Un tigru de la Zoo Bronx, testat pozitiv cu coronavirus – este primul caz cunoscut din lume

Foto: Pixabay.com

Felina reprezintă primul caz al unui animal sălbatic cu simptome COVID-19 și este unul dintre cei șapte tigri bolnavi de la grădina zoologică din New York.

Un tigru de la Zoo Bronx din New York a fost testat pozitiv cu virusul care provoacă COVID-19, iar alte șase feline mari prezintă simptomele bolii, anunță Departamentul de Agricultură al SUA (USDA).

„Din câte știm, este pentru prima dată când un animal [sălbatic] s-a îmbolnăvit de COVID-19 de la o persoană”, spune Paul Calle, medicul veterinar principal de la Zoo Bronx. Nadia, tigrul malaezian, a contractat probabil coronavirusul de la un îngrijitor infectat – dar nedepistat – asimptomatic. „Este singurul lucru care are sens”, spune Calle. Grădina zoologică a fost închisă vizitatorilor încă din 16 martie.

Mai multe animale domestice au fost testate pozitiv cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, inclusiv un Pomeranian, un ciobănesc german din Hong Kong și o pisică domestică din Belgia.

Felinele, atât cele sălbatice, cât și cele domestice, sunt sensibile la coronavirusul felin, dar până de curând nu se știa dacă ar putea contracta SARS-CoV-2. Un nou studiu chinez a descoperit că felinele ar putea să se infecteze reciproc, iar oamenii de știință se grăbesc să afle ce alte specii ar putea fi infectate.

Premieră mondială la Zoo Bronx

După ce a dezvoltat o tuse uscată la sfârșitul lunii martie, tigrul malaezian de patru ani, Nadia, a fost testat pentru virus pe 2 aprilie, potrivit lui Calle. Sora Nadiei, doi tigri siberieni și trei lei africani au avut, de asemenea, tuse și și-au pierdut pofta de mâncare, deși nu au fost testați. Grădina zoologică are cele șapte feline sub îngrijire și se așteaptă ca acestea să se recupereze, spune Calle, deși Wildlife Conservation Society, ong-ul care administrează Zoo Bronx, a avertizat într-un comunicat de presă că nu se știe cum poate progresa boala la animale.

Când Nadia a început să prezinte simptome, echipa veterinară a făcut o serie de teste de diagnosticare și de sânge. „Având în vedere ce se întâmplă în New York, bineînțeles că am făcut testarea COVID-19”, spune Calle. Echipa a luat probe la grădina zoologică, după ce a sedat-o pe Nadia. Ei au trimis probele pentru testare la laboratorul de diagnostic de stat din New York, din cadrul Universității Cornell și la Colegiul Veterinar din Illinois. Nu este același tip de test pe care furnizorii de servicii medicale îl oferă oamenilor, spune Calle, „deci nu există concurență de testare între aceste situații foarte diferite.”

Conform USDA și Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor, în prezent nu există dovezi că animalele sălbatice domestice sau captive pot răspândi noul coronavirus la oameni. (Se crede că virusul care infectează oamenii s-a dezvoltat probabil dintr-un coronavirus des întâlnit în lilieci.)

Leopard-pătat, foto: Pixabay.com

Ce urmează?

Este totul nou, spune Calle, astfel că există multe întrebări fără răspuns, inclusiv dacă tigrii și leii sunt mai sensibili la coronavirus decât alte animale. Niciuna dintre celelalte feline mari ale grădinii zoologice, inclusiv leoparzii-de-zăpadă, gheparzii, un leopard-pătat, un leopard-de-Amur și o pumă nu prezintă simptome.

Îngrijitorii din întreaga țară au depus eforturi suplimentare pentru a proteja maimuțele mari pentru că acestea pot lua ușor boli respiratorii de la oameni. Experții au avertizat că pot fi deosebit de sensibile la coronavirus.

Echipa de la Zoo Bronx a comunicat diagnosticul comunității științifice și a grădinilor zoologice, spune Calle. „Bănuiesc că există și alte cazuri, iar acum, când împărtășim aceste informații, am o serie de alte cazuri posibile”.

Dan Ashe, președintele Asociației Americane a Grădinilor Zoologice și Acvariilor (AZA), responsabilă pentru acreditarea a peste 200 de grădini zoologice din SUA, inclusiv Grădina Zoologică Bronx, a felicitat echipa lui Calle pentru acțiunea rapidă. El spune că AZA a ajutat la distribuirea informațiilor de la USDA, care avertizează cu privire la potențialul transfer de la oameni la feline, și de la Zoo Bronx, în legătură cu măsurile de siguranță sporite, inclusiv purtarea de măști și ochelari de protecție și păstrarea unei distanțe mari ori de câte ori este posibil.

Ashe consideră că prioritatea ar trebui să fie testarea oamenilor. „Dacă am fi știut că îngrijitorul avea COVID-19, nu ar fi fost la serviciu”, spune el. „Dacă [virusul] se poate transmite de la oameni la feline mari, cel mai important lucru pe care îl putem face este să testăm oamenii.”

Chiar dacă Ashe spune care are încredere că unitățile acreditate AZA vor continua să fie proactive, este îngrijorat pentru felinele din grădinile zoologice obișnuite din SUA.

 “Îi întreb pe cei care au văzut Tiger King, credeți că o unitate ca aceea va putea reacționa normal la o informație ca asta?”

El susține că majoritatea acestora nu au medici veterinari în cadrul personalului și este puțin probabil să se efectueze teste. Mângâierea puilor și contactul cu persoanele străine, servicii, de altfel, oferite de aceste unități, “sunt revoltătoare” spune el, nemaivorbiind de faptul că CDC și USDA recomandă menținerea distanței între oameni, dar și între oameni și feline.

Leopard-de-zăpadă, foto: Pixabay.com
John Goodrich, director științific și manager al programului tigrilor din cadrul Panthera, o organizație care are ca scop conservarea felinelor mari din întreaga lume, este îngrijorat pentru populațiile de tigri din sălbăticie. 
“Felinele mari precum tigrii și leii deja se confruntă cu multe pericole în supraviețuirea lor în sălbăticie. Dacă COVID-19 se transmite la felinele mari în sălbăticie și devine principala cauză a mortalității, virusul poate deveni o amenințare majoră pentru viitorul acestor specii”.

Articol publicat pe www.nationalgeographic.com
Text: Natasha Daly
Foto: Pixabay.com

Citește și

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*