Raport: Textilele în economia circulară a Europei

O fabrică modernă de textile. Foto: 123rf

Un raport al Agenției Europene de Mediu intitulat „Textilele în economia circulară a Europei” prezintă impactul pe care îl are asupra mediului consumul de îmbrăcăminte, încălțăminte și articole de uz casnic.

Potrivit acestui raport, consumul de îmbrăcăminte, încălțăminte și articole de uz casnic din Uniunea Europeană duce la folosirea anuală a aproximativ 1,3 tone de materii prime și a peste 100 de metri cubi de apă de persoană.

Pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră rezultate, este necesară o schimbare la scară largă a producției și consumului de textile. Raportul prezintă dovezi clare privind impactul pe care îl au asupra mediului și climei consumul din cadrul UE de produse textile, de la îmbrăcăminte și încălțăminte până la covoare și mobilier.

Astfel, consumul de apă și utilizarea materiilor prime pentru industria textilă reprezintă a patra categorie cu cel mai mare consum din UE, după alimente, locuințe și transport. Același grup de produse provoacă a doua cea mai mare presiune asupra utilizării terenurilor (după alimente) și, de asemenea, o cantitate considerabilă de poluare chimică a apei, inclusiv cu microfibre din plastic degajate prin spălare. Industria textilă este a cincea cea mai mare sursă de emisii de CO2 din UE.

Impactul social

În plus față de efectele asupra mediului și climei, modelele de afaceri extrem de competitive pot avea și impacturi sociale negative care includ:

  • Rate slabe de salarizare;
  • Condiții precare de muncă;
  • Medii de lucru precare în fabricile textile.

Ce este de făcut

Politicile și principiile economiei circulare, cum ar fi designul prietenos cu mediul și reciclarea, pot atenua impactul asupra mediului. Politicile actuale ale UE impun statelor membre să colecteze separat textile până în 2025 și să se asigure că deșeurile colectate separat nu sunt incinerate sau depozitate.

Modelele de afaceri circulare în domeniul textilelor trebuie să includă politici de producție și produse durabile, standarde de design ecologic și de durabilitate, achiziții publice ecologice, materiale sigure și durabile, prevenirea deșeurilor și responsabilitatea extinsă a producătorului.

Reducerea presiunilor  asupra mediului și climatului rezultată din producția și consumul de textile – menținând în același timp beneficii economice și sociale – va avea nevoie de o schimbare sistemică spre circularitate. Pentru a face acest lucru, va fi necesară implementarea la scară largă a modelelor circulare de afaceri susținute de politici eficiente care vizează materiale ecologice, utilizare și reutilizare, colectare și reciclare.

Consumul și producția de textile, pe scurt

  • Consumul și producția de textile sunt globalizate, implicând milioane de producători și miliarde de consumatori din întreaga lume.
  • În Europa, sectorul angajează 1,7 milioane de oameni, iar europenii consumă în medie 26 kg de textile pe persoană pe an.
  • În ultimul deceniu, prețul hainelor a scăzut în raport cu inflația și fiecare articol este folosit mai puțin decât în ​​trecut.
  • Presiunile asupra mediului includ utilizarea resurselor, a terenurilor, schimbările climatice și poluare.
  • Din 1975, producția globală de fibre textile s-a triplat aproape. Astăzi, 60% din fibrele textile sunt sintetice.
  • Poliesterul este fibra cel mai des folosită, produsă din procese cu consum de carbon care necesită peste 70 de milioane de barili de ulei în fiecare an.

Citește și

Impactul schimbărilor climatice în 14 fotografii

O insulă își reciclează tot gunoiul

Ghețari care riscă să dispară

Sursa: Agenția Europeană de Mediu
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*