Omenirea şapte miliarde

India: Gemând de lume. Cu străzile înţesate de vânzători, pietoni şi celebrele taxiuri Ambasador, Kolkata (Calcutta) e însufleţită de 16 milioane de oameni – şi zilnic sosesc alţii din provincie. În 1975, doar trei oraşe din lume depăşeau zece milioane de locuitori. Astăzi, există 21 de asemenea metropole, cele mai multe în ţări în curs de dezvoltare, unde zonele urbane absorb o mare parte din populaţia mondială în creştere. Foto: Randy Olson
India: Gemând de lume. Cu străzile înţesate de vânzători, pietoni şi celebrele taxiuri Ambasador, Kolkata (Calcutta) e însufleţită de 16 milioane de oameni – şi zilnic sosesc alţii din provincie. În 1975, doar trei oraşe din lume depăşeau zece milioane de locuitori. Astăzi, există 21 de asemenea metropole, cele mai multe în ţări în curs de dezvoltare, unde zonele urbane absorb o mare parte din populaţia mondială în creştere. Foto: Randy Olson

Se estimează că până în 2045 populaţia lumii va atinge nouă miliarde de oameni. Va face faţă planeta?

Pentru că anul acesta vom ajunge la şapte miliarde de locuitori pe planetă, e timpul să facem bilanţul. În următoarele decenii, deşi rata natalităţii e în scădere, populaţia va continua să crească – în special în ţările sărace. Dacă miliardele de oameni care doresc să scape de sărăcie urmează calea deschisă de cei din ţările bogate, vor pune şi ei la grea încercare resursele planetei. Cât va creşte populaţia, de fapt? Cum va arăta planeta în 2045? Pe tot parcursul anului vă vom oferi o serie de articole aprofundate pe aceste teme. Răspunsurile vor depinde de deciziile fiecăruia dintre noi.

Era în toamna anului 1677, la Delft, când Antoni van Leeuwenhoek – un comerciant de textile despre care se spune că i-a servit drept model lui Vermeer pentru bărbatul pletos din tablourile „Astronomul“ şi „Geograful“ – s-a oprit brusc din ceea ce făcea cu soţia lui şi s-a repezit la masa de lucru. Ocupaţia lui Leeuwenhoek erau textilele, dar pasiunea lui era microscopia.

Avusese deja cinci copii cu prima soţie (deşi patru muriseră de mici), iar mintea nu-i stătea la procreare. „Înainte ca inima să-mi fi bătut de şase ori“ – avea el să scrie ulterior Societăţii Regale din Londra –, Leeuwenhoek îşi examina sămânţa perisabilă printr-o lupă minusculă. Lentila, nu mai mare decât o picătură de ploaie, mărea obiectele de sute de ori. Leeuwenhoek o făcuse el însuşi; nimeni nu mai avea una atât de puternică. Savanţii londonezi încă încercau să verifice afirmaţia anterioară a lui Leeuwenhoek, cum că nişte nevăzute „animalcule“ trăiau cu milioanele într-o singură picătură din apele lacurilor şi chiar din vinul franţuzesc. Acum, el avea de făcut o comunicare ceva mai delicată: sperma umană conţinea şi ea animalcule. „Uneori peste o mie – scria el –, într-o cantitate de material cât un grăunte de nisip.“ Apăsându-şi lupa pe ochi ca un bijutier, Leeuwenhoek şi-a privit propriile animalcule înotând cu cozile lor lungi.

De-atunci, Leeuwenhoek a devenit cam obsedat. Deşi micul său vizor îi oferea acces privilegiat la un nemaivăzut univers microscopic, el petrecea foarte mult timp privind la ceea ce acum numim spermatozoizi. În mod ciudat, lap- ţii pe care i-a scos într-o zi de la un cod i-au dat ideea de a estima, aproape în joacă, numărul oamenilor care ar putea trăi pe Pământ.

