Viata la limita ghetii

Imagine articol

Intr-o dupa-amiaza glaciala de mai, m-am strecurat printr-o crapatura din banchiza si am intrat in Oceanul Arctic. Apa rece ca gheata mi-a lovit atat de tare fata si capul invelit in neopren, incat am crezut ca o sa vomit. Faceam scufundari imediat la sud de Golful Lancaster, in largul Insulei Baffin, in zona arctica a Canadei. Apa avea -1,6 grade Celsius, cam cat de rece poate sa fie apa de mare inainte de a ingheta.

Paul Nicklen Dintii mei s-au inclestat pe detentor, in incercarea de a invinge senzatia de greata. Respiratia mi-a incetinit, capul mi-a amortit din cauza socului si am coborat inot in bezna adancurilor. La un moment dat, am privit inapoi, in sus, spre gheata, asteptandu-ma sa o vad asa cum apare cel mai adesea la inceputul acestui anotimp – albastra, fara forma, fara viata.

Dar ceva nu era cum trebuie. Gheata avea pete verzi si maronii. Se misca. Am clipit si am verificat adancimea la care ma aflam. Am incercat sa ma asigur ca nu sufeream de vertij, senzatie potential mortala pentru un scufundator care lucreaza singur sub acoperis ul de gheata. Apoi am inteles: urmaream un nor masiv de amfipode, mici crustacee asemanatoare crevetilor, ce se hraneau cu fitoplanctonul care creste dedesubtul ghetii primavara, cand soarele revine in regiunea arctica.

Aveam in fata ochilor temelia ecosistemului, combinatia de gheata si forme de viata minuscule, de care depind toate animalele mai mari – ursi polari, balene, pasari si foci. De cand ma stiu, traiesc in zona arctica a Canadei si mi-am petrecut cea mai mare parte din cariera facand fotografii acolo unde gheturile se intalnesc cu oceanul. Cand am inceput eu sa lucrez, gheata marina area invulnerabila chiar si in cele mai calde luni.

Gheata nu este doar un peisaj. Face parte din biologia fiecarei fapturi care traieste aici. Pe tot parcursul anului, dar in special primavara, ursii-polari hoinaresc si vaneaza pe gheata. Focile se odihnesc si isi nasc puii pe gheata. Balenelecomune, uriase, sosesc ca niste escadroane de submarine pentru a se hrani cu amfipode si copepode.

Delfinii-albi si narvalii li se alatura si vaneaza cod-arctic, care, in stadiul de alevini, se ascunde in crapaturile subtiri cat degetul din gheata. Arctica fara gheturi e de neimaginat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*