Ziua Internațională a Tigrului

Foto: Pixabay

Ziua Internațională a Tigrului a fost desemnată pe 29 iulie 2010, în cadrul unui summit dedicat acestei feline, care a avut loc la Sankt Petersburg.

De la începutul secolului al XX-lea, numărul tigrilor aflați în sălbăticie a scăzut cu peste 95%. Cu toate acestea, în 2016, pentru prima oară în ulltimii 100 de ani, organizațiile WWF și Global Tiger Forum au anunțat în cadrul unei reuniuni pentru conservarea tigrului, au raportat creșterea populației de tigri sălbatici la 3890 de indivizi. Noile cifre vin în completarea celor din 2014 ale Uniunii internaționale pentru conservarea naturii, conform cărora s-ar populația de tigri sălbatici ar fi de 3200 de indivizi.

Cele mai multe exemplare trăiesc solitare în pădurile tropicale din zona Asiei. Dar, în trecut ocupau suprafețe mult mai mari, din vestul Turciei, până pe coasta de est a Rusiei. În ultimii 100 de ani, aceste feline iconice ale planetei noastre au dispărut definitiv din insulele indoneziene Java și Bali, din Afghanistan, China (Chongqing, Tianjin, Beijing, Shanxi, Anhui, Xinjiang, Shanghai, Jiangsu, Hubei, Henan, Guangxi, Liaoning, Guizhou, Sichuan, Shandong, Hebei), Iran, Kazakhstan; Kîrgyzstan; Pakistan; Singapore; Tajikistan; Turcia; Turkmenistan; Uzbekistan.

Există și vești bune

Populații de tigri sunt în creștere în Bangladesh, Bhutan, India, Indonezia, Malaezia, Nepal, Rusia și Thailanda. Există dovezi de reproducere în China și Myanmar, iar despre Coreea de Nord nu există date confirmate recente.

Dintre toate acestea, Bhutanul pare să fie poveste de succes. În urmă cu cinci ani, Bhutanul anunța că pe teritoriul său trăiau 103 tigri, față de estimarea anterioară care era de 75. „Succesul răsunător al primului sondaj din Bhutan, la nivel național, ne oferă o privire rară asupra vieții tigrilor care călătoresc pe întreg teritoriul țării”, a declarat Dechen Dorji, reprezentant WWF Bhutan. „Este o realizare incredibilă, o muncă în echipă, alături de guvernul regal al Butanului.”

Ce amenință populația de tigri

Braconajul, comerțul ilegal cu blană, carne, colți, oase, cât și pierderea habitatului sunt principalele amenințări ale acestei feline mari. Pe măsură ce populația Asiei crește, pădurile tropicale de aici sunt transformate în terenuri agricole, ceea ce reprezintă o amenințare serioasă pentru multe animale sălbatice din zonă, nu doar pentru tigri. Multe specii care constituie hrana tigrului suferă și ele din cauza pierderii habitatului. În același timp, este binecunoscut conflictul dintre tigri și oameni.

Organizația WWF a identificat recent o amenințare în plus: capcanele din sârmă. Peste 30.000 de astfel de capcane au fost confiscate doar în Cambodgia 2016, iar reprezentanții organizației spun că este probabil ca multe altele să rămână nedescoperite.

„Protejarea biodiversității este atât în interesul faunei sălbatice, cât și al oamenilor, iar comunitățile pot juca un rol esențial în conservarea ecosistemelor vitale.”

Organizația își propune că până în 2022 (anul chinezesc al tigrului) să ajute la dublarea numărului de tigri sălbatici, astfel încât populația să ajungă la peste 6.000 de indivizi. Acțiunile vor viza lucrul alături de guvernele locale. Concret, și-au propus să gestioneze, îmbunătățească și protejeze în mod eficent habitatele felinelor, să elimine definitiv braconajul și contrabanda cu tigri și să ajute comunitățle locale să coopereze între ele.

În ultimii ani, lucrările de conservare și angajamentul guvernelor au oprit declinul numărului global de tigri. Dar mai sunt multe de făcut.

Surse: IUCN, WWF, Ens Newswire
Foto: 123rf

1 Trackback / Pingback

  1. Ziua Internațională A Tigrului - Revista National Geographic Romania 😷 SiteBucuresti.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*