Aer mai curat în Europa

Barcelona văzută de sus. Foto: 123rf

Agenția Europeană de Mediu confirmă scăderi mari ale concentrațiilor de poluanți din aer, în special ale celor de dioxid de azot (NO2), datorită măsurilor luate de autorități în încercarea de a opri răspândirea noului coronavirus (COVID-19).

Traficul redus, încetinirea anumitor activități au dus la scăderea concentrațiilor de poluanți din aer, în special în marile orașe. În unele locuri s-au înregistrat și reduceri de aproximativ jumătate.

„Datele AEM arată o imagine exactă a scăderii poluării aerului, în special datorită traficului redus din orașe. Cu toate acestea, soluționarea pe termen lung a problemelor de calitate a aerului necesită politici ambițioase și investiții de viitor. Așasar, actuala criză și numeroasele impacturi asupra societății noastre funcționează împotriva a ceea ce încercăm să obținem, adică o tranziție justă și bine administrată către o societate puternică și durabilă”, spune Hans Bruyninckx director executiv al Agenției.

 

Spania

În Barcelona, ​​nivelurile medii de NO2 au scăzut cu 40% de la o săptămână la alta. Față de aceeași săptămână din 2019, reducerea a fost de 55%.

În Madrid, nivelurile medii de NO2 au scăzut cu 56% de la o săptămână la alta. Față de aceeași săptămână din 2019, reducerea a fost de 41%.

Domul din Milano, probabil cea mai cunoscută clădire din oraș. Foto: 123rf

Italia

În Milano, concentrațiile medii de NO2 din ultima lună au fost cu cel puțin 24% mai mici decât în urmă cu două luni. Concentrația medie din săptămâna 16-22 martie a fost cu 21% mai mică decât în ​​aceeași săptămână din 2019.

În Bergamo, în ultima lună a existat o scădere constantă a poluării cu NO2. Concentrația medie din săptămâna 16-22 martie a fost cu 47% mai mică decât în ​​aceeași săptămână din 2019.

În Roma, concentrațiile medii de NO2 din ultimele patru săptămâni au fost cu 26-35% mai mici decât în ​​aceleași săptămâni din 2019.

Tendințe similare pot fi observate și în alte orașe europene, unde măsurile de blocare au fost implementate în săptămâna 16-22 martie.

Portugalia

În Lisabona, nivelurile medii de NO2 au scăzut cu 40% de la o săptămână la alta. Față de aceeași săptămână din 2019, reducerea a fost de 51%.

Datele sunt măsurate pe oră, la sol, în aproximativ 3.000 de stații de monitorizare din țările europene.

Expunerea la poluare poate duce la efecte adverse asupra sănătății, inclusiv la boli respiratorii și cardiovasculare. Autorități din domeniul sănătății au avertizat că cetățenii cu anumite afecțiuni preexistente, precum bolile respiratorii, pot avea o vulnerabilitate crescută la COVID-19. Cu toate acestea, în prezent nu este clar dacă expunerea continuă la poluarea aerului ar putea agrava starea celor infectați de noul coronavirus. Cercetări epidemiologice suplimentare sunt necesare pentru a răspunde la astfel de întrebări.

Citește și

Ce este coronavirusul

Vor încetini temperaturile de primăvară răspândirea COVID-19?

De ce unii oameni sunt mai vulnerabili la infecția cu coronavirus

Cum acționează coronavirusul asupra organismului

Sursa: Agenția Europeană de Mediu
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*