Populația de sturioni, în scădere

sturioni
Foto: 123rf

Populațiile speciilor de pești de apă dulce migratori s-au redus, în medie, cu 93% în Europa, începând cu 1970. Sturionii sunt și ei în scădere.

Creșterea sectorului hidroenergetic, a pescuitului excesiv, a schimbărilor climatice și a poluării au contribuit la reducerea populațiilor de pești de apă dulce migratori, în medie, cu 93% în Europa, începând cu 1970, se arată într-un comunicat al WWF România.

„Pierderile catastrofale în ceea ce privește populațiile de pești migratori arată că nu putem continua să distrugem râurile. Acest lucru va avea consecințe ample pentru oamenii și natura de pe tot globul. Putem și trebuie să acționăm acum, înainte ca aceste specii-cheie să dispară pentru totdeauna”, spune Arjan Berkhuysen, directorul general al Fundației Mondiale pentru Migrația Peștilor.

“Peștii migratori, precum somonul și păstrăvul, sunt esențiali pentru a răspunde nevoilor de securitate alimentară, precum și pentru a asigura mijloacele de trai pentru milioane de oameni din întreaga lume. De asemenea, aceștia joacă un rol esențial în menținerea sănătății râurilor, lacurilor și a zonelor umede prin menținerea unui lanț trofic complex. În Europa, unii dintre cei mai vulnerabili sunt mega-peștii, cum sunt morunii (Huso huso), care, timp de sute de ani, au avut un rol important în dezvoltarea comunităților de-a lungul fluviului Dunărea”, se mai arată în comunicat.

Sturionii tind să se reproducă mai târziu și se adaptează mai greu la schimbările de mediu pentru că au o rată de creștere mai lentă. Conform raportului global privind starea peștilor migratori de apă dulce, populațiile de sturioni monitorizați au scăzut, în medie, cu 91% între 1970 și 2016.

„Peștii migratori oferă hrană și mijloace de trai pentru milioane de oameni, dar rareori acest lucru este luat în considerare în deciziile de dezvoltare. În schimb, importanța lor pentru economii și ecosisteme continuă să fie trecută cu vederea și subestimată – iar populațiile continuă să se diminueze dramatic”, a spus Stuart Orr, Director global al departamentului de ape dulci la WWF. „Trebuie să implementăm un Plan de recuperare de urgență care să inverseze declinul peștilor migratori și al biodiversității apelor dulci – în beneficiul oamenilor și al naturii.”

WWF lucrează pentru a reface coridoarele ecologice acvatice pentru speciile de pești migratori din bazinul Dunării și derulează activități de repopulare cu sturioni – 8000 de puieți fiind eliberați până acum în Dunăre, în România și Ungaria.

Sursa: WWF România
Foto: 123rf

Citește și Sturionii – încă cinci ani de prohibiție

sturioni sturioni sturioni

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*