Pliurile elefanților africani

Elefanții africani au un aspect unic – corpul lor este brăzdat de milioane de fisuri – despre care oamenii de știință nu au știut exact cum se formează. Până de curând.

La naștere, elefanții africani nu au aceste crăpături pe piele, au în schimb un strat neuniform de proeminențe. După ce mor, celule pielii se acumulează, în loc să se exfolieze. Astfel, ele se acumulează peste dermă și se îngroașă. Îndoirea straturilor groase proacă fisuri între proeminențele amintite la început.

Așa apare o rețea de canale prin care se deplasează apa, iar pielea aceasta cu pliuri poate reține până la de zece ori mai multă apă decât una netedă. Pliurile îi ajută astfel pe elefanți să nu se deshidrateze prea repede. Aceeași rețea de crăpături împiedică noroiul să pice de pe pielea elefantului, protejându-l de paraziți sau arsuri solare.

Știai că

  • Elefanții pot reține până la 11 l de apă în trompă.
  • Epiderma lor este de 50 de ori mai groasă decât a noastră.
  • Receptorii olfactivi îi ajută să găsească apa la kilometri distanță.
  • Se stropesc cu apă și noroi pe spate pentru a nu se deshidrata și pentru a-și regla temperatura corpului.
  • Populația lor este în creștere și are diferite grade de protecție.
  • Măsurile de conservare a elefantului african includ de obicei gestionarea și protecția habitatului.
  • Vânătoarea sportivă de elefanți este permisă în conformitate cu legislația mai multor state, iar următoarele țări au cote de export pentru trofeele de elefant: Botswana, Camerun, Gabon, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Tanzania, Zambia și Zimbabwe.
  • Unele programe de conservare bazate pe comunitate, în care veniturile din vânătoarea sportivă a elefanților revin direct comunităților locale s-au dovedit eficiente în creșterea toleranței față de elefanți și, prin urmare, indirect, în reducerea nivelului de conflict om-elefant.

Citește și

4 povești din Burkina Faso: elefantul numără până la trei

Vibrațiile elefanților africani pot fi folosite pentru a le determina comportamentul

Braconajul elefanților din Africa, în scădere pentru al cincilea an consecutiv

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*