Specii de pangolini

Foto: 123rf

Cele mai traficate mamifere non-umane cuprind opt specii, toate, în pericol de dispariție.

Braconierii îi vânează pentru solzii lor, care deși nu au proprietăți curative demonstrate științific, sunt mult folosiți în medicina tradițională chineză. Iar în Nepal, spre exemplu, solzii lor sunt considerați adevărate amulete norocoase.

Mare parte a traficul nu este detectată, dar există și recorduri: un transport de 12,9 tone de solzi a fost descoperit și confiscat în 2019 în Singapore – proveniți de la aproximativ 36.000 de indivizi. În 2017, un alt transport de 11,9 tone de solzi a fost interceptat în China.

Specii de pangolini din Africa

Pangolinul-de-savană, Smutsia temminckii: este singurul care merge pe picioarele din spate. Așa își pătrează ghearele din față ascuțite.

Pangolinul-cu-patru-degete, Phataginus tetradactyla: este cel mai mic din cele opt specii și singurul care are pielea neagră și singurul careeste diurn. Coada lui foarte lungă ajunge la 60 – 70 cm și poate număra până la 47 de vertebre, un record în rândul mamiferelor. Sunt timizi și solitari și comunică între ei prin feromonii produși de o pereche de glande anale.

Pangolinul-de-copac, Phataginus tricuspis: este principala specie traficată din Africa. Este un animal nocturn, cu un simț al mirosului bine dezvoltat.

Pangolinul-uriaș, Smutsia gigantea: cel mai mare dintre cele opt specii, poate ajunge până la 34 kg. Solzii lui mari sunt de culoare brună, chiar și roșiatică.

Foto: 123rf

Specii de pangolini din Asia

Pangolinul-chinezesc, Manis pentadactyla: este un animal nocturn, care se deplasează lent. Este amenințat în primul rând de braconaj. Chinezii adoră carnea lui, iar solzii sunt folosiți în medicina tradițională, pe post de leacuri locale, deși nu au proprietăți curative demonstrate științific. În China există legi pentru protejarea speciei, dar se pare că nu sunt suficiente.

Pangolinul-indian, Manis crassicaudata: se mai numește și pangolin-cu-coadă-groasă și trăiește în subcontinentul indian. La fel ca celelalte specii, se hrănește cu insecte și termite, pe care le apucă cu liba lui lipicioară, pentru că nu are dinți.

Pangolinul-de-Java, Manis javanica: trăiește în zona Asiei de SE și își petrece mare parte din timp în copaci. Pe lângă oameni, tigrii și leoparzii-pătați sunt principalii lor prădători.

Pangolinul-de-Filipine, Manis culionensis: este endemic în Palawan și insulele din jur și față de pangolinul-de-Java este mai mic. Când se simt amenințați, secretă un miros neplăcut prin intermediul unor glande anale și se înconvoaie.

Citește și

Pangolinii traficați ar putea fi purtători de coronavirusuri strâns legate de tulpina pandemică

Contrabandă cu fauna Asiei

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*