Faceți cunoștință cu güiña – pisicuța care marchează o etapă importantă pentru acest fotograf Nat Geo

Pikumche este un exemplar mascul de güiña de nord, care a rămas orfan și a fost crescut de oameni. "A fost un simpatic în timpul ședinței foto", spune forograful Joel Sartore.

Cea mai mică felină a Americilor se face în sfârșit cunoscută, marcând cea de-a 10.000-a imagine din proiectul Photo Ark care are ca scop documentarea fiecărei specii captive de pe Pământ.

O felină micuță, numită güiña merge tiptil prin pădurile de arbuști și cele tropicale pline de ferigi din Chile și dintr-o mică parte a Argentinei.

Având jumătate din dimensiunea unei pisici domestice, o coadă în formă de perie de sticle și o față simpatică, ca din desene animate, brăzdată de dungi negre, güiña deține recordul pentru cea mai mică pisică sălbatică de pe continentele Americane. Statura ei mică – are mai puțin de 3 kg – timiditatea extremă și obscuritatea științifică o fac necunoscută pentru majoritatea oamenilor.

Până acum.

Güiña, pe numele ei Pikumche, marchează cel de-al 10.000-lea animal din proiectul National Geographic Photo Ark, misiunea fotografului Joel Sartore de a documenta fiecare specie care trăiește în grădini zoologice și în sanctuarele din întreaga lume.

La fel ca majoritatea celor 33 de specii de feline mici sălbatice din lume, güiña, a cărei blană pătată are nuanțe de la argintiu, până la roșcat, este „o pisică misterioasă. Ele trăiesc în umbră”, spune Sartore.

Pentru Photo Ark, Sartore a imortalizat toate viețuitoarele mari și mici – de la midii și gândaci, până la struți și elefanți – în mai mult de 50 de țări. Nu se va opri, spune el, până nu fotografiază fiecare dintre cele 15.000 de specii captive.

„10.000 este un număr mare – reprezintă doar o scânteie de la capătul tunelului, în condițiile în care noi ne-am propus să terminăm proiectul în 10-15 ani”, spune Sartore, care speră că fotografiile sale vor motiva publicul să se preocupe de extincția animalelor înainte de a fi prea târziu. „Simt că oamenii acordă atenție acum.”

La fel ca în cazul multor membri ai Photo Ark, güiña, care este împărțită în două subspecii, este considerată vulnerabilă. Acest lucru se datorează în mare parte degradării habitatului de aproximativ de 300.000 de km pătrați, cel mai mic pentru felinele din America Latină. Güiña de sud, Leopardus guigna tigrillo, locuiește în pădurile dense, pline de mușchi din sudul statului Chile și este mai mică și mai viu colorată decât Leopardus guigna guigna, güiña de nord care trăiește în tufărișurile din centrul statului Chile.

Pentru această fotografie, Sartore a călătorit spre, probabil, singurul loc de pe Pământ unde sunt güiñe captive: Fauna Andina, o rezervație de animale sălbatice autorizată și un centru de reabilitare din sud-centrul Chile. Aici, fondatorul Fernando Vidal Mugica are grijă de güiñele care au fost rănite în sălbăticie, eliberându-le uneori în pădure.

Pikumche, un exemplar de güiña de nord mascul și subiectul fotografiei lui Sartore, este un caz special. A rămas orfan când avea 10 zile și un prădător i-a ucis mama, a fost hrănit din mână în centru. Acum are doi ani și jumătate și este atât de obișnuit cu oamenii, încât nu poate fi reintrodus în sălbăticie. După ce a avut un început atât de dificil în viață, „el este o pisică foarte încrezătoare”, a spus Vidal Mugica într-un mesaj text. Numele său onorează Pikumche, o cultură autohtonă precolombiană din nordul statului Chile, spune el.

Sartore l-a și filmat pe Pikumche vocalizând, sunt probabil primele sunete ale unei güiña înregistrate vreodată. Zgomotele repetitive scăzute sunt expresii de plăcere sau emoție, conform observațiilor lui Vidal Mugica, în timp ce mieunatul anunță prezența lui Pikumche în rândul celelorlalte șapte güiñas de la Fauna Andina.

„Această pisică este ca o piatră Rosetta pentru specie”, spune Sartore despre Pikumche. Acest lucru se datorează faptului că sunetele pisicii se adaugă la înțelegerea limitată a animalului de către oamenii de știință; chiar și numărul indivizilor săi și biologia de bază, precum împerecherea și reproducerea, rămân enigmatice.

