Schimbările climatice cresc riscul de incendii

Incendiu într-o pădure din Australia. Foto: 123rf

Pe fondul incendiilor din Australia, oamenii de știință din cadrul University of East Anglia (UEA), Met Office Hadley Centre, Universitatea din Exeter și Imperial College London au revizuit o serie de 57 de lucrări științifice, iar concluzia este că schimbările climatice provocate de om cresc riscul de incendii.

 

Toate studiile revizuite arată legături între schimbările climatice și frecvența crescută sau severitatea incendiilor – combinația de temperaturi ridicate, umiditate și precipitații scăzute, și vânturile puternice duc la perioade cu risc ridicat de incendii.

Revizuirea lucrărilor a fost realizată folosind noua platformă ScienceBrief.org, fondată de UEA și Centrul Tyndall pentru Cercetarea Schimbărilor Climatice. Pe ScienceBrief.org scriu oamenii de știință care își propun să-și împărtășească cunoștiințele cu publicul larg și să revizuiască rapid și transparent anumite lucrări științifice.

În general, cele 57 de lucrări revizuite arată clar că încălzirea provocată de oameni a dus deja la o creștere a riscurilor de incendiilor în zonele sălbatice, spune Dr. Matthew Jones, cercetător senior asociat la Centrul Tyndall al UEA. Acest lucru a fost observat în multe regiuni, inclusiv în vestul SUA și Canadei, în sudul Europei, Scandinavia și Amazon. Încălzirea provocată de om crește, de asemenea, riscurile de incendii și în alte regiuni, inclusiv în Siberia și Australia. Cu toate acestea, există dovezi că oamenii au un potențial semnificativ de a controla acest risc, mai ales prin felul în care gestionează terenurile și sursele de aprindere, mai spune acesta.

La scară globală, suprafața arsă s-a diminuat în ultimele decenii, în mare parte pentru că zonele sălbatice au fost curățate pentru a face loc terenurilor agricole. În schimb, suprafața arsă a crescut în pădurile dese, unde lumina de abia pătrunde, probabil ca răspuns la dubla presiune a schimbărilor climatice și a degradării pădurilor.

Limitarea încălzirii globale la mult sub 2 ° C ar contribui la evitarea fenomenelor extreme, spune profesorul Richard Betts, de la Universitatea din Exeter.

Incendiile nu pot fi prevenite, iar riscurile cresc din cauza schimbărilor climatice. Trebuie să se ia în considerare urgent modalitățile de reducere a riscurilor pentru oameni, concluzionează profesorul Iain Colin Prentice, de la Imperial College London.

Sursa: ScienceBrief.org
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*