O nurcă a transmis coronavirusul unui om? Iată ce știm.

Oficialii olandezi spun că o nurcă de la o fermă de blană din Olanda ar fi putut transmite virusul unui membru al personalului. La fermele de nurcă din Olanda și în alte părți din Europa - aceasta este în Polonia - mii de animale pot fi înghesuite la un loc în cuști de sârmă. Foto: Paolo Marchetii / arhiva National Geographic

Autoritățile olandeze suspectează că o nurcă a transmis coronavirusul unui muncitor de la o fermă de blană din Olanda. Dacă se confirmă, aceasta ar fi prima dovadă concretă că o specie a transmis coronavirusul unui om.

Analiza a constatat similitudini puternice între virusul muncitorului și al animalului și face plauzibilă teoria că virusul s-ar fi transmis de la o altă specie. „Pe baza acestei comparații și a poziției acelei forme de virus în arborele genealogic, cercetătorii au concluzionat că este probabil ca un membru al personalului de la fermă să fi fost infectat de nurcă”, a declarat guvernul olandez într-un comunicat.

Nurci de la cel puțin trei ferme din sudul țării au fost testate pozitiv pentru coronavirus, potrivit Lisei Gaster, purtătoare de cuvânt a Ministerului Agriculturii, Naturii și Calității Alimentelor.

“Mesajul pe care trebuie să îl reținem este că mai avem multe de învățat despre COVID-19 și animalele pe care le poate infecta”, spune virusologul Brian Bird, medic veterinar și director asociat la Davis One Health Institute de la Universitatea din California. Bird, care nu este implicat în răspunsul autorităților olandeze, avertizează asupra unei alarme nejustificate. „Riscul aici este legat de contactul direct sau apropierea de nurca de la fermă și, cu siguranță, populația în general nu prea are contacte cu astfel de animale.”

Câini domestici, pisici, tigri și lei au fost testați pozitiv cu noul coronavirus, deși nu există dovezi că aceste animale au transmis boala oamenilor.

Despre lilieci se crede că sunt probabil sursa noului coronavirus, deoarece genomul unui virus strâns legat de lilieci este 96% identic cu coronavirusul care circulă acum. Dar oamenii de știință nu au stabilit încă faptul că virusul s-a transmis direct de la lilieci la oameni. Acest lucru poate fi imposibil de dovedit dacă nu se descoperă SARS-CoV-2 – coronavirusul care infectează acum oamenii – într-un liliac din sălbăticie. De asemenea, încă nu se știe dacă o gazdă intermediară, cum ar fi pangolinul, ar fi transmis virusul la om.

Peste 800.000 de nurci trăiesc în fermele olandeze și, potrivit Ministerului Agriculturii, Naturii și Calității Alimentelor, industria aduce aproximativ 100 de milioane de dolari pe an. În sălbăticie, animalele asemănătoare cu nevăstuica trăiesc în sau în apropierea apei. Blana lor moale a fost mult timp râvnită pentru îmbrăcăminte, în special în China, cel mai mare importator de blană de nurcă.

În 2016, în Olanda erau peste 150 de ferme de blană care produceau șase milioane de blănuri de nurcă, potrivit Humane Society International, dar acestea sunt închise treptat. Începând cu 2013, guvernul a interzis deschiderea de noi ferme de nurcă, iar toate cele existente trebuie să se închidă până în 2024. PJ Smith, directorul politicilor de modă la Humane Society International, spune că această dezvoltare a coronavirusului la nurcă ar putea grăbi închiderile. El descrie fermele de nurcă din toată Europa ca fiind asemănătoare cu fermele de păsări de curte și porci. „Au rânduri și rânduri de cuști ținute în hambare unde sunt mii de nurci. În fiecare cușcă sunt mai multe animale, iar resturile lor cad printre barele de sârmă, pe sol.”

Chiar dacă acesta este primul caz confirmat de transmitere de la animal la om, oficialii olandezi subliniază că există un risc foarte mic de infectare pentru publicul larg sau de la fermele de blană în general. Testarea la fermele de nurcă realizată de Institutul Național de Sănătate Publică și Mediu din Olanda nu a arătat că virusul ar fi prezent în praful sau aerosolii din afara magaziilor care adăpostesc animalele.

Luna trecută, după ce s-a constatat că nurcile de la unele ferme olandeze au coronavirus, autoritățile au interzis scoaterea lor, a gunoiului sau a altor animale din fermele infectate. Oficialii au crezut inițial că nurcile de la ferme au contractat virusul de la oameni, dar pe baza analizei genomului, ei cred că un muncitor din fermă s-a îmbolnăvit de la nurcă.

Guvernul a raportat, de asemenea, că pisicile sălbatice ar putea răspândi virusul între fermele de blană, menționând că agentul patogen identificat la două ferme infectate era similar și că trei din 11 pisici care rătăcesc pe terenul unei ferme aveau anticorpi împotriva coronavirusului. „În așteptarea unor cercetări suplimentare, proprietarii fermelor de nurcă sunt sfătuiți să se asigure că pisicile nu pot intra sau ieși din incintă”, a spus guvernul.

Muncitorul care a contractat coronavirusul și-a revenit. Între timp, autoritățile introduc noi reglementări în materie de securitate și sănătate. Nurcile de la toate fermele vor fi testate pentru anticorpi pentru a stabili cât de răspândit a fost virusului. În fermele cu animale infectate, vizitatorii nu au voie să intre în adăposturile nurcilor, iar angajații trebuie să utilizeze echipamente de protecție personală. În plus, fermele trebuie să raporteze guvernului orice caz de nurcă care prezintă simptome de COVID-19.

Cercetătorii olandezi compară acum probe genetice prelevate de la muncitorul bolnav, de la persoanele infectate din zona din jurul fermei și de la nurca infectată, în efortul de a urmări arborele genealogic al virusului și de a înțelege mai bine lanțul de transmitere.

Guvernul ia măsuri, dar și alte specii pot necesita monitorizare în viitor dacă vom afla despre alte animale infectate, spune virusologul Brian Bird. „Trebuie să ne păstrăm opțiunile deschise și să fim cu ochii în patru.”

Articol publicat pe: www.nationalgeographic.com
Text: Dina Fine Maron
Foto: Paolo Marchetii / arhiva National Geographic

Citește și

Recunoaștere târzie pentru descoperitoarea coronavirusului

„Piețele umede” sunt, probabil, sursa coronavirusului. Iată ce trebuie să știți.

Cum trec infecții precum coronavirusul de la animale la oameni

Pangolinii traficați ar putea fi purtători de coronavirusuri strâns legate de tulpina pandemică

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*