Mandatul schimbării?

Foto: Mark Bryan Makela/Corbis

În cadrul discursului care a inaugurat cea de-a doua investitură a lui Barack Obama, președintele SUA și-a luat un angajament curajos și surprinzător în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Statele Unite sunt încă profund marcate de anul 2012, cel mai călduros din istoria țării, dar și de Uraganul Sandy, care a reaprins scânteia dezbaterilor privind legătura dintre vremea extremă și schimbari climatice.
„Vom răspunde amenințării schimbărilor climatice; dacă vom eșua, înseamnă că ne vom trăda copiii și generațiile viitoare.“, a spus Obama.

Casa Albă va trebui să se folosească de toate pârghiile executivului pentru a promova legi favorabile mediului, în condițiile în care opoziția republicană domină Camera Reprezentanților din Congresul american. Republicanii rămân sceptici privind influența omului asupra climei, criticând administrația Obama în timpul campaniei prezidențiale de anul trecut pentru că a transformat această problemă într-una de securitate națională.

Obama și-a reconfirmat poziția în discursul de pe 21 ianuarie, adăugând că aceste probleme reprezintă și o oportunitate economică, de care SUA ar trebui să profite, devenind, printre altele, lider în domeniul energiilor regenerabile. „Unii încă neagă dovezile științifice covârșitoare, dar nimeni nu poate evita impactul devastator al incendiilor, secetei extreme și a celor mai puternice furtuni“, a spus președintele.

 

Vezi mai multe detalii despre discurs aici: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=obama-gives-unexpected-nod-to-climate și la http://www.reuters.com/article/2013/01/22/us-usa-inauguration-idUSBRE90I04I20130122

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*