Anglia: Degajând energie. Londra a devenit cel mai mare oraş din lume în timpul revoluţiei industriale, când populaţia Pământului a început să crească puternic. Ţările bogate folosesc de câteva ori mai multe resurse pe cap de locuitor decât ţările mai sărace, dar, pe măsură ce veniturile globale cresc, consumul sporit poate solicita planeta în mai mare măsură decât creşterea demografică. Foto: Jason Hawkes
Anglia: Degajând energie. Londra a devenit cel mai mare oraş din lume în timpul revoluţiei industriale, când populaţia Pământului a început să crească puternic. Ţările bogate folosesc de câteva ori mai multe resurse pe cap de locuitor decât ţările mai sărace, dar, pe măsură ce veniturile globale cresc, consumul sporit poate solicita planeta în mai mare măsură decât creşterea demografică. Foto: Jason Hawkes

Pe atunci, nimeni n-avea habar de aşa ceva: existau puţine recensăminte. Leeuwenhoek a început prin a estima că în Olanda locuiau circa un milion de oameni. Folosind hărţi şi geometria sferică, el a calculat că zonele de uscat locuite ale Pământului erau de 13.385 de ori mai mari decât Olanda. Era greu de crezut că întreaga planetă e la fel de dens populată ca Olanda, care părea aglomerată chiar şi atunci. Aşadar – a conchis Leeuwenhoek triumfător –, nu puteau exista mai mult de 13.385 de miliarde de oameni pe Pământ – un număr chiar mic, comparativ cu cele 150 de miliarde de celule spermatice ale unui singur cod! Acest mic calcul distractiv – scrie biologul Joel Cohen, specialist în studiul populaţiei, în cartea sa Câţi oameni poate găzdui Pământul? – a fost probabil prima încercare de a oferi un răspuns cantitativ la o întrebare devenită mult mai presantă azi decât în secolul al XVII-lea. Astăzi, majoritatea răspunsurilor sunt departe de a fi distractive.

Istoricii estimează acum că pe vremea lui Leeuwenhoek existau doar în jur de o jumătate de miliard de oameni pe Pământ. După o evoluţie foarte lentă timp de milenii, numărul tocmai începea să crească semnificativ. Un secol şi jumătate mai târziu, când un alt om de ştiinţă descoperea ovulul uman, populaţia lumii se dublase, depăşind miliardul. După încă un veac, pe la 1930, se dublase din nou, la două miliarde. De atunci, acceleraţia a fost incredibilă. Înainte de secolul al XX-lea, nimeni nu fusese martor la dublarea populaţiei umane, dar astăzi există oameni care au văzut-o triplându-se. Potrivit Diviziei pentru Populaţie a ONU, pe la finele lui 2011 vom fi şapte miliarde.

Iar explozia, deşi a încetinit, e departe de a se fi încheiat. Nu doar că oamenii trăiesc mai mult, dar în lume sunt atâtea femei aflate în perioada fertilă – 1,8 miliarde –, încât populaţia mondială va continua să crească cel puţin câteva decenii, chiar dacă fiecare femeie are mai puţini copii decât ar fi avut cu o generaţie în urmă. Până în 2050, populaţia ar putea ajunge la 10,5 miliarde sau s-ar putea opri la opt – iar diferenţa ar fi de un copil la fiecare femeie. Demografii ONU consideră că estimarea cea mai bună e cea medie: populaţia ar putea atinge nouă miliarde în 2045. Numărul va depinde de alegerea pe care o vor face cuplurile atunci când se implică în cel mai intim dintre actele umane, cel pe care Leeuwenhoek l-a întrerupt atât de nepăsător de dragul ştiinţei.

E greu să nu te alarmezi când populaţia sporeşte cu circa 80 de milioane anual. În timpul acesta, apele freatice sunt în scădere, solul se erodează, gheţarii se topesc, iar rezervele de peşte sunt pe ducă. Aproape un miliard de oameni suferă zilnic de foame. Peste decenii vor fi, probabil, două miliarde de guri în plus de hrănit, majoritatea în ţările sărace. Vor exista miliarde de persoane care vor dori, şi pe bună dreptate, să scape de sărăcie. Dacă urmează calea deschisă de ţările bogate – tăierea pădurilor, folosirea cărbunelui şi a petrolului, împrăştierea neîngrădită a îngrăşămintelor şi pesticidelor –, şi ei vor pune la grea încercare resursele naturale ale planetei. Oare cum vor sta lucrurile?

