Impactul schimbărilor climatice în 14 fotografii

Fotograful de mediu al anului, Un val uriaș intră acasă. Foto: SL Shanth Kumar Victimă a schimbărilor climatice: un val uriaș aruncă un pescar de 40 de ani afară din casa lui din Bandra, Mumbai. Acesta a fost tras de curenții puternici, dar a fost salvat de ceilalți pescari. Mumbaiul se confruntă cu un risc crescut de inundații costiere ca urmare a schimbărilor climatice. Temperatura mării și cea din oraș au crescut, provocând un impact mare asupra nivelului mării. „Cred că schimbarea este un fenomen constant. Astăzi această schimbare se manifestă sub forma schimbărilor climatice. În calitate de fotoreporter, văd că totul se desfășoară în fața ochilor mei. Am văzut secetă, ploi abundente, veri din ce în ce mai fierbinți și ierni din ce în ce mai reci. Cred că această schimbare nu este bună și trebuie să acționăm acum, altfel va afecta generațiile următoare”, spune SL Shanth Kumar.

Competiția Fotograful de mediu al anului organizată de CIWEM (The Chartered Institution of Water and Environmental Management) adună în același loc fotografii spectaculoase care ilustrează impactul schimbărilor climatice în lume.

Și nu doar atât. Aceste fotografii sunt menite să celebreze și capacitatea umanității de a supraviețui și de a inova, oferindu-ne tuturor speranța că putem depăși provocările prezentului.

„Schimbările climatice sunt principala problemă a timpurilor noastre și acum este momentul să acționăm. Trebuie să vedem acțiuni din toate sectoarele societății. Această competiție prezintă felul în care oamenii din întreaga lume sunt afectați de schimbările climatice și își propune să răspândească un mesaj important la nivel mondial pentru a inspira schimbări mari”, spune Terry Fuller, directorul executiv al CIWEM.

Câștigătorii au fost anunțați în cadrul Summit-ului ONU pentru Acțiuni Climatice care a avut loc la New York, pe 23 septembrie 2019.

Tuvalu sub valuri (I), foto: Sean Gallagher

Copacii căzuți se întind pe o plajă din laguna Funafuti, Tuvalu, în timp ce valurile se sparg în jurul lor. Eroziunea terestră a fost întotdeauna o problemă pentru țară, dar problemele se intensifică pentru că nivelul mării crește și inundă frecvent coasta. Pentru această fotografie, Gallagher a primit premiul Medii în Schimbare din cadrul competiției.

Anul nou poluat, foto: Eliud Gil Samaniego

Pe 1 ianuarie 2018 Mexicali a fost unul dintre cele mai poluate orașe din lume, din cauza efectelor pirotehnice, a poziției geografice, a industriei, a mașinilor și a schimbărilor climatice. Pentru această fotografie, Samaniego a primit premiul Orașe Sustebanile din cadrul competiției.

Lipsă de apă, foto Frederick Dharshie

Un băiat din Kakamega, Kenya bea apă murdară și își pune sănătatea în pericol pentru că în zonă nu există apă potabilă din cauza defrișărilor. Pentru această fotografie, Dharshie a primit premiul Apă, Egalitate și Sustenabilitate din cadrul competiției.

Rămășițele Pădurii, foto: J. Henry Fair

Pădurea Hambach (Niederzier, Germania) avea aproape 12.000 de ani când a fost cumpărată de o companie de energie electrică pentru a exploata cărbunele din adâncuri. Pădurea avea dimensiunea cartierului Manhattan, dar în prezent a mai rămas doar 10% din suprafața ei.

Măsuri disperate, foto: Neville Ngomane

Nu este ușor de urmărit, dar aceasta este o ultimă încercare de a-i feri pe rinoceri de braconieri. Pentru că braconajul este la un nivel alarmant, experții recomandă ca rangerii să taie cornul rinocerilor sla fiecare 12-24 de luni pentru a-i descuraja pe vânători. Pentru această imagine, Ngomane a primit premiul de Tânărul fotograf al anului.

Somn, foto: Amdad Hossain

O femeie doarme pe malul unui râu murdar din Dhaka, Bangladesh.

Vise dulci, foto: Aragon Renuncio Antonio

O fată doarme pe o bancă din școala ei de la granița statului Burkina Faso. Ploile extreme s-au triplat aici în ultimii 35 de ani din cauza încălzirii globale. Schimbările climatice au provocat 70 de episoade de ploi torențiale în ultimul deceniu, deși regiunea suferă de secetă.

Sursă de plastic, foto: Aragon Renuncio Antonio

Un băiat se joacă cu o pungă de plastic. Aproximativ 380 de milioane de tone de plastic sunt produse în întreaga lume în fiecare an. Producția a crescut exponențial, de la 2,3 milioane de tone în 1950 la 448 de milioane de tone până în 2015. În fiecare zi, aproximativ 8 milioane de bucăți de plastic își găsesc calea în oceanele noastre.

Plămânii planetei, foto: Ian Wade

„Fotografierea copacilor noaptea nu este ușoară. Mi-a luat 5 nopți lungi să surprind această imagine. Dar a meritat bine, imaginea finală ilustrează copacii în toată splendoarea lor.

Muncă zilnică, foto: M Yousuf Tushar

Mii de oameni săraci vin în capitala Dhaka pentru a-și găsi de muncă. Pentru că nu au reușit să obțină locuri de muncă bună, se văd nevoiți să facă și munci istovitoare, precum descărcarea cărbunelui din nave și transportarea lui pe cap.

Plasă de pescuit, foto: Tran Tuan Viet

Pe măsură ce stocurile de pește scad metodele de pescuit devin din ce în ce mai extreme. Pescuitul distructiv cu plase mici distruge mediul marin.

Gunoi, foto: Sebnem Coskun

Curățare subacvatică în Bosfor în cadrul proiectului Zero Waste Blue Project

Invizibil, foto: Valerie Leonard

La groapa de gunoi din Sisdol, Nepal, oamenii își petrec toată ziua printre deșeuri, în căutare de materiale sau obiecte de valoare care ar putea fi vândute. Acest depozit temporar situat în apropiere de Kathmandu funcționează din 2005, iar azi cantitatea de gunoaie depășește cu mult capacitatea sa.

 

Aceste fotografii câștigătoare dezvăluie realitatea crută a modului în care oamenii și viața sălbatică se luptă cu impactul schimbărilor climatice din întreaga lume. Premiile acordate există pentru a inspira schimbări din partea liderilor politici, a factorilor de decizie și a publicului larg.

CIWEM reprezintă și sprijină o comunitate de mii de membri și organizații din peste 89 de țări care se dedică îmbunătățirii gestionării apei și a mediului în beneficiul publicului.

Sursa: CIWEM

1 Trackback / Pingback

  1. Raport: Textilele în economia circulară a Europei » Reciclare Club

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*