Protecția mediului, bob cu bob

Foto: Martin Puddy/Corbis

Aducerea orezului de pe terasele inundate pe uscat poate aduce recolte mai bogate, reducând nevoia de fertilizatori și emisiile de gaze cu efect de seră.

Experimentele din 11 țări au arătat că în acest caz, recoltele cresc, în medie, cu 60%; diferențele între state sunt însă mari și variază de la 11 la 220%.

Un studiu publicat în Jurnalul Societății Regale de Geografie din Londra afirmă că succesul Sistemului de Intensificare a Orezului (SRI) a convins 50 de țări să-l adopte. Metoda a fost dezvoltată în Madagascar timp de două decenii, dar poate fi aplicată în toate statele cultivatoare de orez. Conform cercetărilor din India, Indonezia, Kenya și Mali, costurile de producție au scăzut cu 20-32%, iar profiturile pe hectar  au crescut cu valori ce variază între 52 și 183%.

În China, care a implementat SRI pe scară largă, recoltele au crescut, iar cantitatea de irigații a scăzut cu aproape 23%. SRI implică cultivarea orezului în soluri aerate; răsadurile tinere sunt plantate cu mari spații între ele, iar pământul este menținut umed, dar nu inundat. Nutrienții se concentrează astfel în preajma plantei.

Metoda reduce costurile cu pregătirea terenurilor, semințe, fertilizatori și apă și reduce emisiile de metan, oferind recolte mai mari. Orezul cultivat astfel are rădăcinile mai mari și este mai productiv.

SRI reduce și contaminarea cu arsenic a solului și culturilor, în timp ce renunțarea la orezăriile inundate determină scăderea populației de țânțari, și implicit, a riscului de malarie în rândul fermierilor.

Deși metoda este una de succes în toate statele care au adoptat-o din Asia, Africa și America Centrală, una din principalele probleme rămâne popularizarea practicii, spune Amir Kassam, de la Asociația pentru Agricultură Tropicală din Marea Britanie, unul din autorii studiului.

Educarea agricultorilor săraci rămâne însă o misiune grea. Cercetătorii sugerează că telefoanele mobile, computerele și televizoarele ar putea aduce informația mai aproape de comunitățile agricole.

O combinație între SRI și agricultura fără arături (numită și agricultură de conservare, ea funcționează bine în solurile sărace, erodatem care sunt acoperite cu resturi vegetale care păstrează umiditatea și substanțele nutritive) ar putea reprezenta cea mai bună speranță pentru creșterea producției agricole.

Sursa: Paul Brown, Climate News Network

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*