O rețea de arii marine protejate ar putea contribui la conservarea pinguinilor din Antarctica

Pinguini Gentoo într-o arie marină propusă spre protejare. Foto: Derek Oyen / Unsplash

Noi cercetări conduse de oamenii de știință de la BirdLife International, Universitatea din East Anglia (UEA) și British Antarctic Survey arată felul în care o rețea de arii marine protejate ar putea contribui la conservarea unora dintre cele mai importante zone pentru reproducerea pinguinilor din Antarctica.

Sursa: UEA
Foto: Heather Lynch, Derek Oyen / Unsplash

Rezultatele, publicate în revista Frontiers in Marine Science, arată că dacă toate zonele marine protejate sugerate din jurul Antarcticii ar fi aprobate, conservarea permanentă a zonelor pentru un grup emblematic de animale sălbatice din Antarctica precum pinguinii – ar crește între 49% și 100% în funcție de specie.

Oceanul sudic care înconjoară Antarctica găzduiește mii de specii unice, inclusiv foci, balene și patru specii de pinguini – Adélie, Chinstrap, Gentoo și Imperial. Multe dintre acestea se hrănesc cu krill, mici crustacee asemănătoare creveților, care sunt și ele ținta marilor activități comerciale de pescuit. Pescarii le recoltează masiv aceste crustacee care sunt folosite într-o varietate de produse pe bază de krill, inclusiv în hrana pentru pești.

Pinguini Adelie în Peninsula Antarctică. Foto: Heather Lynch

Pinguinii sunt adesea considerați o specie care poate indica starea mediului marin înconjurător. Cu toate acestea, multe din habitatele lor vitale rămân neprotejate și se confruntă cu poluarea, percuitul excesiv sau schimbările climatice.

Studiul a folosit o nouă abordare bazată pe localizarea coloniilor, estimările populației și date de urmărire, pentru a identifica zone importante la nivel global pentru speciile de pinguini din jurul Antarcticii. Au fost astfel identificate 63 de situri cheie.

Aceste situri sunt cunoscute ca zone importante pentru păsări și biodiversitate și sunt utilizate de cel puțin 1% din populația globală a unei specii. Ele reprezintă zone importante unde pinguinii se hrănesc și se adună în colonii pentru a-și crește puii.

Un pinguini Adelie are grijă de oul său. Foto: Heather Lynch

Echipa internațională a examinat și activitățile de pescuit de krill din ultimii 50 de ani și a constatat că, o cantitate disproporționată constantă de krill este recoltată din zonele importante pentru pinguini, în comparație cu restul suprafeței totale de pescuit. Rezultatele se aliniază cu alte studii care arată că pescuitul de krill ar putea concura direct cu pinguinii pentru resurse cruciale de hrănire.

„Descoperirile noastre oferă dovezi esențiale cu privire la localizarea și relevanța unora dintre cele mai importante zone la nivel global pentru creșterea puiilor de pinguini și pentru adulții care se reproduc în Antarctica și în insulele din apropiere”, a declarat autorul principal Dr. Jonathan Handley, de la Birdlife International.

„În ultimele cinci decenii, pescuitul de krill s-a concentrat pe suprafețe mici din apele Antarcticii, dintre care unele le-am identificat ca fiind zone importante de hrănire a pinguinilor. Acest lucru reprezintă cel mai probabil o amenințare pentru mai multe colonii de pinguini, mai ales atunci când cresc pui.”

Pentru a controla interesul comercial pentru pescuitul din Antarctica și în special pentru resursele de krill, în 1982 a fost înființată o convenție internațională, guvernată de Comisia pentru conservarea resurselor marine vii din Antarctica (CCAMLR) – o convenție formată din 25 de state membre, împreună cu Uniunea Europeană.

Pinguini Adelie în Peninsula Antarctică. Foto: Heather Lynch

Convenția a prevăzut crearea unei rețele de arii marine protejate în jurul Antarcticii din 2002, dar în 2016 doar două erau implementate.

„Studiile recente au arătat că pescuitul de krill ar putea concura direct cu pinguinii pentru aprovizionarea hrană. Rețeaua de zone marine protejate propusă poate contribui la garantarea faptului că este disponibil suficient krill pentru pinguini”, spune  dr. Aldina Franco, de la Școala de Științe ale Mediului a UEA.

„Resursele marine trebuie gestionate într-un mod durabil, dacă vrem să garantăm existența acestor specii emblematice de pinguini în viitor”, adaugă Marie-Morgane Rouyer, care lucrat la cercetare în timp ce era masterandă UEA.

Dacă toate rețelele de arii marine protejate propuse pentru Antarctica sunt adoptate, atunci o medie de 80% din zonele importante pentru conservarea pinguinilor ar fi în cadrul unei rețele protejate, de care ar putea beneficia nu numai pinguinii antarctici, ci alte animale sălbatice.

Citește și

Noi colonii de pinguini

Pinguinii regali

Spinosaurus intră în istorie drept primul dinozaur despre care știm că înota

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*