Singapore: Greierele din grădină

Singapore Greierele din grădină (Jurnal de fotograf)
La ora răsăritului, Gardens by the Bay (în plan apropiat, o grădină SF) nu s-a deschis încă, dar activitatea în rada portului Singapore, unul dintre cele mai mari din lume, este deja intensă

„Chiar dacă greierele este mic, corpul lui are toate organele necesare“ – mi-a răspuns cu acest proverb chinezesc ghidul Gary Ang când l-am întrebat cum ar defini el pe scurt Singapore. Cu alte cuvinte, chiar dacă este un stat mic (și fără resurse naturale), Singapore are tot ce-i trebuie pentru a funcționa impecabil.

TEXT și FOTO: Helmut Ignat 

Lee Kuan Yew, primul lider al țării independente, a făcut din strategia de mediu „Garden City“ o prioritate națională. Acest vizionar și-a lansat proiectul în 1963 bazându-se pe câteva observații simple: natura oferă un confort esențial locuitorilor și vizitatorilor, o urbe capabilă să-și întrețină zonele verzi este considerată un oraș civilizat și – cea mai evidentă – în timpul epocii coloniale, bogații locuiau în zone verzi, nu aride…

Între timp, datorită „grădinarului-șef“, numărul parcurilor a crescut de la 13 la 330, iar suprafața verde de la 899 de hectare la aproape 10.000. La moartea lui, anul trecut, Grădina Botanică din Singapore, celebră pentru cei peste 550 de hibrizi de orhidee creați aici, a produs un hibrid VIP ce-i poartă numele.

Singapore: Greierele din grădină (Jurnal de fotograf)
În „Cloud Forest“, o seră cu un sofisticat sistem independent de răcire, există 60.000 de plante tropicale ce cresc natural la 2.000 m altitudine. Tot aici se află și cea mai mare cascadă artificială „indoor“ din lume.

În Singapore, economia funcționează cu motoarele turate la maximum: țara are al treilea cel mai mare produs intern brut pe locuitor și dezvoltări imobiliare impresionante; orașul a fost considerat în 2012 cel mai bun centru logistic din lume, fiind în continuare cel mai mare port de containere. Din 2012, are și cel mai mare acvariu din lume (S.E.A. Aquarium, unde înoată 100.000 de vietăți, în peste 45 de milioane de litri de apă).

Mr. Lee era convins însă că duritatea asfaltului și a betonului trebuie compensată de plante, flori, păsări, pentru a ridica spiritul uman distrus de jungla de beton. Nu putea fi inventat un simbol mai puternic al acestei idei decâtGardens by the Bay“, o grădină science-fiction de un miliard de dolari. Chiar dacă este amenajată pe o structură din beton, oțel și sticlă, grădina – dominată de cei 18Supercopaci“ care ziua captează energie solară, iar noaptea seaprind“ în ritmul muzicii – este un adevărat centru de educație ecologică, o întreagă filozofie despre natură și sustenabilitate.

Singapore este un exemplu viu al faptului că dezvoltarea și tehnologia nu sunt incompatibile cu natura și biodiversitatea. Cu viziune și inteligență, acestea pot fi armonizate perfect, dacă obiectivul principal este calitatea vieții oamenilor.

Singapore: Greierele din grădină
Clima din Singapore e foarte caldă și umedă. Clienții Hotelului Marina Bay Sands se răcoresc în Infinity Pool, cea mai mare piscină „de acoperiș“ din lume. În apropiere se văd petalele ARTSCIENCE Museum și tribunele circuitului de Formula 1.

După 50 de ani, Singapore tocmai și-a schimbat strategia de mediu, dinOrașul-Grădină“ înUn oraș într-o grădină“. O diferență de nuanță: grădina devine dominantă, greierele este undeva prin grădină…

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*