Ziua Mondială a Mediului 2020

Foto: Pixabay

Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită în fiecare an pe 5 iunie 2019, este găzduită în acest an de Columbia, iar tema este biodiversitatea.

Începând cu 1974, Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită în fiecare an pe 5 iunie și este un mijloc prin care Organizația Națiunilor Unite implică guvernele, companiile, celebritățile și cetățenii în acțiuni care se concentrează pe eforturile asupra unei probleme de mediu.

Tema din acest an este biodiversitatea – o preocupare urgentă și existențială. Evenimente recente, de la incendiile din Brazilia, Statele Unite și Australia, până la invazia de lăcuste în Africa de Est , iar acum pandemia de coronavirus – demonstrează interdependența oamenilor.

Biodiversitatea este fundamentul care susține toată viața pe uscat și marină. Biodiversitatea influențează fiecare aspect al sănătății noastre, oferindu-ne aer curat și apă, hrană, înțelegere științifică și surse de medicamente, rezistență naturală la boli și atenuarea schimbărilor climatice. Modificarea sau eliminarea unui element afectează întregul sistem și produce consecințe negative. Acțiunile omului, de la despăduriri, la agricultura tot mai intensificată și schimbările climatice, au împins natura dincolo de limita sa. Iar apariția COVID-19 ne-a demonstrat faptul că, atunci când distrugem biodiversitatea, distrugem sistemul care susține viața umană.

Foto: 123rf

Date interesante despre biodiversitate

  • Anual, plantele marine produc mai mult de jumătate din oxigenul atmosferei noastre.
  • Un copac matur curăță aerul, absorbind 22 de kilograme de dioxid de carbon și eliberând oxigenul în schimb.
  • Biodiversitatea implică 8 milioane de specii de plante și animale, ecosistemele care le adăpostesc și diversitatea genetică dintre ele.
  • În ultimii 150 de ani, mărimea recifului de corali vii a fost redus la jumătate.
  • În următorii 10 ani, este posibil ca una din fiecare patru specii cunoscute să dispară de pe planetă.
  • Ar fi nevoie de 1,6 Pământuri pentru a satisface cerințele pe care le au oamenii de la natură anual.

Sursa: ONU
Foto: pixabay, 123rf

Citește și

Invazie de lăcuste în Cornul Africii

Joel Sartore salvează animalele spunându-le povestea

Migrația afectează reproducerea păsărilor marine

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*