Cele 10 adevăruri științifice despre schimbările climatice

Zanzibar, Tanzania: o femeie adună alge de mare care se folosesc la fabricarea săpunurilor, a cosmeticelor sau a unor medicamente. Schimbările climatice din ultimii ani au dus la încălzirea apelor și, deci, la dispariția a tot mai multor alge de mare. Foto: 123rf

Pe măsură ce temperaturile cresc, Pământul se apropie de un punct de criză care amenință securitatea umană, avertizează oamenii de știință într-o declarație adresată politicienilor în cadrul conferinței ONU privind schimbările climatice, care a avut loc la Bonn, la finalul lui 2017.

“Schimbările climatice sunt aici, sunt periculoase și pe cale să se înrăutățescă”, spune Johan Rockström, director executiv al Centrului de Reziliență de la Stockholm și președinte al Earth League.

„Vestea că emisiile de gaze sunt în creștere după trei ani de pauză este un salt uriaș înapoi pentru omenire”, continuă Dr. Amy Luers, director executiv al programului de cercetare Future Earth. “Pământul se apropie de un punct de criză care ne îngrijorează profund. Emisiile de gaze trebuie să atingă în curând un maxim și să se apropie de zero până în 2050. Din fericire, acum avem instrumentele necesare pentru a trece la o lume cu emisii reduse de carbon, sporind în același timp securitatea energetică, îmbunătățind sănătatea oamenilor și consolidând economiile”, adaugă Luers.

Hans Joachim Schellnhuber, membru al Earth League și director al Institutului Potsdam pentru cercetare asupra impactului asupra climei spune că: „unele fapte fundamentale legate de schimbările climatice tind să se piardă în zgomotul deliberărilor zilnice – chiar și la un eveniment cum ar fi Summit-ul ONU privind clima. Așadar, este important să le reamintim tuturor motivele pentru care zece mii de oameni se întâlnesc în Bonn: există un risc fără precedent pentru omenire din cauza încălzirii globale, așa cum indică datele științifice”.

Astfel, Future Earth și Earth League, cele două organizații internaționale mari din care fac parte importanți oameni de știință au enunțat Cele 10 adevăruri științifice despre schimbările climatice. Acestea au fost prezentate în cadrul conferinței ONU privind schimbările climatice, care a avut loc la Bonn, la finalul lui 2017.

Patricia Espinosa, secretar executiv al agenției ONU pentru schimbările climatice, ia cuvântul în cadrul conferinței. Foto: ONU.

Cele 10 adevăruri științifice despre schimbările climatice, pe scurt

  1. Planeta a intrat într-o nouă eră, Antropocen. Clima Pământului nu mai este stabilă și este în pericol datorită impactului oamenilor.
  2. Pământul se apropie de o serie de puncte critice, care odată atinse vor schimba ireversibil Amazonul, zona Arctică sau alte părți ale globului.
  3. Fenomenele meteo extreme, precum uraganele din 2017, oferă o perspectivă asupra riscurilor precum indundații grave, valuri de căldură sau secetă la care este expusă planeta.
  4. Schimbările climatice nu ocolesc nici oceanele. Se observă o creștere a nivelurilor și a acidificării acestora.
  5. Costurile economice ale schimbărilor climatice sunt deja resimțite de unele dintre cele mai sărace națiuni ale lumii.
  6. Schimbările climatice vor avea un impact profund asupra sănătății umane și vor pune noi presiuni asupra securității alimentare din întreaga lume.
  7. Schimbările climatice pot spori migrația și chiar conflictele. În 2015, peste 19 milioane de persoane au fost strămutate la nivel global în urma dezastrelor naturale și a fenomenelor meteorologice extreme, iar pe viitor, numărul acestor persoane va crește.
  8. Trebuie să acționăm rapid: dacă vom continua să emitem gaze cu efect de seră precum în prezent, bugetul de carbon rămas pentru a reduce riscul depășirii obiectivului de 2 grade Celsius va fi epuizat în aproximativ 20 de ani. Emisiile ar trebui să atingă un nivel maxim până în 2020 și să ajungă la zero în jurul anului 2050.
  9. O societate fără combustibili fosili este atractivă din punct de vedere economic: sursele de energie regenerabilă concurează cu combustibilii fosili, chiar și atunci când acestea sunt la un nivel minim istoric.
  10. Chiar dacă umanitatea va îndeplini obiectivele Acordului de la Paris, comunitățile din întreaga lume vor trebui să-și dezvolte rezistența și să se adapteze la schimbările deja în curs.

Sursa: ONU
Foto: 123rf, ONU

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*