Tur virtual al expoziției „Devenind Jane: Evoluția lui Dr. Jane Goodall”

Jane Goodall s-a născut pe 3 aprilie 1934, în Londra, Anglia. La vârsta de doar 23 de ani, ea și-a urmat pasiunea pentru animale și pentru Africa ajungând în Gombe, Tanzania, unde și-a început studiile asupra cimpanzeilor în sălbăticie, pătrunzând în habitatul lor mai degrabă ca un vecin decât ca un observator distant. Foto: Hugo van Lawick / National Geographic

Pentru prima dată, Muzeul National Geographic pune la dispoziția publicului din toată lumea un tur virtual al expoziției „Devenind Jane: Evoluția lui Dr. Jane Goodall”.


Pandemia de COVID-19 ne ține în case și multe instituții s-au văzut nevoite să își închidă temporar porțile, iar Muzeul National Geographic din Washington nu a făcut excepție. În contextul actual și cu o ocazia celor 50 de ani de când aniversăm Ziua Pământului, conducerea muzeului a luat decizia să pună la dispoziția publicului un tur virtual al expoziției „Devenind Jane: Evoluția lui Dr. Jane Goodall”, produsă în parteneriat cu Institutul Jane Goodall.

Povestea lui Dr. Jane Goodall – fondatoarea Institutului Jane Goodall și Mesagerul Păcii pentru ONU – este o una despre performanțe științifice extraordinare și inspirație. „Devenind Jane”, prezintă viața și moștenirea lui Dr. Goodall și subliniază mesajul ei de speranță, compasiune și altruism.

Să ne folosim de darul vieții pentru a face această lume un loc mai bun, mai ales în aceste momente. Împreună vom trece peste această perioadă dificilă și vom fi învățat despre lucrurile care contează cu adevărat în viață: familia, prietenia, dragostea și mai ales, sănătatea noastră. – Dr. Jane Goodall.

Introducere

Expoziția se deschide cu trei coperte iconice al revistei National Geographic cu Dr. Jane Goodall (de la prima, din 1965, la cea mai recentă din 2017), care fac trecerea la peisajul Parcului Național Gombe din Tanzania, unde Jane a efectuat cercetări inovatoare asupra cimpanzeilor. Un cimpanzeu generat de computer ne întâmpină cu strigătul lui binecunoscut, iar Jane începe să ne spună povestea ei extraordinară. Ea ne explică că împărtășim 98% din ADN-ul nostru cu cimpanzeii.

„Ca și noi, cimpanzeii au personalități individuale”, spune ea. „Unii sunt deștepți, alții foarte timizi, unii sunt agresivi, iar alții sunt destul de răi.” Dintr-o dată, cimpanzeul generat de computer se întoarce și începe să sară curios din ecran în ecran – într-adevăr, foarte răutăcios!

Copilăria lui Goodall

Expoziția continuă cu perioada copilăriei lui Jane. Era un copil curios și avea o legătură incontestabilă cu lumea animalelor. Într-o zi, pe la vârsta de 4 ani, a dispărut patru ore, iar părinții ei erau pe punctul de a suna la poliție, când, au găsit-o în cotețul găinilor. Jane își dorea să vadă cum se naște un ou.

Tot în această cameră se află și una dintre cele mai iubite comori – Jubilee, cimpanzeul de pluș pe care tatăl ei i l-a făcut cadou în 1935, dar și cărțile cu Tarzan și Doctor Dolittle care i-au fascinat copilăria.

„M-au inspirat să înțeleg ce încercau să ne spună animalele”, spune ea. „Și mi-au insuflat o dorință la fel de puternică de a călători în Africa, de a trăi cu animale și de a scrie cărți despre ele.”

La Gombe

Chiar dacă visa să studieze animalele sălbatice, Jane provenea dintr-o familie săracă și nu și-a permis decât o școală de secretare. A avut diverse locuri de muncă și de abia la 23 de ani și-a permis în sfârșit un bilet de avion spre Kenya, ca să viziteze un prieten de familie. Aici l-a cunoscut pe faimosul paleoantropolog Dr. Louis Leakey, care… avea nevoie de o secretară.

Dr. Leakey a fost impresionat de inteligența și răbdarea lui Jane. În 1960, i-a cerut lui Jane să călătorească în rezervația Gombe Stream din Tanganyika (acum Tanzania) pentru a observa cimpanzeii sălbatici, iar visul ei de a trăi cu animale sălbatice devenea în sfârșit realitate.

