Noi colonii de pinguini

În Antarctica trăiesc 61 de colonii de pinguini imperiali. Foto: 123rf

Noi imagini din satelit dezvăluie că în Antarctica sunt cu aproape 20% mai multe colonii de pinguini imperiali decât de credea anterior.

Rezultatele, publicate în jurnalul Remote Sensing in Ecology and Conservation, dezvăluie 11 noi colonii, dintre care trei fuseseră identificate anterior, dar niciodată confirmate. Astfel, în prezent, pe continentul Antarctica trăiesc 61 de colonii de pinguini imperiali.

Pentru această descoperire, oamenii de știință de la British Antarctic Survey au utilizat date obținute prin satelit, din cadrul misiunii Copernicus Sentinel-2.

Pinguinii imperiali trăiesc în condiții greu accesibile oamenilor, unde temperaturile pot scădea până la –50 ° C. Prin urmare, studiul lor este extrem de dificil. În ultimii 10 ani, oamenii de știință de la British Antarctic Survey (BAS) au reușit să găsească noi colonii de pinguini împărați folosind imagini din satelit.

Pete maronii de guano le-au permis oamenilor de știință să localizeze și să urmărească populațiile de pinguini pe întregul continent rece. Foto: European Space Agency

Deși pinguinii sunt prea mici pentru a fi vizibili în imaginile din satelit, petele gigantice (de pe gheață care reprezintă excrementele de pinguini (cunoscute sub numele de guano) sunt ușor de identificat la rezoluția pe care o oferă misiunea Copernic Sentinel-2.

Pete maronii de guano le-au permis oamenilor de știință să localizeze și să urmărească populațiile de pinguini pe întregul continent rece.

„Este o descoperire emoționantă. Noile imagini din satelit ale coastei Antarcticii ne-au permis să găsim aceste noi colonii. Și, deși aceasta este o veste bună, coloniile sunt mici, astfel încât populația totală cuprinde puțin peste jumătate de milion de pinguini sau aproximativ 265.500 – 278.500 de perechi de reproducție”, spune Peter Fretwell, autor principal și geograf în cadrul BAS.

Rezultatele reprezintă o etapă importantă pentru monitorizarea impactului schimbărilor de mediu asupra populației de pinguini imperiali.

Cu roșu sunt reprezentate coloniile noi de pinguini imperiali. Foto: European Space Agency

Pinguinii imperiali sunt deosebit de vulnerabili la schimbările climatice, întrucât apele tot mai calde ale oceanelor topesc gheața, distrugându-le astfel habitatul.

Rezultatele studiului arată că majoritatea coloniilor recent găsite se află la marginea ariei de cuibărit a pinguinilor imperiali – arii care ar putea fi pierdute pe măsură ce clima continuă să se încălzească.

Sursa: European Space Agency
Foto: European Space Agency, 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*