Senzor pentru monitorizarea fluxului sanguin

Foto: 123rf

Oamenii de știință de la Universitatea Stanford creează un senzor pentru monitorizarea fluxului sanguin după o intervenție chirurgicală, care este biodegradabil și funcționează fără fire și fără baterii. 

 

 

Noul dispozitiv dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Stanford este un instrument care îi va ajuta pe medici să monitorizeze succesul în cazul chirurgiei vaselor de sânge. Senzorul este biodegradabil, funcționează fără baterii și fără fire, este compact și nu trebuie scos. Acesta poate avertiza medicul pacientului în cazul în care, după operație, apare un blocaj.

„Măsurarea fluxului sanguin este esențială în multe specialități medicale, așa că un astfel de senzor ar putea avea un impact în mai multe domenii, precum chirurgia vasculară, transplantul, chirurgia cardiacă și cea de reconstrucție”, spune Paige Fox profesor asistent de chirurgie și coautor al lucrării. “Este o tehnologie care ne va permite să avem grijă de pacienți fără a necesita vizite față în față sau teste”, mai completează acesta.

Monitorizarea succesului intervenției chirurgicale pe vasele de sânge este dificilă, deoarece primul semn al problemei vine adesea prea târziu. În acel moment, pacientul are adesea nevoie de o intervenție chirurgicală suplimentară care cu riscuri similare cu procedura inițială.

Ilustrație: senzorul înfășurat în jurul unei artere. Foto: Levent Beker

Senzorul se înfășoară în jurul arterei pulsatorii care este în curs de vindecare. Pe măsură ce forma acelei suprafețe se schimbă, se modifică capacitatea senzorului de a stoca încărcătura electrică, iar medicii pot astfel să detecteze de la distanță schimbările. 

În viitor, acest dispozitiv ar putea să apară sub forma unui plasture sau să fie integrat în alte tehnologii, cum ar fi un dispozitiv portabil sau un telefon inteligent.

Inițial, senzorul a fost testat într-un mediu artificial: printr-un tub de dimensiunea unei artere a fost pompat aer pentru a imita fluxul sanguin. Apoi, a fost testat pe arterele unui șobolan, iar rezultatele au fost pozitive: chiar și la o scară atât de mică, senzorul a raportat cu succes fluxul de sânge către cititorul wireless.

Pentru viitor, cercetătorii și-au propus să rafineze sensibilitatea acestor senzori și să descopere noi domenii în care ar putea fi util.

Sursa: Universitatea Stanford
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*