Text: Robert Kunzig

Vezi articolul complet în revistă.

20 Comments

 1. Lucrurile vor sta foarte simplu: Ori impunem urgent masuri care sa scada drastic populatia pana la niste limite sustenabile (clar nu peste 3 miliarde, probabil mai putin si posibil MULT mai putin de atat daca nu alaturam scaderii populatiei si o scadere a consumului (exceptand saracii, care si asa consuma prea putin) si a poluarii si in general un trai mult mai „verde” pt. toti), ori se va ocupa Natura de asta prin mijloace mult mai neplacute (foamete, lipsa de apa, boli… sau in general lipsa de resurse care va genera (si deja genereaza) razboaie devastatoare). Nu ca nu ne-am merita soarta in al 2-lea scenariu, dar problema e ca suntem foarte priceputi la a amana cat de mult posibil suportarea consecintelor propriilor noastre decizii, asa ca acea inrautatire a conditiilor va ajunge sa ne omoare pe noi abia dupa ce va decima cam toate celelalte specii cat decat avansate (mamifere, pasari, unii pesti) de pe Pamant, care n-au nicio vina…

 2. foarte interesant articolul. Desi ceea ce ii lipseste cred ca este prezentarea catorva solutii (daca s-a gandit cineva care ar fi acestea), sau ce ar fi de facut – ce ar putea fiecare sa faca pentru a imbunatati cumva lucrurile (in afara de a nu mai face copii, ca asta nu e neaparat un lucru bun).

  Poate campaniile de educare sexuala si prevenirea sarcinilor nedorite (prin contraceptie) ar fi cel mai eficient lucru ce s-ar putea face. De fapt asta putem face si noi, si noi putem educa pe cineva din jurul nostru daca stim ce si cum.

  • Si cum lichidezi, 4 mld de oameni ? Sunt de acord ca suntem f multi. Noua Ordine Mondiala conceputa de masoni daca nu ma insel, ar trebui sa salveze Terra de impactul distrugator al civilizatiei omenesti. Dar si ea isi bazeaza reusita pe eradicarea a mai mult de jumatate din populatia actuala a pamântului. Intrebarea problema rămâne. Cum extermini, vaporizezi, lichidezi 4 miliarde de oameni ? Daca vom fi putini daca vom ajunge sa fim cateva sute de milioane atunci planeta si-ar putea trage sufletul. Dar cum facem asta ? Sinucidere in masa ?

 3. [quote name=”Cavalary”]problema e ca suntem foarte priceputi la a amana cat de mult posibil suportarea consecintelor propriilor noastre decizii, asa ca acea inrautatire a conditiilor va ajunge sa ne omoare pe noi abia dupa ce va decima cam toate celelalte specii cat decat avansate (mamifere, pasari, unii pesti) de pe Pamant, care n-au nicio vina…[/quote]
  corect, din pacate!

 4. Cine ii opreste pe cei din India si tarile invecinate ei, precum si pe cei din China sa se reproduca in ciuda saraciei existente? Asta ar fi un lucru, al doilea lucru cine se ocupa de spatiile verzi, natura, acolo nu cred ca acestea mai prezinta mare interes avand in vedere saracia, nr mare de locuitori si multe alte probleme . Ar trebui sa se impuna multe lucruri gen: cine si cum salvam natura, ca sa putem salva planeta si mai apoi pe noi? cum oprim saracia, foametea ? cine va putea opri construitul excesiv si in locuri neadmise? sau cum pot fi opriti orientalii de la reproduerea excesiva , precum si de la ideiile distructive pe care unii le detin? Banuiesc ca raspunsurile la aceste intrebari nu vor fi niciodata precise si nicidecum singulare.
  Cresterea populatie va avea loc si cu si fara voaia noastra, de aceea avem nevoie de niste sisteme ingenioase de convietuire care sa impace locuirea, natura si evolutia in acelasi timp, dar in asa fel incat sa nu epuizeze resursele terestre.

