Competiția Arborele European al Anului 2020 – câștigătorii

Locul 1 - Gardianul satului inundat. Foto: Marek Olbrzymek

A zecea ediție a Competiției Arborele European al Anului 2020 și-a desemnat câștigătorii. Pe primul loc s-a clasat Cehia, urmată de Croația, Rusia, Olanda și România.

Locul 1 – Gardianul satului inundat

Specie: Pin silvestru (Pinus sylvestris)
Vârstă: 350 ani
Regiune: Chudobín, Cehia

Numele acestui pin are legătură cu satul inundat Chudobín care a dispărut din cauza construcției unui baraj. Localnicii povestesc că, noaptea, un diavol stătea sub pin și cânta la vioară. Probabil că ei auzeau vânturile puternice care suflau în vale. Acest pin nu este doar un reper important, ci și o mărturie a rezistenței la schimbările climatice și la impactul uman.

Foto: Instituția publică pentru gestionarea ariilor protejate ale naturii din Bjelovar-Bilogora

Locul 2 – Ginkgo din Daruvar

Specie: Ginkgo (Ginkgo Biloba)
Vârstă: 242 ani
Regiune: Daruvar, Croația

Sunt Ginkgo din Daruvar. Cresc de secole lângă castel și îi provoc pe oameni să-și întindă brațele și să-mi îmbrățișeze trunchiul. Copiii se cațără până în vârful meu. Scriu în fiecare zi pagini noi în povestea de legătură dintre natură și oameni. Alături de mine este Eva. De secole, sărbătorim dragostea și viața în Daruvar. Din umbra ei, Eva lasă toate complimentele despre frumusețe să vină spre mine. Îmbrățișări de la Ginko.

Foto: Nikolay Boshev

Locul 3 – Plopul singuratic

Specie: Plop (Populus laurifolia)
Vârstă: 103 ani
Regiune: Kalmykia, Rusia

Legenda spune că un călugăr budist a plantat acest plop la începutul secolului al XX-lea. Aceasta a adus cu el semințele dintr-un pelerinaj în Tibet. Le-a plantat în punctul cel mai înalt al unui deal, iar plopul s-a transformat într-un copac imens, care făcea umbră călăreților obosiți și le împlinea dorințele. Plopul singuratic este privit ca un altar în Kalmykia.

Foto: Rob Visser

Locul 4 – Copacul vrăjitoarei

Specie: Fag (Fagus sylvatica)
Vârstă: 130 ani
Regiune: Bladel, Olanda

Acest copac, cu ramurile și rădăcinile sale întortocheate, este locul perfect de odihnă al lui Kate cea Neagră, o femeie sinistră care a condus cândva o gașcă infamă de tâlhari și contrabandiști. Mulți au crezut că era  vrăjitoare. Povestea copacului a atras mulți copii și în pădure, păstrând-i astfel legenda vie.

Foto: Paul Bordaș

Locul 5 – Paznicul Cibinului

Specie: Brad argintiu (Abies alba)
Vârstă: aproximativ 500 de ani
Regiune: Sibiu, România

Legenda spune că trăia pe vremuri un ciobănaş care avea 10 oiţe, pe care le păştea într-o poieniţă de pe malul Cibinului. Într-o zi, cerul s-a întunecat şi ciobănaşul a pus oiţele speriate la adăpost sub un copac, iar el s-a acoperit cu cojocul şi s-a culcat sub un brad. Când s-a trezit furtuna se oprise, dar oiţele nu mai erau.

După căutări zadarnice, s-a pus sub un brad şi a început să se roage cu lacrimi la Cel de Sus să-l ajute să găsească animalele pierdute. Plângând a adormit, iar când s-a trezit, bradul sub care se rugase a crescut foarte mare şi gros. Tânărul, s-a urcat până în vârful bradului de unde a văzut oiţele departe într-o poiană. Întors acasă, a povestit mamei ce a păţit, iar aceasta a povestit duminică la biserică şi celorlalţi săteni întâmplarea şi aceştia au hotărât să nu taie niciodată acel brad.

România a participat cu ”Bradul Ciobanului cu 10 mioare sau Pazniculul Cibinului”, propus în competiţie de Paul Bordaş, coordonator al Concursului Național de Fotografie pentru Tineret #Fotogeografica.

Paznicul Cibinului, „brad de pe vremea lui Mihai Viteazul”, a fost prezentat și promovat în paginile catalogului ”Civilizația Mărginimii” din cadrul programului naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural – Romania Student Tour, al Casei de Cultură a Studenților București, sub egida Ministerului Tineretului și Sportului.

Spre deosebire de concurenţii săi, care sunt arbori urbani, bradul multisecular din Munţii Cindrel (mai precis, din comuna sibiană Gura Râului), provine dintr-o pădure virgină, este un obiectiv turistic recunoscut în zonă, are o poveste unică și a beneficiat de cea mai mare poplaritate pe site-ul organizatorilor.

Competiția Arborele European al Anului

Competiția atrage atenția asupra arborilor care reprezintă o bogăție naturală și culturală importantă ce ar trebui să fie prețuită și protejată. În cadrul acestei ample acțiuni nu este importantă frumusețea, ci povestea de viață și legătura cu oamenii a arborilor care au devenit parte integrantă a unei comunități mai largi.

Citește și

Despre păsări, în România

Plan de reîmpădurire pentru Madagascar

Pe muntele Cozla din Piatra Neamț

Sursa: TreeoftheYear.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*