Dubla povară a malnutriției

Copiii din tabăra de refugiați din Dadaab, Somalia se înghesuie să primească alimente. Foto: 123rf

Obezitatea și subnutriția prezente la populațiile din țări din Africa sub-Sahariană, Asia de Sud și Asia de Est și Pacific reflectă schimbările rapide în sistemele alimentare, arată un raport publicat recent în jurnalul The Lancet.

Schimbările alimentare rapide din ultimii ani au dus creșterea numărului celor care sunt subnutriți sau obezi. Astfel, este necesară o nouă abordare pentru a ține sub control aceste două probleme în țările afectate. Este vorba despre țări din Africa sub-Sahariană, Asia de Sud și Asia de Est și Pacific, unde populația are venituri mici și medii. Mai mult de o treime din aceste țări aveau forme suprapuse de malnutriție (45 din 123 de țări în anii 1990, și 48 din 126 de țări în anii 2010), se arată într-un raport publicat în jurnalul The Lancet.

Schimbarea sistemelor alimentare face ca mulți dintre cei care trăiesc în zonele menționate mai sus să fie expuși de-a lungul vieții lor atât la subnutriție cât și la obezitate, în diferite momente ale vieții lor, ceea ce le afectează sănătatea. Subnutriția și obezitatea unui individ pot avea efecte și asupra urmașilor săi.

„Ne confruntăm cu o nouă realitate nutrițională”, a declarat autorul principal al raportului Dr. Francesco Branca, directorul Departamentului de Nutriție pentru Sănătate și Dezvoltare, din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. „Nu mai putem spune că doar țările cu venituri mici se confruntă cu subnutriția, iar țările cu venituri mari cu obezitatea. Toate formele de malnutriție au un numitor comun – sistemele alimentare care nu oferă tuturor oamenilor diete sănătoase, sigure, accesibile și durabile. Schimbarea acestui lucru va necesita acțiuni în cadrul sistemelor alimentare – de la producție și procesare, la comerț și distribuție, stabilirea prețurilor, comercializarea și etichetarea, până la consum și deșeuri. Toate politicile și investițiile relevante trebuie reexaminate radical. “

La nivel global, estimările sugerează că aproape 2,3 miliarde de copii și adulți sunt supraponderali și că peste 150 de milioane de copii nu sunt dezvoltați conform vârstei lor. În țările cu venituri mici și medii, aceste probleme afectează indivizii, familiile, comunitățile.

Un mod de viață sănătos, care începe cu alăptarea bebelușului în primii doi ani de viață, apoi continuă cu consumul de alimente de calitate și diverse (fructe și legume întregi, fibre, nuci și semințe, cantități minime de carne procesată, de grăsimi saturate, sare și zahăr), reduce riscul malnutriției și crește dezvoltarea imunității. Alimentele ultraprocesate, care sunt în legătură directă cu obezitatea au efecte în lanț: pe de o parte duc la dispariția piețelor tradiționale unde se găsesc alimente proaspete, iar acest lucru favorizează dezvoltatea supermarketurilor, care încep să controleze agricultura la nivel global, pe de altă parte cresc riscul de boli.

Sursa: OMS
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*