 5. Solutia una si aceiasi.
  RAZBOIUL.Stiu ca suna urat si nici nu e de dorit dar e un rau necesar.De cate ori omenirea a intrat in asa zise crize singura rezolvare a fost razboiul.
  Cu cat e mai mare si mai devastator razboiul cu atat rezolva problema mai adanc si pe mai multi ani.Sfarsitul lumii solutia care rezolva total caci ciclul vietii ar fi luat de la capat pentru cateva mii de ani.Dar cum acest sfarsit se lasa asteptat si sigur ca nu e dorit de nimeni,ramane RAZBOIUL ca ultima solutie

 6. Nu ma mir de comentariile de mai sus, avand in vedere ca NG si toate descopery-urile promoveaza intens campania asta mincinoasa cum ca vezi Doamne suntem prea multi, si trebuie sa sustinem agresiv avorturile, si sterilizarile in masa, si alte netrebnicii din astea. Nu e decat retorica goala, inrudita strans cu „stiinta eugeniei”, de care s-a folosit si Hitler. Nu e decat propaganda de stanga, din pacate, tot discursul „eco” din jurul nostru e controlat de grupurile ateiste de stanga. Deschideti ochii oameni buni…La fel si frauda cu incalzirea globala, cauzata de om… pseudostiinta aceasta care a ajuns la idolatrie in zilele noastre, si care e doar o alta minciuna. Miza e mare, sa putem impozita absolut orice activitate umana, iar in cele din urma, sa platim si pentru aerul pe care il inspiram nu ? ca doar expiram co2…
  Vai noua, in ce turma proasta ne-am transformat.
  Incercati sa nu va mai faceti cultura generala pe NG sau discovery, mai puneti mana si pe o carte.

 7. PAREREA MEA :Stoparea uciderii animalelor si trecerea la un mod de hrana stict vegetarian,bazat pe ceea ce Mama Natura ne ofera din belsug :hrana vegetala.INCERCATI sa va imaginati cum ar arata Planeta daca toata industria „carnivora” ar disparea ,fara poluarea chimica ce se produce in industria ingrasamintelor ptr a obtine hrana animalelor care este aproape 100% sintetica si plina de hormoni de crestere fortata.Iar in spatele industriei carnivore stau interese financiare colosale.pe cei care au in mana fraiele decizionale ale TERREI PUTIN LE PASA DE NOI SI DE MAMA GEEA.
  Planeta poate sustine in mod echilibrat 80 miliarde de suflete,cu conditia ca actualele sisteme energetice bazate pe combustibilii fosili sa fie abandonata in locul lor aleganduse noile modele energetice nonpoluante si care exista in sertarele ascunse ale celor care controleaza BANII PLANETEI( vezi TESSLA N.)
  DAR DIN PACATE DOAR SE VORBESTE DESPRE EFECTE NU SI DE CAUZELE REALE CARE LE PRODUC.

 8. Sa stii ca nu a-i dreptate.Gandestete daca lucrurile acestea ar incepe cu tine,sau prieteni,rude.Eu sunt de alta parere Dumnezeu a creat lumea si cred ca atunci cand a creat-o s-a gandit si la acest aspect.Generatia aceasta tanara nu cunoaste ce-i durerea pe care bunicii nostri au cunoscut-o

 9. E cazul unei schimbari de anvergura daca vrem sa ne pastram Planeta. Primele restrictii demografice trebuiesc impuse in tarile din EMEA si in special INDIA! Din pacate gandirea oamenilor la nivel global este departe de orice asteptare. Nivelul de educatie si de (in)cultura au dus la lupta acerba pentru putere, consumand resursele planetei „gratuit” si mentinand cresterea natalitatii in tarile sarace, acolo unde piata muncii fiind foarte bogata cantitativ, toate marile corporatii se inghesuie. Normal ca nico corporatie nu ar fi de acord cu politici demografice. Populatie mica (teoretic mai putini oameni se bat pe resurse) => saracie redusa deci pretentii salariale mari! Problema este ca nu mai exista state. Exista numai grupuri de interese care sa bat prosteste intr-un joc pueril de-a „cine e cel mai tare”, confundand realitatea cu Monopoly, sau poate ca baietii chiar cred cu tarie ca joaca Monopoly… Da … Asta este!