Vânători versatili

Güiña este una dintre cele opt specii de feline sălbatice din America Latină și este înrudită cu ocelotele, o specie mai cunoscută cu un teritoriu mult mai mare – inclusiv părți din sudul Statelor Unite.

În general, güiñele mănâncă aproape orice pe ce pune ghearele – de la marsupiale la insecte, până la broaște și păsări. Le plac în special rozătoarele, pe care le găsesc din plin în straturile groase din pădure. Cățărătoare agile, felinele se cațără ușor în copaci pentru a prinde ciocănitoare și veverițele din scorburi.

De asemenea, güiñele ucid păsările de curte, dacă li se oferă o șansă, iar reputația lor de atacatoare de cotețe de găini îi determină pe fermieri să le omoare uneori, spune Jim Sanderson, care și-a făcut doctoratul documentând güiña în Chile, în 1997.

La acea vreme, specia era „aproape necunoscută” științei moderne, spune Sanderson, acum manager de programe la Global Wildlife Conservation, un ong non-profit, care lucrează pentru a proteja fauna sălbatică rară. „Am avut o singură fotografie a unei pisici și exemplare din 1919 – suma totală a cunoștințelor noastre”, spune el.

În timpul cercetărilor sale din Chiloe, o insulă din largul coastei chiliene, Sanderson a descoperit că prin simpla peticirea cu sârmă a cotețelor, pisicile au fost împiedicate să intre – un exemplu, spune el, despre modul în care colaborarea strânsă cu localnicii poate ajuta o specie amenințată.

Fermierii ar trebui să le întâmpine cu bucurie, pentru că sunt „incredibil de inofensive” pentru oameni, spune Luke Hunter, directorul executiv al programului pentru feline mari Wildlife Conservation Society și autor al cărții Wild Cats of the World. O güiña poate ucide pe an mii de rozătoare care atacă culturile. „Oferă acest beneficiu oricui a avut vreodată o problemă cu rozătoarele”, spune el.

Când își pierd habitatul

În prezent, uciderile din răzbunare sunt mai puțin frecvente, dar güiñas încă mor atacate de câinii din libertate, otrăvite sau în accidente de mașini. Dar cea mai mare amenințare, de departe, spune Sanderson, este pierderea și defrișarea habitatului, în special din centrul statului Chile.

Tăierea pădurilor pentru a face loc plantațiilor comerciale de copaci, podgoriilor și pășunilor de animale a izolat felinele – care sunt prea timide în jurul oamenilor pentru a se aventura în aer liber și a se deplasa între peticele de păduri – în grupuri izolate.

„Depind de existența pădurii native”, spune Vidal Mugica. „Protejarea [este] obiectivul principal.”

În acest scop, Constanza Napolitano, explorator National Geographic și ecologist la Universitatea din Chile, din Santiago, lucrează pentru ca pădurile tropicale Valdiviene din centrul statului Chile să fie mai sigure pentru güiña.

În parteneriat cu guvernul, ea proiectează coridoarele pentru animale sălbatice, astfel încât animalele să se poată deplasa între peticele de pădure și lucrează cu companii locale să dezvolte politici de utilizare a pământului prietenoase pentru pisici. Napolitano derulează, de asemenea, programe de educație de mediu pentru copiii din comunitate să învețe despre felina nativă.

„Mic simbol al sălbăticiei”

Atât Hunter, cât și Sanderson sunt de acord că includerea güiñei în proiectul Photo Ark va ajuta imaginea pisicii.

Sanderson a lăudat dedicarea lui Sartore de a fotografia atât de multe animale mici sălbatice rare – de la râsul iberic, la felinele aurii africane. „Adoră felinele”, chicotește Sanderson. „A așteptat numărul 10.000 pentru a pune güiña deasupra.”

„Este minunat faptul că acest proiect [Photo Ark] a creionat un profil atât de important al acestor specii puțin apreciate.”, spune Hunter.

Este ironic și trist, adaugă el, că atât de mulți oameni își prețuiesc pisicile din casă și totuși nu știu aproape nimic despre rudele lor neîmblânzite de pe toate continentele, în afară de Antarctica.

„Dacă ai avea norocul să vezi această creatură frumoasă în sălbăticie, ai face imediat paralele cu pisica ta de companie”, spune el. „Este această mică emblemă a sălbăticiei.”

Articol publicat pe: www.nationalgeographic.com
Text: Christine Dell’Amore
Foto: Joel Sartore

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*