National Geographic Society lansează un fond global de urgență pentru jurnaliști

O femeie tibetană mulge caprele, în satul Dho Tarap, Dolpo, Nepal. Foto: zzvet / 123rf

Finanțarea îi va ajuta pe jurnaliștii din întreaga lume să documenteze COVID-19 în comunitățile locale.

Un virus extrem de contagios, SARS-CoV-2, ne-a bulversat viețile, ne-a dat peste cap toate planurile și ne-a aruncat într-o nouă realitate. O realitate în care, cei mai mulți dintre noi trebuie să stăm acasă. Restricțiile de călătorie impuse la nivel global îi afectează și pe jurnaliști, cărora multe proiecte, deplasări, evenimente li s-au anulat.

În cele mai dificile perioade, jurnalismul joacă roluri diverse în sprijinirea comunităților de pe glob. Poate disemina informații critice pentru a menține oamenii în siguranță și informați, poate scoate la lumină povești care ne aduc speranță și ne poate ajuta să găsim și să împărtășim soluții la problemele actuale.

Femei nomade Qashqai într-un cort, în Shiraz, Iran. Foto: Hakan Can Yalcin / 123rf

Acum, este mai important ca niciodată ca jurnaliștii să facă ceea ce știu cel mai bine: să sprijine și să educe comunitățile prin povești și să aducă informații relevante celor care au nevoie de ele. Astfel, National Geographic Society lansează un fond de urgență pentru a-i susține pe cei care vor să documenteze, în siguranță, noul coronavirus în comunitățile lor.

Scopul finanțării, cuprinse între 1000 – 8000 de dolari, este ca jurnaliștii să documenteze pregătirea, răspunsul și impactul acestei pandemii globale dincolo de domeniul medical. Sunt încurajate proiectele care acoperă probleme sociale, emoționale, economice și de echitate. Cei care aplică trebuie să se asigure că ulterior își vor putea publica materialele în presa locală, cu mențiunea că au beneficiat susținerea National Geographic Society.

Femei Mursi în parcul Național Mago, Etiopia. Foto: Hakan Can Yalcin / 123rf

Proiectele jurnalistice pot acoperi următoarele teme

  • Consecințele sociale ale COVID-19 și măsurile de combatere, în special legate de echitate – cum ar fi impactul său asupra comunităților de imigranți, violența în familie și educația celor mici.
  • Materiale despre felul în care rezistă oamenii în această perioadă și soluții care ar putea fi aplicate la scară regională sau globală.
  • Noi forme de vizualizare a datelor pentru a ajuta comunitățile să înțeleagă mai bine cum să se protejeze.
  • Lecții învățate din răspunsul local la COVID-19 care ar putea fi aplicate la scară largă altor provocări, cum ar fi schimbările climatice sau criza refugiaților.
  • Cele mai bune practici privind modul în care educatorii, studenții și școlile reacționează la această criză, mai ales când când vine vorba de școlile cu resurse reduse.

Dacă ești jurnalist, scriitor, fotograf, videograf, cartograf și vrei să beneficiezi de această finanțare, poți să aplici aici.

„Fiind unul dintre cei mai mari finanțatori pentru jurnaliștii independenți din lume, National Geographic Sociey are onoarea să lanseze acest fond de urgență,”, spune Kaitlin Yarnall, de la National Geographic Society. „Acum, mai mult ca oricând, jurnalismul poate sprijini comunitățile de pe glob distribuind și oferind acces la informații celor care au cel mai mult nevoie.”

Bărbații tribului Bakhtiari pozează în haine tradiționale, Isfahan, Iran. Foto: Dmitry Chulov / 123rf

National Geographic Society îi încurajează pe cei care aplică să pună primul plan sănătatea lor și a celor din jur.

De mai bine de 130 de ani, organizația nonprofit National Geographic Society susține finanțarea științei și explorării planetei noastre.

Citește și

De ce săpunul e mai bun decât clorul în lupta cu coronavirusul

Odată cu schimbările aduse de coronavirus, pe canalele de socializare abundă știrile false despre animale

Ce știu și ce nu știu oamenii de știință despre tratarea coronavirusului

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*