World Press Photo 2018

Civilii stau la coadă pentru distribuirea ajutoarelori în cartierul Mamun, din vestul Mosului. Foto: Ivor Prickett pentru The New York Times

În perioada 2 mai – 23 mai 2018, la Muzeul Național de Artă are loc expoziția de fotojurnalism World Press Photo. 

Evenimentul de la București face parte din expoziția anuală internațională World Press Photo, itinerată în întreaga lume, fiind montată în peste 100 de spații din peste 45 de țări și vizitată de peste 4,5 milioane de oameni la fiecare ediție. Prin parteneriatul cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, după București, expoziția va fi deschisă publicului în Timișoara (5 iunie – 24 iunie) și Cluj Napoca ( 29 iunie – 22 iulie).

World Press Photo onorează fotograful a cărui creativitate și abilități vizuale au dat o fotografie care surprinde sau reprezintă un eveniment sau o problemă de mare importanță jurnalistică în ultimul an.

Foto: Ronaldo Schemidt, Agence France-Presse

Juriul, prezidat de Magdalena Herrera, a premiat în acest an fotografia lui Ronaldo Schemidt, intitulată „Criza Venezuelei”, care a câștigat și primul premiu în categoria Spot News Single. 

Imaginea îl arată pe tânărul José Víctor Salazar Balza (28), în timpul unui protest împotriva președintelui Nicolás Maduro, la Caracas, Venezuela. Salazar a luat foc când rezervorul de gaz al unei motociclete a explodat. El a supraviețuit incidentului cu arsuri de gradul I și II. Ronaldo Schemidt (n. 1971) lucrează pentru Agence France-Presse, cu sediul în Mexic.

Fotografia anului trebuie descrie un eveniment de important, să pună întrebări întrebări și să arate un punct de vedere asupra a ceea ce sa întâmplat în lume în acest an. Fotografia câștigătoare este o fotografie clasică, dar are o energie instantanee și dinamică. Culorile, mișcarea sunt compuse foarte bine, au forță. M-am emoționat instantaneu, spune Magdalena Herrera.

Aisha, în vârstă de 14 ani, una dintre fetele răpite de militanții Boko Haram. Foto: Adam Ferguson pentru The New York Times.
Elevele de la școala primară din Kijini învață să înoate în Oceanul Indian, Zanzibar. Foto: Anna Boyiazis
Doctorul Suporn Watanyusakul îi arată pacientei Olivia Thomas noul ei vagin după o intervenție chirurgicală la un spital din Chonburi, în apropiere de Bangkok, Thailanda. Foto: Giulio Di Sturco
Un băiețel neidentificat, care a fost scos din ultima zonă controlată de ISIS din Orașul Vechi de un bărbat suspectat de a fi militant, este spălat și îngrijit de soldații forțelor speciale din Irak. Militarii bănuiau că omul îl folosea pe băiat ca pe un scut uman în încercarea de a scăpa, pentru că nu știa numele copilului. Foto: Ivor Prickett pentru The New York Times
Pyongyang, Coreea de Nord: spectatorii așteaptă începerea Maratonului de la Pyongyang de pe stadionul Kim Il-sung, în timp ce un oficial păzește ieșirea. Foto: Roger Turesson, Dagens Nyheter.
Lucrătorii procesează carnea în sala principală de tăiere din Jinluo Meat, în Shandong, estul Chinei. China este cel mai mare producător și consumator de carne de porc din lume, iar piața este în creștere. Foto: George Steinmetz pentru National Geographic

Program de vizitare în București, MNAR (intrarea Știrbei):

Vernisaj: 2 mai, orele 19.00; 

Miercuri – Duminică: 10:00 – 18:00.

Biletele se pot achiziționa de la intrarea în expoziție.

Preț bilet: 10 lei

World Press Photo 2018 în cifre

Competiția a ajuns la a șaizecea și una ediție în 2018 și a reunit înscrieri din toată lumea: 5034 de fotografi din 125 de țări au trimis 73.044 de imagini. Juriul a oferit premii în 8 categorii către 42 de fotografi din 22 de țări. Expoziția din România este susținută logistic de Kronospan.

Expoziția este organizată de Fundația Eidos, Primăria Municipiului București prin ARCUB, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Ambasadei Olandei la București, împreună cu Muzeul Național de Artă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*