Ghid de discuție despre gen

Ellie Ford, o fetiță transgender de 5 ani, face un desen. Foto: Chris Wrobleski

De Ziua Internațională Împotriva Homofobiei și Transfobiei, un Ghid de discuție despre gen poate răspunde fără prejudecăți la întrebările care ne preocupă.

Acest ghid de discuție pentru profesori și părinți nu ține de sex sau de orientare sexuală. În conjuncție cu revista și filmul, este mai degrabă un instrument care să vă ajute să înțelegeți natura identității de gen și ramificațiile sale, într-o lume în care ne străduim să fim mai deschiși și mai toleranți.

Deschide Ghidul de discuție aici

El se bazează pe materiale pregătite de postul TV și revista National Geographic, care în 2017 și-au unit forțele pentru a defini cât mai clar ce înseamnă identitatea de gen. Atât în viața de zi cu zi cât și în discursul politic, genul a devenit un subiect tot mai frecvent. Ediția specială a revistei National Geographic, Revoluția genului, și documentarul cu același titlu au fost eforturi de a reduce confuzia și dezinformarea.

Ele se încadrează perfect în tradiția Societății National Geographic, arată redactorul-șef al revistei, Susan Goldberg, în deschiderea ghidului:

„De-a lungul unei istorii de aproape 130 de ani, National Geographic a adus în atenția publicului articole despre culturi și știință. Evoluția concepției societale asupra genului – și noutățile complexe dezvăluite de știința genului – nu fac excepție.

Povestea identității de gen se desfășoară pretutindeni în jur. Celebritățile aduc subiectul în prim plan tot mai des. Dar, într-un mod mai discret, copiii noștri, părinții, profesorii, doctorii și autoritățile publice se confruntă zi de zi cu o diversitate de provocări care au în centru identitatea de gen. Oriunde am căutat, în S.U.A. și pe întregul glob, oamenii și organizațiile se luptă să redefinească rolurile tradiționale ale genurilor, fie că este vorba de fetele din Sierra Leone, o țară sfâșiată de război, care resping norma culturală a mutilării genitale feminine și a căsătoriilor din copilărie, de bărbații din Suedia care folosesc concediul paternal extins după ce li se naște un copil, sau de oameni care resping etichetele binare, băiat/fată, și își găsesc identitatea reală în alt punct al spectrului de gen.

De aceea dedicăm în întregime numărul de ianuarie al revistei National Geographic subiectului identității de gen – în știință, sisteme sociale și civilizații – și de aceea am hotărât ca pe coperta revistei să apară pentru prima oară o persoană transgender: Avery Jackson, în vârstă de nouă ani.

Știm că riscăm ca, în unele cercuri, alegerea aceasta să fie criticată drept senzaționalistă sau mai rău. Iar unele din experiențele pe care le documentăm în revistă și în conținutul online sunt greu de descris; imaginile sunt greu de privit. Este cu atât mai greu când vine vorba de viețile unor fete din țări în curs de dezvoltare și de revelații despre discriminarea brutală și ostracismul la care sunt supuse persoanele transgender.

Dar, fie că alegem să le privim sau nu, au loc schimbări profunde legate de identitatea de gen. Am considerat că poveștile acestea trebuie scoase la lumină. Nu e vorba despre celebrități în ținută de gală pe copertele revistelor, ci despre oameni obișnuiți din întreaga lume, ale căror alegeri ne schimbă societatea. Îi felicit pentru curajul cu care ne-au arătat și părțile bune, și părțile rele din viața lor.”

Ghidul de față este o resursă gratuită și poate fi utilizat în școli, la cursuri și la discuții care au ca temă genul.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*