Optmiar umanitar

Un apel de la un alpinist român de top în sprijinul populației din Nepal.

Alex Găvan are în palmares șase optmiari făcuți fără oxigen. În acest an, în timp ce se pregătea să-l escaladeze pe al șaptelea, Lothse, a venit marele cutremur din Nepal, care l-a surprins în tabăra de bază. Alex a supraviețuit și i-a ajutat pe alpiniștii răniți.

Dar, spune el, își face al șaptelea optmiar chiar acum, la București: 8826 este numărul la care puteți suna pentru a contribui la Campania de ajutorare a nepalezilor loviți de dezastrul tectonic. Eu îi acord lui Alex Găvan cu toată încrederea cecul în alb pentru această inițiativă a sa. Pentru donații mai mari de doi euro, accesați alexgavan.ro/nepal.

Și asta nu pentru că aș fi fost de la început un fan necondiționat de-al lui. În lumea alpinismului marilor piscuri, a aerului rarefiat, există uneori confruntări acerbe, orgolii, marketing și chiar un teribil egoism. Îți trebuie răbdare ca să-i înțelegi pe așii Himalayei. Dar, vârf după vârf, Alex s-a maturizat. A convins prin rațiune și umanism. S-a asociat unor lupte pentru mediu, cum ar fi campania pentru oprirea defrișărilor sau cea pentru constituirea Parcului Natural Văcărești.

Lanțul ajutorării Nepalului organizat de Alex e simplu și scurt: o verigă se află în mâna sa, cealaltă în cea a unei organizații non-guvernamentale conduse de un călugăr budist de origine franceză. Matthieu Ricard a abandonat genetica moleculară pentru a se dedica meditației, cărților sale și, de mulți ani, acțiunilor umanitare din Nepal. Niciun ban pierdut pe drum, ne asigură Alex.

Tânăr și neliniștit este lanțul alpino-carpato-himalayan, din care fac parte și munții noștri. În urmă cu 38 de ani, când ne-a lovit și pe noi o catastrofă seismică, sprijinul material al națiunilor care au sărit în ajutorul nostru a fost și o puternică fortificare morală. Acum, prin lanțul solidarității ce leagă România de Nepal îi putem convinge pe nepalezi că compasiunea umană poate fi mai tare decât blestemul Himalayei, și că împreună putem împăca mânia Zeiței Mame a Pământului.

– Cristian Lascu

Vezi un memento al primului optmiar al lui Alex Găvan

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*