Cum să apară Crimeea pe hărți?

Pe 19 martie 2014, parlamentul local din Simferopol își schimbă firma. Se numește acum Consiliul de Stat al Republicii Crimeea, parte a noii administrații ruse. Foto: Thomas Peter/Reuters

Problema liderilor mondiali a devenit acum și problema cartografilor: cum să apară Crimeea pe hărți?

Text de Eve Conant
Preluat de pe pagina National Geographic

În funcție de partea pe care o întrebi, Crimeea e acum fie a Rusiei, fie a Ucrainei. Pentru cartografi, decizia de a schimba statutul unei regiuni se bazează pe consultarea cu multiple surse cu autoritate și pe cercetare extensivă.

Societatea National Geographic, una din puținele organisme non-guvernamentale de politică cartografică din lume, a anuțat miercuri că nu a luat nici o decizie cu referire la Crimeea, cu toate că unele rapoarte eronate spuneau că ar fi refăcut hărțile pentru a reprezenta Crimeea ca parte a Rusiei.

„Așteptăm să vedem rezultatele votului parlamentar de vineri”, a spus Juan Valdez, geograful Societății National Geographic. „Dacă va fi anexată în mod oficial, politica noastră ne va impune să o reprezenăm cu gri, indicând că este un teriroriu în dispută”.

Valdes spune că modificarea va fi însoțită de un text care să explice disputa. National Geographic a folosit această convenție cu multe ocazii, inclusiv în cazul Abhaziei, Fâșiei Gaza și Cisiordaniei, Ossetiei de Sud și altor teritorii disputate.

Pentru a explica mai bine politica sa, National Geographic a publicat marți o declarație:

„Politica în materie de cartografie a Societății National Geographic este de a descrie cât mai bine putem realitatea curentă. Cele mai multe granițe politice reprezentate în hărțile noastre sunt stabile și necontestate. Cele care se află în dispută sunt abordate diferit și sunt colorate cu gri, ca „Zone cu statut special” și însoțite de texte explicative.

„În ceea ce privește Crimeea, dacă va fi oficial anexată de Rusia va fi colorată cu gri, iar centrul său administrativ, Simferopol, va fi mercat cu un simbol special. Atunci când o regiune e contestată, e politica noastră să reflectăm aceast statut în hărți. Acest lucru nu sugerează o recunoaștere sau legitimare a situației”.

Liderii din Statele Unite, Europa și alte regiuni ale lumii au anunțat că nu vor recunoaște Crimeea ca parte a Rusiei, ca urmare a ceea ce mulți au descris drept un referendum „ilegal” la începutul acestei săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american Peter Velasco a spus pentru National Geographic: „Respingem tentativa Rusiei de a anexa Crimeea, așadar nu avem de gând să schimbăm hărțile guvernamentale din SUA. El spune că anexarea e o „amenințare la adresa păcii și securității și împotriva legislației internaționale. Crimeea e parte a Ucrainei”.

|n timp ce hărțile încearcă să fie apolitice, politica în domeniu a Societății National Geographic „e una care portretizează lumea de facto, adică repezentăm realitatea curentă, cât putem mai bine”.

William Pomeranz, expert pe Russia și Eurasia și director adjunct al Institutului Kennan de la Woodrow Wilson Center, afirmă că situația actuală este o mare dilemă pentru cartografi.

„Rusia va incorpora oficial Crimeea în Federația Rusă extrem de repede și va pretinde că este teritoriu rusesc, însă nimeni nu îl va recunoaște ca atare. Când e vorba să ilustrezi realitatea curentă pe o hartă, spune Pomeranz, „n-ai cum să mulțumești pe toată lumea”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*