Cortul de cercetare al lui Jane

În expoziție este și o replică a cortului de cercetare al lui Jane, care se afla atunci în rezervația Gombe Stream, și pe care Jane o alinta Chimpland. Fără a avea o pregătire în domeniu sau o diplomă universitară, Jane a întreprins primul său studiu pe termen lung asupra cimpanzeilor care trăiesc în sălbăticie.

Se trezea în fiecare zi înainte de răsăritul soarelui și se întorcea în tabără după lăsarea întunericului. În tot acest timp lua notițe detaliate despre comportamentul cimpanzeilor. Singurele instrumente cu care lucra pe teren erau binoclul, un caiet și un stilou sau un creion. Se îmbrăca în aceeași ținută simplă în fiecare zi: o cămașă și pantaloni scurți kaki, și sandale sau pantofi sport.

Amintiri din Gombe

Aici suntem întâmpinați de holograma lui Jane, care ne invită să ne așezăm în jurul focului de tabără și să o ascultăm în timp ce rememorează perioada din Gombe, iar pe fundal se derulează imagini din arhivele National Geographic.

Holograma lui Jane povestește cum, după săptămâni de căutare a cimpanzeilor, i-a găsit în cele din urmă, doar pentru ca ei să fugă de fiecare dată când se apropia. Mai târziu a descoperit un vârf, în apropierea taberei, de unde putea observa perfect cimpanzeii la distanță. Sunetele pe care le auziți sunt sunetele reale din parcul Gombe noaptea.

Gombe în 3D

De aici, intrăm în zona 3D a expoziției, unde călătorim practic prin pădurile Parcului Național Gombe. O ascultăm pe Jane în timp ce citește din notițele de pe teren.

„Am simțit frustrare, chiar disperare”, spune Jane. „Dar hotărârea mea de a reuși a devenit mai puternică. M-am gândit adesea „aici este locul meu. Asta am venit să fac pe lume”.

Răbdarea ei a dat rezultate când a văzut doi cimpanzei masculi. L-a numit pe unul Goliat, iar pe celălalt David Greybeard, care va rămâne și favoritul ei. La acea vreme, era nepotrivit să acorzi nume subiecților de cercetare, iar Jane și-a atras multe critici.

Cimpanzeii și descoperirile lui Jane

Ea a descoperit că cimpanzeii au structuri sociale, personalități individuale, inteligență și legături complexe între mame și puii lor.

Succesul observațiilor lui Jane a apărut când l-a văzut pe cimpanzeul David Greybeard, folosind o crenguță pentru a pescui termitele dintr-o movilă. Acesta a fost un moment revoluționar: David a creat și a folosit un instrument! Înainte de acest moment, se credea că fabricarea uneltelor separa oamenii de restul regnului animal. Astfel, s-a schimbat definitiv felul în care definim cimpanzeii – și pe noi înșine.

Familia lui Jane

În 1964, s-a căsătorit cu Hugo van Lawick, un fotograf desemnat să-i documenteze pentru National Geographic munca. Trei ani mai târziu, au avut un băiețel pe nume Hugo Eric Louis.

„Nu e nicio îndoială că observațiile mele despre cimpanzei m-au ajutat să fiu o mamă mai bună”, își amintește Jane. „Dar, de asemenea, am descoperit că experiența de a fi eu însumi mamă m-a ajutat să înțeleg comportamentul matern al cimpanzeului.”

O lume în pericol

În această cameră aflăm despre momentul în care Jane a evoluat de la om de știință la activist. Din anii ’60 și până în anii ’80, Jane a ajutat la înființarea Centrului de Cercetare Stream Gombe și a publicat o serie de articole și cărți academice. În 1977, Jane a fondat Institutul Jane Goodall (JGI), o organizație globală de conservare centrată pe comunitate, activă în peste 30 de țări din întreaga lume.

La o conferință științifică din 1986, când Jane a aflat despre situația care se confruntau cimpanzeii din toată Africa – dispăreau, a decis să lase în urmă munca pe teren în Gombe pentru a-și dedica restul vieții animalelor, oamenilor și mediul înconjurător.

Motive de de speranță

Jane are cinci motive pentru speranță: pasiunea tinerilor, creierul uman, puterea naturii de a se recupera, puterea canalelor sociale și spiritul uman. În 1991, JGI a dezvoltat programul Roots & Shoots, care îi încurajează pe tineri și le oferă resersele necesare pentru a lua măsuri în problemele importante pentru ei. Astăzi, programul susține tineri din toate statele SUA și din peste alte 60 de țări.

Într-un film care o ilustrează pe Jane în mărime naturală ne propune să ne alăturăm în misiunea ei de a face lumea un loc mai bun.

„Fiecare persoană contează, are un rol de jucat și are un impact asupra planetei în fiecare zi”, spune ea.

 

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*