Ziua Darwin

Flora și fauna din Insulele Galápagos au fost surse de inspirație pentru Charles Darwin. Foto: 123rf

Pe 12 februarie oamenii de știință din toată lumea celebrează Ziua Darwin. Evenimentul nu doar readuce în atenție contribuțiile lui Charles Darwin la ceea ce este știința azi, dar recunoaște și popularizează la nivel mondial importanța educației științifice, arată un comunicat de presă al Asociației Umaniste Americane.

Acum 210 ani se năștea celebrul naturalist britanic Charles Darwin, cel care ne-a oferit teoria că formele de viață de pe pământ au evoluat din strămoși comuni, numind acest proces selecție naturală.

Originea speciilor prin selecție naturală sau păstrarea raselor favorizate în lupta pentru existență – lucrarea apărută în anul 1859 este una dintre cele mai influente cărți ale omenirii, și a fost scrisă de Darwin în urma unei călătorii în jurul lumii, făcută pe vasul Beagle. Tirajul de 1250 de exemplare al primei ediții a cărții a fost epuizat într-o zi.

12 ani mai târziu, în lucrarea Originea omului și selecția sexuală (1871), Darwin enunța ideea că oamenii și maimuțele au un strămoș comun. Astfel, înțelegerea noastră asupra lumii avea să se schimbe radical, iar poveștile teologice cu oamenii făcuți din țărână, care trăiau într-o grădină paradisiacă, i-au pus pe contemporanii lui Darwin în față în față cu propriile lor limite.

Viața și munca lui Darwin influențează chiar și azi știința și umanitatea. Teoriile sale au a pregătit calea unei înțelegeri mai ample a locului nostru în univers și ne-au făcut să pricepem limitele teologiei. Fără teoria selecției naturale, cele mai mari realizări în domeniul sănătății, filosofiei și bunăstării umane din ultimii 200 de ani ar fi fost imposibile.

„Descoperirile lui Charles Darwin continuă să influențeze înțelegerea geneticii, a medicinei, biologiei și a nenumăratelor domenii științifice”, spune Roy Speckhardt, director executiv al Asociației Umaniste Americane. „Mulțumită lui Darwin și a teoriei evoluției, suntem mai capabili să luptăm împotriva bolilor, să dezvoltăm vaccinuri mai eficiente și să îmbunătățim calitatea generală a vieții umane pe această planetă”.

Despre Ziua Darwin

Portretul lui Charles Darwin la sediul Parcului Național Galapagos din Insula Santa Cruz, Ecuador. Foto: 123rf

De la moartea sa (1882) și până în prezent, oamenii de știință din toată lumea onorează realizările lui Charles Darwin prin festivități și acțiuni de comemorare.

Ziua Darwin a fost inițiată în 1993 de Dr. Robert Stephens pentru a onora realizările lui Charles Darwin, a cărui teorie a evoluției continuă să dezvăluie descoperiri inovatoare în domenii precum biologie, genetică și medicină.

Ziua Darwin recunoaște în același timp contribuțiile oamenilor de știință de pe tot globul ale căror rezultate au contribuit la progresul uman și la îmbunătățirea vieții noastre pe acest pământ.

La noi, Ziua Darwin este susținută de Asociația Secular-Umanistă din România.

 

Despre Asociația Umanistă Americană: înființată în 1941 și cu sediul în Washington DC, Asociația Umanistă Americană (AHA) acționează pentru a proteja drepturile umaniștilor și ale ateiștilor.

Citește și: Primele indicii ale lui Darwin.

Sursa: Asociația Umanistă Americană
Foto: 123rf

1 Trackback / Pingback

  1. Darwin Day – 12 februarie - Liceul Teoretic Dr. Mioara Mincu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*