Costa Rica: plan pentru o economie fără emisii, modernă și incluzivă

Un exemplar de quetzal (Pharomachrus mocinno), surprins în pădurile din Costa Rica. Foto: 123rf

Autoritățile din Costa Rica au pus la cale un plan concret privind decarbonarea pentru că își doresc ca până în 2050 țara lor să fie una dintre primele din lume cu zero emisii. Planul include o serie de acțiuni care deja sunt implementate în domenii diverse.

Câteva puncte-cheie din strategia pe termen lung

Transport
Trenurile de pasageri, autobuzele și taxiurile din Costa Rica vor avea emisii zero până în 2050. Tot până în 2050, cel puțin jumătate din transportul de marfă va fi extrem de eficient și va avea emisii reduse cu 20% față de nivelul celor din 2018.

Energie
Costa Rica va trece la un sistem de energie complet regenerabil, care va sprijini și transformarea sectorului industrial. În 2017, Costa Rica a stabilit un record mondial, când a funcționat cu 100% energie regenerabilă timp de 300 de zile neîntrerupt.

Deșeuri
Costa Rica își va adapta sistemul de gestionare a deșeurilor pentru eficiență maximă, și va dezvolta o strategie pentru reducerea metanului din deșeurile organice până în 2022.

Păduri
Dacă la ora actuală pădurile acoperă 52% din suprafața țării, planul este ca până în 2050 suprafața acestora să ajungă la 60%, iar accesul cetățenilor la spațiile verzi să fie mai ușor.

Agricultură
Autoritățile vor promova sisteme agricole eficiente, care generează consum local și export de bunuri cu emisii reduse de carbon. Modelul de gestionare a teritoriilor rurale, urbane și de coastă va trebui să faciliteze protecția biodiversității, creșterea și dezvoltarea zonelor forestiere.

Alături de acestea, planul se bazează pe incluziune, respectarea drepturilor omului și egalitatea de gen.

Casca Rio Celeste, într-o zi cu ceață. Foto: 123rf

„Costa Rica știe că decarbonarea este marea sarcină a generației noastre și dorim să fim prima țară din lume care o va realiza. Punem decarbonarea în centrul dezvoltării noastre naționale, a investițiilor publice și a planului strategic pe termen lung. Națiunea noastră a înțeles că reacția la schimbările climatice necesită transformări și că guvernul trebuie să joace un rol cheie în gestionarea acestora”, declară președintele țării, Carlos Andrés Alvarado Quesada.

„Nicio țară nu poate rezolva singură problema schimbărilor climatice. Fiecare țară are responsabilitatea de a se asigura că nu contribuie în continuare la impactul negativ. Planul privind decarbonarea din Costa Rica este un exemplu excelent pentru restul lumii”, spune Christiana Figueres, fost secretar executiv al United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).

„Decarbonarea economiei globale pentru reducerea drastică a poluării și a încălzirii globale este absolut esențială pentru a ne asigura că civilizația noastră poate supraviețui și prospera. Acesta este unul dintre motivele pentru care sunt atât de încântat să văd că Costa Rica își continuă rolul de lider mondial la rezolvarea crizei climatice prin implementarea rapidă a planului strategic de decarbonare completă a economiei sale. Felicitări Costa Rica, deoarece arătați restului lumii că este posibil să faceți tranziția la o economie cu emisii reduse de carbon. Continuați cu această lucrare grozavă. Eforturile lor îmi oferă speranța că putem, dar și că vom putea rezolva criza climatică. Mulțumesc”, Al Gore, fost vicepreședinte al Statelor Unite și laureat al Premiului Nobel pentru pace.

„Decarbonarea este un angajament al țării pentru generațiile actuale și viitoare, înseamnă transformarea modelului de dezvoltare într-unul durabil, fără combustibili fosili, care îmbunătățește competitivitatea țării și calitatea vieții oamenilor. Scopul este să fie o țară cu emisii nete zero până în 2050. Aceste transformări nu sunt noi pentru țară, am făcut-o până acum. Suntem o țară tropicală care a oprit defrișarea și ne-am triplat veniturile pe cap de locuitor, care generează 99% din energia electrică din surse regenerabile, am desființat armata și am decis în schimb să investim în educație. Costa Rica este pregătită pentru provocarea decarbonării”, concluzionează Carlos Manuel Rodriguez, ministrul Mediului și Energiei din Costa Rica.

Surse: UNFCCC, 2050pathways.org
Foto: 123rf

1 Trackback / Pingback

  1. Costa Rica: plan pentru o economie fără emisii, modernă și incluzivă » Reciclare Club

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*