Iarna va veni în februarie

Săniile cu zurgălăi, aleile cu mestecenii de altădată şi farmecul tradiţional al decorului hibernal rusesc sunt deja copleşite de amploarea costisitoarelor construcţii şi facilităţi olimpice care au transformat complet peisajul. Foto National Geographic/Getty

Editorialul lunii ianuarie

Sezonul rece a debutat cu prognozele meteorologilor ruşi, care anticipau pentru Europa o iarnă siberiană. O astfel de predicţie ar fi trebuit să dea fiori reci celor dependenţi de importurile de gaze din Rusia. Şi în România unii guvernanţi au decis să suplimenteze bugetele primăriilor, pentru – spuneau ei – a face faţă urgiei.

Nu ar fi prima dată când politica şi meteorologia se împletesc. Debutul zgribulit al lunii octombrie părea să le dea dreptate. Dar meteorologii români au temperat asemenea anticipări glaciare, arătând că datele nu indică deocamdată nimic dramatic. Şi până acum au avut dreptate. Între timp, am înţeles că există încă un motiv pentru ruşi să cobească o iarnă cumplită: este miza Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci. Locul ales are o climă aproape subtropicală, uneori cu foarte puţină zăpadă. S-a transformat o întreagă regiune în complex olimpic, cu preţul a 50 de miliarde de dolari, nu ca să se vadă cum înfl oresc magnoliile în februarie. E drept, se poate face zăpadă artifi cială, dar omătul adevărat tot din cer vine. Jocurile Olimpice la care preşedintele Putin ţine atât de mult ar avea de suferit dintr-un simplu capriciu climatic. Dar probabil nu va fi aşa. Istoria ne arată că aspra iarnă rusească vine atunci când e mai mare nevoie de ea.

Update: Acest editorial a fost scris cu o lună în urmă. Din păcate, între timp nu au intervenit date care să contrazică îngrijorările privind condiţiile de desfăşurare ale Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci. În ciuda prognozelor iniţiale, iarna est-europeană a fost blândă până acum. Azi, 6 ianuarie, erau 10 grade Celsius la Soci, iar sus, la Krasnaya Poliana erau două, tot cu plus. Iar cele două atentate de la Volgograd, soldate cu zeci de victime, ridică si mai mult temperatura celor ce au responsabilitatea asigurării securităţii zecilor de mii de turişti şi sportivi.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*