 10. Vedeti in graficul ala „linia omenirii” care urca pana la 9mld? ei bine, dupa 2045 ori pana atunci este posibil ca ea sa nu mai fie ascendenta, in mod clar va fi un moment in parcursul acesteia cand va trebui sa coboare, precum orice grafic, in mod agresiv descendent-nr popoulatiei scazand drastic, cel mai posibil cauze biologice/naturale-ori modul descendet pasiv-posibil sa fie impus de om- care va duce la o diminuare a populatiei in mod controlat.
  Bine ca toate ipotezele si teoriile astea personale au limite si nu sunt general valabile.

 11. Yeah, stiam eu de ce inca ma uitam la NG-ul de luna asta pus pe birou si nu-mi venea sa-l citesc, presupunand ca doar o sa ma enervez.
  Aparent Robert Kunzig, NGM Senior Editor for the Environment (!!!), a spus intr-o dezbatere recenta pe NPR ca „Suntem inteligenti. Ne putem descurca mai bine, si nu cred ca chiar la noua miliarde ne apropiem macar de limita biologica a supravietuirii oamenilor pe Pamant. Parerea mea este ca asta pur si simplu nu-i o problema.”
  Right… Asa cum a observat cineva intr-un comentariu legat de acea afirmatie, „Observati ca foloseste termenul ‘A SUPRAVIETUI’ in loc de ‘a prospera’. Observati ca spune ca OAMENII vor supravietui, nu si alte specii, nu ecosistemul in sine. Plaseaza stacheta inimaginabil de jos; practic o ingroapa.”

  Yeah, acum chiar ca nu-mi vine sa citesc deloc. Ca probabil 99% din oameni nu-s de acord cu asta e de asteptat si m-ar mira daca ar fi altfel, tinand cont de faptul ca in general oamenii totusi nu-s fiinte rationale si majoritatea are extrem de rar dreptate, dar cand vezi astfel de opinii din partea unor persoane teoretic avizate si, cel putin la nivel declarativ, interesate cu adevarat de mediu, chiar ca-ti pierzi orice speranta… Dar probabil ca asta-i si ideea.
  M-as fi asteptat la ceva mai mult din partea NG, dar se pare ca m-am inselat.

 12. [quote name=”Casian-Iulian Dimb”]Sa stii ca nu a-i dreptate.Gandestete daca lucrurile acestea ar incepe cu tine,sau prieteni,rude.Eu sunt de alta parere Dumnezeu a creat lumea si cred ca atunci cand a creat-o s-a gandit si la acest aspect.Generatia aceasta tanara nu cunoaste ce-i durerea pe care bunicii nostri au cunoscut-o[/quote]
  Cititi primul comentariu semnat Cavalary,ve-ti intelege

 13. „Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.”

  Hmm… Cine are pricepere să… socotească? Să socotească???, căci fiara este… număr de om!”

  Se pare ca numarul critic este 6660000000 de oameni…

 14. Aceasta crestere a populatiei si de dezvoltare a tehnologiilor a inceput sa fie prea mult pt planete nu cred ca vom rezista pana in 2045 pentru ca va veni ceva peste omenire de ne va stopa aceasta crestere in curand o sa apara evenimente ne dorite deja au inceput incet cu incetul dar noi zicem ca sunt banalitati dar nu este asa planeta nu ne mai suporta.

 15. ca cineva sa fie ingrijorat cu ce se va hrani oamenii indiferent de numarul lor, nu mi se pare deloc stiintific ci mai degraba ar trebui sa fie ingrijorat de el nu de soarta lumii. vai de astfel de oameni ce aduc astfel de idei in lume sub tutela stiintei. pur si simplu nu folosesc stiinta ci o judecata bolnava

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*