Copenhaga, pe primul loc în topul orașelor inteligente

Orașul Copenhaga este pe primul loc în indexul orașelor inteligente pe 2017. Foto: 123rf

Orașul Copenhaga este pe primul loc în indexul orașelor inteligente pe 2017 lansat de echipa EasyPark, și este urmat de Singapore și de Stockholm. Bucureștiul se află pe locul 87, din totalul de 500 de orașe analizate. Scopul studiului este de a ne îndrepta atenția spre acele orașe care se află în topul dezvoltării urbane inteligente și de a învăța de la acestea.

Pentru startul studiului, echipa EasyPark a ales cu atenție 500 de orașe, care apoi au fost analizate pe baza celor 19 factori care desemnează un oraș inteligent, începând cu digitalizarea (penetrarea internetului de mare viteză, a 4G-ului sau a telefoanelor smart). Apoi, au fost analizate transportul și mobilitatea, care ar trebui să se bazeze pe senzorii de trafic, parcarea inteligentă și aplicațiile de partajare a mașinilor. Un oraș inteligent ar trebui să fie sustenabil, cu focus pe protecția mediului și obținerea energiei din surse regenerabile. Locuitorii unui oraș inteligent ar trebui să aibă acces online la serviciile guvernamentale și să participe activ. Toți acești factori au fost analizați, pentru ca la final să din 500 să fie selectate 100 de orașe.

„Big Data a schimbat lumea așa cum o știm, pentru că ne oferă soluții mai bune pentru problemele din lumea reală. Fără soluții mai bune, urbanizarea globală ar duce la probleme precum congestionarea traficului, lipsa locuințelor și poluarea – prin utilizarea Big Data, putem contribui la rezolvarea acestor probleme globale, spune Mauritz Börjeson, CBDO EasyPark Group.

„Fiecare oraș din acest top merită să fie aplaudat. Rezultatele indică acele orașe care sunt în top, și atrag atenția asupra eforturilor admirabile ale multor orașe care se uită cu nerăbdare spre un viitor inteligent“, mai spune Börjeson.

Top 20 al orașelor inteligente

Copenhaga, Singapore, Stockholm, Zurich, Boston, Tokyo, San Francisco, Amsterdam, Geneva, Melbourne, Vancouver, Sydney, Berlin, Hamburg, Gothenburg, Montreal, Londra, Tel Aviv, Paris, Toronto.

Bucureștiul este pe locul 87, cu 5,33 de puncte obținute pentru parcări inteligente, 5,59 puncte pentru energie curată, 3,74 de puncte planificarea urbană și 9,91 de puncte pentru viteza internetului.

Alte date interesante

  • Calitatea transportului public: pe primul loc se află Singapore, urmat de Taipei, Taiwan și Zurich.
  • Clădirile inteligente și gestionarea deșeurilor: Geneva și Zurich sunt fruntașe.
  • Digitalizarea serviciilor guvernamentale: Stockholm este urmat de Helsingborg și Amsterdam.
  • Planificare urbană: Helsinki, Trondheim și Stuttgard.
  • Viteza internetului: San Francisco este pe primul loc și este urmat de București și de New York.
  • Standardul de viață: Zurich este pe primul loc, urmat de Geneva și de Stavanger.
  • Utilizarea energiei curate: Reykjavik este pe primul loc și este urmat de Oslo, de Trondheim și de Stavanger.
  • Parcări inteligente: Montreal, Copenhaga și Vancouver.
Stockholm, pe locul trei în indexul orașelor inteligente. Foto: 123rf

Metodologie

Pentru a crea indexul, au fost studiate peste 500 de orașe din întreaga lume, analizând țările cu dezvoltare foarte înaltă și medie, așa cum sunt definite de Indicele Dezvoltării Umane. 19 factori legați de orașe inteligente au fost analizați apoi pentru a stabili lista finală de 100. Scopul a fost de a acoperi o gamă largă de regiuni, cu prioritizarea capitalelor, a centrelor financiare și altor puncte de interes ori de câte ori a fost posibil. Nu au fost analizate orașele noi din cauza lipsei de date.

Cei 19 factori care desemnează un oraș inteligent: parcări inteligente, servicii de partajare a mașinilor personale, nivelul de congestionare a traficului, transportul public, energia curată, clădirile inteligente, gestionarea deșeurilor, protecția mediului, participarea cetățenilor, digitalizarea serviciilor guvernamentale, planificarea urbană, educație, ecosistemul afacerilor, 4G, viteza internetului, punctele Wi-Fi, penetrarea telefoanelor inteligente, standardul de viață, părerea experților.

Pentru scorul final au fost analizați următorii factori: transport și mobilitate, durabilitate, guvernare, inovare în economie, digitalizare, standard de viață și percepția experților. Punctele au fost oferite de la 1 la 10, 10 reprezentând cel mai mare scor posibil.

EasyPark oferă servicii de parcări inteligente în 600 de orașe din toată lumea.

1 Trackback / Pingback

  1. Copenhaga, pe primul loc în topul orașelor inteligente | Vikingi.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*