis) vor fi adăugate pe o listă cu specii pe cale de dispariție pentru a reglementa comerțul internațional cu produse din pielea, oasele sau carnea lor.

 

Cea de-a 18-a Conferință a părților (CoP18) din cadrul CITES (Convenția privind Comerțul Internațional cu Specii Periclitate de Faună și Floră Salbatică) care a avut loc la Geneva (17 – 28 august 2019), a decis că de acum, girafele vor fi adăugate pe o listă cu specii pe cale de dispariție pentru a reglementa comerțul internațional cu produse din pielea, oasele sau carnea lor. Este pentru prima dată când girafele sunt protejate.

Pierderea habitatelor, exercițiile militate și războaiele locale, vânătoarea ilegală și comercializarea pieilor, oaselor sau a cărnii sunt principalele amenințări cu care se confruntă aceste animale.

Dacă până acum nu existau reglementări internaționale în ce privește comerțul cu girafe, de pe 22 august 2019, Conferința părților a decis, la propunerea unor state precum Ciad, Kenya, Niger, Senegal, Mali și Republica Centrafricană, listarea girafelor sub Apendicele II din CITES. Pe scurt, comerțul cu aceste animale sau cu părți din corpurile lor vor fi reglementate și monitorizate.

Sunt absolut încântat de această decizie de protejare a girafelor. Este un pas foarte important spre diminuarea amenințărilor cu care se confruntă aceste animale nobile și iconice. Eu le aduc un omagiu propriilor noștri negociatori care au fost atât de fermi, spune Zac Goldsmith, membru în Parlamentul Regatului Unit.

Numărul girafelor, în scădere

Conform ONG-ului Giraffe Conservation Foundation, în ultimii 30 de ani, numărul girafelor a scăzut cu aproape 30%, ajungând în acest moment la aproximativ 111.000 de indivizi aflați în sălbăticie. Cu un secol în urmă numărul lor ar fi fost de 10 ori mai mare decât în prezent.

ONG-ul și-a propus să crească numărul acestor animale, cât și distribuția lor pe tot teritoriul Africii. Reprezentanții grupului spun că aceasta este un obiectiv realizabil, “în special în cooperare cu alte eforturi cheie de conservare, pentru că girafele ocupă aceleași teritorii ca alte specii care sunt în vizor.”

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) spune că în prezent mai există girafe în: Angola, Sudanul de Sud, Botswana, Camerun, Republica Centrafricană, Ciad, Congo, Etiopia, Kenya; Mozambic, Namibia, Niger, Somalia, Africa de Sud, Tanzania, Uganda, Zambia, Zimbabwe, Eswatini, Rwanda.

Animalele au dispărut din state precum Eritrea, Guinea, Mauritania, Nigeria și Sengal și posibil și din Mali. În Burkina Faso și Malawi se mai găsesc sporadic.

Gâtul lung le permite să ajungă la frunzele din arborii înalți. Foto: 123rf

Criminalitatea faunei sălbatice, o amenințare serioasă

Tot în cadrul CoP18, Ivonne Higuero, secretarul general al CITES a declarat că părțile vor lua decizii importante pentru protejarea vieții sălbatice.

Criminalitatea faunei sălbatice continuă să reprezinte o amenințare serioasă pentru multe specii, iar grupurile criminale implicate sunt din ce în ce mai organizate și își adaptează constant tactica pentru a-și ascunde activitățile ilegale și pentru a evita să fie descoperite, a spus ea.

Vestea bună este că CITES va continua să lucreze fără încetare cu cei care aplică legea, punându-le la dispoziție instrumentele și serviciile de care au nevoie pentru a aduce acești infractori în justiție.

Surse: CITES, IUCN, ens-newswire.com
Foto: 123rf

1 Trackback / Pingback

  1. Girafele, pentru prima dată protejate » Reciclare Club

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*