Invazie de lăcuste în Cornul Africii

Mohamed Omar (stânga), de la Ministerul Agriculturii din Somalia, și fermierul Abdilahi Bataax (dreapta) țin în mână câte o lăcustă-de-deșert, pe terenul agricol al lui Abdilahi, din satul Aisha Ade, regiunea Salal, Somalia. ”Prima dată când am văzut o lăcustă a fost când a plouat. Lăcustele sunt aici de o lună. Au mâncat multă iarbă și nu avem cum să prevenim pagubele”, spune Abdilahi. ©FAO/Isak Amin

Liderii ONU avertizează că Africa de Est se confruntă cu o invazie de lăcuste fără precedent.

Situația este alarmantă, mai ales în Kenya, Etiopia și Somalia, unde lăcustele sunt în curs de reproducere și, în scurt timp se vor forma noi roiuri. Invazia lăcustelor-de-deșert amenință securitatea alimentară a localnicilor pentru că are loc chiar la începutul recoltei. În plus, vine pe fondul unor probleme locale mai vechi precum epidemiile de Ebola și de rujeolă.

Roiurile de lăcuste mature se deplasează rapid și afectează tot mai multe țări din Cornul Africii. Au ajuns inclusiv în Sudanul de Sud, una dintre cele mai nesigure și fragile țări de pe continent. Alte roiuri au fost văzute recent și în estul Republicii Democratice Congo, o țară în care nu a mai fost o invazie asemănătoare din 1944.

©FAO/Isak Amin
Haybe Agane pozează pe un teren agricol din satul Dooxa-Fuguxo, regiunea Awdal, Somalia. „Nu este prima dată când vedem lăcuste-de-deșert. Se mută din loc în loc”, spune el. ©FAO/Isak Amin

Țările afectate în acest moment

Kenya, Etiopia, Somalia, Sudanul, Eritrea, Ugdana, Tanzania, Arabia Saudită, Kuweit, UAE, Iran, Pakistan sunt statele care apar pe lista ONU, unde au fost observate ouă sau roiuri, în diverse stadii de dezvoltare. În Kenya, spre, spre exemplu, au fost observate roiuri mature care se întind pe 60 km lungime și 40 km lățime. În Pakistan, guvernul a declarat stare de urgență. Prima țară din Cornul Africii care declară starea de urgență este Somalia. Ministerul Agriculturii de aici spune că lăcustele-de-deșeret sunt o “amenințare majoră la siguranța fragilă alimentară” a Somaliei.

Pentru a opri acest flagel, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite solicită urgent 138 de milioane de dolari pentru a ajuta guvernele să controleze dăunătorii în următoarele patru luni. De altfel, Organizația lansase un apel de ajutor financiar încă de la începutul anului 2020. Banii ar ajuta guvernele să ia măsuri pentru a controla dăunătorii, ar preveni apariția unor noi roiuri și ar sprijini fermierii ale căror culturi sunt deja afectate.

„Trebuie să acționăm imediat, deoarece lăcustele nu așteaptă, vor veni și vor distruge”, a declarat Maria Helena Semedo, reprezentant al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

©FAO/Isak Amin

Lăcusta-de-deșert

Lăcusta-de-deșert face parte din familia Acrididae și este un migrator extrem de mobil și dăunător. Se deplasează rapid pe distanțe mari, se hrănește cu cantități uriașe vegetație, iar culturile și pășunile nu fac excepție. Un roi se poate întinde pe un kilometru pătrat și poate fi format din 150 de milioane de indivizi care devorează orice fel de vegetație verde din calea lor. Are un ciclu de reproducere rapid, de aproximativ trei luni.

Un scorpion mănâncă o lăcustă, pe un teren agricol din satul Chidhi, Somalia. Foto: ©FAO/Isak Amin
Un roi de lăcuste în satul Chidhi, Somalia. ©FAO/Isak Amin

Pericol pentru culturi

În câteva săptămâni, după ce culturile vor începe să încolțească, următoarea generație de lăcuste va prinde aripi și va amenința cea mai importantă cultură a anului din estul Africii. În prezent, roiurile depun ouă pe zone întinse din Etiopia, Kenya și Somalia, iar multe dintre ele deja eclozează. “Dar asta nu trebuie să se întâmple”, cer liderii ONU.

“Sper să putem lucra zi și noapte, astfel încât oamenii să nu își piardă culturile”, spune Qu Dongyu, directorul general al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

Sursa: ONU
Foto: FAO

1 Trackback / Pingback

  1. Invazie de lăcuste în Cornul Africii, Somalia | Somalia ⓜ mapamond domains

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*