Lecţiile exportului de resurse

Un copil din Goi, Nigeria, stă pe un mal poluat cu petrol. Sursa FOE Olanda

Un tribunal olandez cere Shell să cureţe o zonă poluată din Nigeria şi să ofere compensaţii fermelor distruse de scurgerile de ţiţei.

Un tribunal din Haga a decis cu câteva zile în urmă că Shell Oil Nigeria este responsabilă de a nu fi prevenit poluarea fermelor din Ikot Ada Udo, în statul nigerian Akwa Ibom, şi a condamnat compania să plătească daune. Este pentru prima dată că multinaţionala olandeză este judecată în ţara sa de origine pentru distrugeri de mediu provocate peste hotare, anunţă Environmental News Service (ENS). Deasemenea, e o premieră că Shell trebuie să plătească. Până acum, deciziile justiţiei nigeriene au scutit-o de asemenea cheltuieli, cu toate că antecedentele companiei în statul african sunt destul de sumbre.
Procesul a fost intentat de organizaţia ecologistă Friends of the Earth (FOE) şi vizează doar trei dintre miile de scurgeri petroliere din Nigeria (un singur sat din trei a primit acum câştig de cauză, celelalte două vor face recurs). FOE atrage atenţia că scurgerile din Ogoniland au mult mai puţină vizibilitate publică decât alte accidente similare, cum a fost cazul petrolierului Exxon Valdez din Stâmtoarea Prince William sau al platformei Deepwater Horizon din Golful Mexic.

Shell, prin filiala sa locală, exploatează rezervele de ţiţei nigeriene din 1958. Compania a a fost constant acuzată de ecologişti că ar practica duble standarde în exploatare. Dacă platformele sale occidentale sunt de înalt nivel tehnologic şi respectă norme de mediu stricte, cele africane sunt sursa unui adevărat dezastru ecologic în Delta Nigerului, una dintre cele mai mari zone umede din lume. Din cei 7.000 de kilometri de conducte s-au produs scurgeri şi incendii, iar zonele împădurile au dispărut pentru a face loc instalaţiilor petroliere. Şi alte mari multinaţionale exploatează resursele de combustibili ai statului african, cu aceleaşi efecte. Potrivit Programului ONU pentru Mediu (UNEP), în deceniile de exploatare, zeci de milioane de barili de petrol ajuns în apele şi pe terenurile agricole din zonă. Astăzi, multe din lacurile şi râurile regiunii sunt acoperite de un strat negru de ţiţei, iar ameninţarea se extinde de la viaţa acvatică la cimpanzei, leoparzi şi elefanţi.

Printre cei mai afectaţi de politica aplicată de Shell în Nigeria a fost populaţia ogoni, tribul de pescari din zona sudică a deltei. O conductă majoră a fost construită în zonă, iar Shell a beneficiat de sprijinul regimului militar de la Abuja. Populaţia ogoni s-a unit, s-a organizat, iar liderul mişcării MOSOP, scriitorul Ken Saro Wiwa, a reuşit în 1993 să adune 300.000 de oameni la un marş paşnic, cerând mai multă autonomie administrativă şi o parte din beneficiile din petrol pentru localnici. Opoziţia a fost însă brutal reprimată de regimul lui Sani Abacha şi s-a încheiat cu executarea, prin spânzurare, a lui Ken Saro Wiwa şi a altor opt activişti în 1995, în urma unui proces înscenat. În mod paradoxal, acest gest extrem a dat vizibilitate luptei inegale dintre MOSOP şi beneficiarii banilor din petrol. În 2009, un tribunal din New York a găsit Shell şi Shell Nigeria vinovate de complicitate la tortură, omor şi alte abuzuri în cazul lui Ken Saro Wiwa şi ai altor opozanţi. Înţelegerea care a urmat a adus activiştilor nigerieni pentru drepturile omului 15,5 milioane de dolari, însă Shell, deşi a plătit, nu admite complicitatea sa în acest caz.

Fiul lui Ken Saro Wiwa este acum consilier al actualului preşedinte al Nigeriei, iar în Ogoniland se încearcă remedierea situaţiei. În 2011 UNEP a anunţat rezultatele a 14 luni de investigaţii în Delta Nigerului, care au cuprins 200 de locaţii, 122 de kilometri de conducte, analiza a 5.000 de fişe medicale şi întrevederi cu 23.000 de oameni.

Anul trecut, guvernul nigerian a anunţat o vastă operaţiune de curăţare în Ogoniland. Costurile unei prime faze de cinci ani a operaţiunilor de curăţare sunt estimate de UNEP la 1 miliard de dolari. Profiturile Shell Nigeria, estimate la 1,8 miliarde de dolari anual, sunt transferate integral în Olanda.
– Domnica Macri

Citeşte integral pe site reportajul National Geographic despre Nigeria şi combinaţia letală dintre bogăţia de resurse şi corupţie.

Foto Kadir van Lohuizen, FOE Olanda

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*